Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.2
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Poszukuje rodziny er Francji - Philipe Cantet
Witam,
Poszukuje kontaktu (w mediach społecznościowych, adres email lub tradycyjny) do osoby żyjącej Philipe Cantet syna Jeana i Madeline z domu Ciach. Madeline była siostrzenicą mojego pradziadka. Kilka lat temu nawiązałem z nią kontakt. Obiecała odszukać i udostępniić mi zdjęcia naszych wspólnych przodków które jej mama Maria Ciach z domu Flis dostawała z Polski. W tedy była już w sędziwym wieku i ostatecznie zmarła. Jean i Madeline byli znanymi społecznikami którzy opiekowali się dziecmi po powodziach w Haiti. Zmarł też jej drugi syn Laurent Cantet znany reżyser. Kontakrt się urwał. Z iej meili wiem , że Philipe był najbardziej zainteresowany historią rodziny. Nazwał nawet swoje dzieci Maria i Feliks tak jak nazywali się mój pradziadek i jego siostra. Może ma te zdjęcia ...
Pozdrawiam,
Sylwester
Poszukuje kontaktu (w mediach społecznościowych, adres email lub tradycyjny) do osoby żyjącej Philipe Cantet syna Jeana i Madeline z domu Ciach. Madeline była siostrzenicą mojego pradziadka. Kilka lat temu nawiązałem z nią kontakt. Obiecała odszukać i udostępniić mi zdjęcia naszych wspólnych przodków które jej mama Maria Ciach z domu Flis dostawała z Polski. W tedy była już w sędziwym wieku i ostatecznie zmarła. Jean i Madeline byli znanymi społecznikami którzy opiekowali się dziecmi po powodziach w Haiti. Zmarł też jej drugi syn Laurent Cantet znany reżyser. Kontakrt się urwał. Z iej meili wiem , że Philipe był najbardziej zainteresowany historią rodziny. Nazwał nawet swoje dzieci Maria i Feliks tak jak nazywali się mój pradziadek i jego siostra. Może ma te zdjęcia ...
Pozdrawiam,
Sylwester
Francja - kontakt z potomkiem wspólnych przodków
Witam,
Pozdrawiam,
Sylwester
Pozdrawiam,
Sylwester
Re: Francja - kontakt z potomkiem wspólnych przodków
Możesz próbować tutajjakub336 pisze:Witam,
Pozdrawiam,
Sylwester
https://www.locatefamily.com/C/CAN/CANTET-1.html
ale nie znam rzeczywistej efektywności tej strony.
Pozdrawiam
Paweł
-
Joanna2305

Pomocy
Potrzebuję pomocy co oznacza Chef militarne 1re chambre we Francji ponoć dziadek był przywódcą 1 izby Stefan kolano ale nigdzie nie ma info
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Izba Wojskowa to może być wydział sądu
Szukaj w historii danej miejscowości
Do tłumaczeń jest oddzielny dział, patrz na dole
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-index-c-5.phtml
Szukaj w historii danej miejscowości
Do tłumaczeń jest oddzielny dział, patrz na dole
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-index-c-5.phtml
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Joanna2305

Gdzie szukać aktu urodzenia Paryż
Witam gdzie mogę znajść akt urodzenia Helena Kolano urodzona 16 lipca 1926 w Paryżu córka Weroniki Kolano z domu kamińskiej oraz najprawdopodobniej Stefana Kolano ale co do tego pewności nie ma
Dzien dobry,
1926 rok to bedzie trudno. Tak aktualnych aktow nie ma w internecie.
Trzeba byloby znac dzielnice Paryza, w ktorej Weronika sie urodzila i napisac podanie o wydanie aktu bezposrednio do merostwa dzielnicy.
W Paryzu jest 20 dzielnic i 20 urzedow stanu cywilnego.
Czy sprawdzilas Filae? Moze jest slad tej rodziny?
Poszukaj w skorowidzach, ale bedziesz musiala sprawdzic 20 dzielnic. https://archives.paris.fr/s/7/tables-de ... resultats/?
Pozdrawiam,
Bozenna
1926 rok to bedzie trudno. Tak aktualnych aktow nie ma w internecie.
Trzeba byloby znac dzielnice Paryza, w ktorej Weronika sie urodzila i napisac podanie o wydanie aktu bezposrednio do merostwa dzielnicy.
W Paryzu jest 20 dzielnic i 20 urzedow stanu cywilnego.
Czy sprawdzilas Filae? Moze jest slad tej rodziny?
Poszukaj w skorowidzach, ale bedziesz musiala sprawdzic 20 dzielnic. https://archives.paris.fr/s/7/tables-de ... resultats/?
Pozdrawiam,
Bozenna
Ostatnio zmieniony pt 07 lut 2025, 17:32 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Joanna2305

Joanno,
Co Gambetta? Place Gambetta ? Avenue Gambetta? Dzielnica Gambetta?
Pewnie Paryz nr. 20?
Czy znasz dokladny adres?
Akt urodzenia byl spisany w miejscu urodzenia. To moze byc dzielnica, w ktorej rodzice mieszkali, jesli dziecko urodzilo sie w domu, ale to moze byc kazda inna dzielnica Paryza, jesli dziecko urodzilo sie w szpitalu lub jakiejs klinice.
Przeszukaj 20 skorowidzow dzielnic Paryza, ktore Ci podalam. Moze znajdziesz.
Pozdrawiam,
Bozenna
Co Gambetta? Place Gambetta ? Avenue Gambetta? Dzielnica Gambetta?
Pewnie Paryz nr. 20?
Czy znasz dokladny adres?
Akt urodzenia byl spisany w miejscu urodzenia. To moze byc dzielnica, w ktorej rodzice mieszkali, jesli dziecko urodzilo sie w domu, ale to moze byc kazda inna dzielnica Paryza, jesli dziecko urodzilo sie w szpitalu lub jakiejs klinice.
Przeszukaj 20 skorowidzow dzielnic Paryza, ktore Ci podalam. Moze znajdziesz.
Pozdrawiam,
Bozenna
-
Joanna2305

https://archives.paris.fr/s/7/tables-de ... resultats/?
Tutaj masz skorowidz 20-tej dzielnicy Paryza. Poszukaj.
Sprawdzilam szybko 20-ta dzielnice. Wedlug mnie w skorowidzu 20-ej dzielnicy nie ma tego aktu urodzenia.
Czy masz jej akt zgonu? Moze w tym akcie bedzie jakis szczegol, ktory by nam pomogl w lokalizacji.
Pozdrawiam,
Bozenna
Tutaj masz skorowidz 20-tej dzielnicy Paryza. Poszukaj.
Sprawdzilam szybko 20-ta dzielnice. Wedlug mnie w skorowidzu 20-ej dzielnicy nie ma tego aktu urodzenia.
Czy masz jej akt zgonu? Moze w tym akcie bedzie jakis szczegol, ktory by nam pomogl w lokalizacji.
Pozdrawiam,
Bozenna
-
Joanna2305

Pozostaje wiec przeszukanie wszystkich dzielnic Paryza. Skorowidze sa w sieci. Podalam Ci link.
Pozdrawiam,
Bozenna
Pozdrawiam,
Bozenna
-
Joanna2305