Pochodzenie nazwisk (cz.4)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Tomorowicz_Wojciech

- stampsofukraine

-
MisiurekDariusz
Witam
Ja tez starałem sie znaleść jakies informacje w internecie na temat pochodzenia nazwiska MISIUREK. i oprócz tego ze jest to dopełniacz liczby poj. od Misiurka , oraz tego ze najwieksze skupisko tego nazwiska to ziemia Łukowska nic wiecej nie znalazłem. Proszę o pomoc, może ktoś coś wie lub spotkał sie z jakaś wazmianką.
Pzdrawiam, Dariusz
Ja tez starałem sie znaleść jakies informacje w internecie na temat pochodzenia nazwiska MISIUREK. i oprócz tego ze jest to dopełniacz liczby poj. od Misiurka , oraz tego ze najwieksze skupisko tego nazwiska to ziemia Łukowska nic wiecej nie znalazłem. Proszę o pomoc, może ktoś coś wie lub spotkał sie z jakaś wazmianką.
Pzdrawiam, Dariusz
Darek
- Ewa_Szczodruch

- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
Misiurek_Dariusz

- Kontakt:
Wojajczyk
Witam serdecznie poszukuje informacji o nazwisku Wojajczyk. bardzo prosze o pomoc wszystki informacjie są dla mnie cenne
jacek.wojajczyk@op.pl
jacek.wojajczyk@op.pl
- Ewa_Szczodruch

-
Jones_Magdalena

RE: Wojajczyk
W moim rodzinnym mieście były osoby o nazwisku Wojańczyk. Niestety, z nazwiskiem Wojajczyk nigdy się nie spotkałam.
Witam!Marylka pisze:Witam! Proszę o wyjaśnienie etymologi nazwiska FLONT.
Pozdrawiam Marylka z Mazowsza
Panieńskie nazwisko mojej mamy brzmi Flont. Nie jest ono polskie, tylko francuskie. Szukając informacji napisałam do znalezionego w internecie pana z Warszawy, noszącego to nazwisko. Odpisał mi, że widział księgi kościelne z jego rodzinnej miejscowości w okolicach Garwolina i pierwsza wzmianka w tych księgach była z czasów wojen napoleońskich. Prawdopodobnie były żołnierz Napoleona osiadł w tej okolicy. Nie sprawdzałam tego osobiście, nie widziałam tej księgi tylko ręczne notatki, wysłane mailem, kóry niestety przepadł. Pewnym potwierdzeniem tej teorii jest ilość osób z nazwiskiem Flont, które można znaleźć na stronie geneanet.org. Ciekawostką jest, że więcej osób występuje pod pierwotną wersją nazwiska, czyli Flon, jest też trochę osób o nazwisku Flons lub Flond, a najciekawsze jest to, że każada z tych wersji nazwiska występowała w obrębie jednej konkretnej rodziny, czyli np. jedna osoba nosiła nazwisko Flon, druga Le Flon, trzecia Flons a inna Flont. o proszę bardzo: http://gw3.geneanet.org/minfieu?lang=en&m=N&v=FLONT
w języku francuskim flonflon - n, rodz. m
1 refren
2 śpiewka
http://portalwiedzy.onet.pl/tlumacz.htm ... &x=57&y=14
- Ewa_Szczodruch

Witam!
Proszę o pomoc z kilkoma nazwiskami: Hnyda, Grygorewicz, Taranowicz, Geroszyński, Iszczukiewicz, Szypiorowski oraz Kostuń.
Z góry dziękuję za pomoc,
Michał
Proszę o pomoc z kilkoma nazwiskami: Hnyda, Grygorewicz, Taranowicz, Geroszyński, Iszczukiewicz, Szypiorowski oraz Kostuń.
Z góry dziękuję za pomoc,
Michał
Ostatnio zmieniony wt 12 cze 2012, 17:29 przez m_gry, łącznie zmieniany 1 raz.
- MalgorzataKurek

- Podziękował: 1 time
Wg K. Rymuta "Nazwiska Polaków", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999 (t. 1), Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001 (t. 2)
Hnida - od gnida 'jajo wszy', przenośnie: 'człowiek niepozorny, odrażjący moralnie'.
Grygorewicz - od Grzegorz, imię notowane w Polsce od średniowiecza (XII w.), pochodzenia greckiego od gregorios 'gorliwy, czuwający'.
Taranowicz - od taran 'średniowieczna machina wojenna; człowiek silny'.
Geroszyński - nie znalazłam, ale przypuszczam, że od imienia Hieronim - Geromin.
Iszczukiewicz - od iskać 'szukać'.
Kostuń - od kość, w formach derywowanych także od imienia Konstanty, zwłaszcza na terenach wschodnich.
Pozdrawiam
Hnida - od gnida 'jajo wszy', przenośnie: 'człowiek niepozorny, odrażjący moralnie'.
Grygorewicz - od Grzegorz, imię notowane w Polsce od średniowiecza (XII w.), pochodzenia greckiego od gregorios 'gorliwy, czuwający'.
Taranowicz - od taran 'średniowieczna machina wojenna; człowiek silny'.
Geroszyński - nie znalazłam, ale przypuszczam, że od imienia Hieronim - Geromin.
Iszczukiewicz - od iskać 'szukać'.
Kostuń - od kość, w formach derywowanych także od imienia Konstanty, zwłaszcza na terenach wschodnich.
Pozdrawiam