Pochodzenie nazwisk (cz.4)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

12anna

Sympatyk

Post autor: 12anna »

A co wiadomo o nazwisku Miśtak, Suda i Drużba ??? - Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tomorowicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomorowicz_Wojciech »

Proszę o sprawdzenie nazwiska Sygietyński.

Dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Drużba 1669 - od drużba ‘przyjaciel (pana młodego).

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Miśtak - od niemieckiej nazwy osobowej Mist, ta od średnio-wysoko-niemieckiego mist ‘błoto, gnój, nawóz, brud’.

Suda 1652 - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy sud-, por. sudać ‘siudać’, na Kresach Wschodnich od wschodniosłowiańskiego sud ‘sąd’, na południu Polski od słowackiego sud ‘beczka’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Sygietyński - prawdopodobnie od podstaw szyg-, sig-, por. szyga ‘przezwisko Żyda’, dawne sygać ‘cisnąć, rzucic’, syga ‘sroka’, niemiecka nazwa osobowa Sieg.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
Tomorowicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Nazwisko Sygietyński jest pochodzenia węgierskiego, sądziłem, że u Rymuta będzie coś więcej na ten temat.

Serdecznie pozdrawiam - Wojciech Tomorowicz
Pozdrawiam
Wojciech Tomorowicz
12anna

Sympatyk

Post autor: 12anna »

dziękuję ślicznie, proszę mi tylko objaśnić co znaczą te daty, czy to okres powstania nazwiska?
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Tomorowicz_Wojciech pisze:Dziękuję za szybką odpowiedź.
Nazwisko Sygietyński jest pochodzenia węgierskiego, sądziłem, że u Rymuta będzie coś więcej na ten temat.

Jest to prawdopodobny kierunek ustalenia etymologii tego nazwiska, które niewątpliwie jest pochodzenia obcego. Wg opinii autorów rosyjskich cała grupa nazwisk notowanych na Ukrainie i w Rosji: Szegeda, Segeda, Segda, Segedyn, Segedinsky jest toponimiczna (odmiejscowa) i pochodzi od nazwy miasta węgierskiego Segedyn (węg. Szeged, niem. Szegedin/Segedin, słowac. Segedin, ros.Сегед, ukr.Сеґед, serb.Segedin/Сегедин). Pochodzenie nazwy miasta jest rdzennie węgierskie (dwie wersje). Historycznie udokumentowane klęski żywiołowe i najazdy kilkakrotnie zmuszały mieszkańców do diaspory (ostatnia katastrofalna powódź w 1873 roku). Wychodźcy z tego miasta najpierw dotarli na tereny Ukrainy i Słowacji, a po zaborach do Rosji i tam osiadali i podlegali asymilacji. Etnicznie pierwotnie byli to Węgrzy, Żydzi, Rumuni i Serbowie.
Na Ukrainie wyszukiwarka wykazuje: 2161 adresów dla nazwiska Segeda (Сегеда), dla Segedyn (Сегедин)- 194,; w Moskwie podano 83 numery telefonów dla Segeda (Сегеда). W Polsce - niewielki liczebnie ilości pochodnych nazwisk (chyba napływowa ludność głównie z Galicji).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
stampsofukraine

Sympatyk

Post autor: stampsofukraine »

Witam. Nazwisko Segedyn często spotyka się także w centralnej Ukrainie. W Obwodzie Czerkaskim do tego czasu istnieje wieś Segedynci (kiedyś Segedyn chutor, nazywany tak od nazwiska pierwszego osadnika tej miejscowości - kozaka Segedy).

Osoba na moim zdjęciu profilowym pochodziła z tej wsi, to mój pradziadek.

Pozdrawiam, Oleksandr Oskin.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

stampsofukraine pisze:Witam. Nazwisko Segedyn często spotyka się także w centralnej Ukrainie. W Obwodzie Czerkaskim do tego czasu istnieje wieś Segedynci (kiedyś Segedyn chutor, nazywany tak od nazwiska pierwszego osadnika tej miejscowości - kozaka Segedy).

Osoba na moim zdjęciu profilowym pochodziła z tej wsi, to mój pradziadek.

Witaj!

Nazwa wsi Segedynce (ukr. Сегединці, ros.Сегединцы) nie jest nazwą patronimiczną, pochodzącą od nazwy hipotetycznego założyciela tylko oznacza etnos pierwotnych osadników z XVI wieku wychodźców z węgierskiego Segedynu po zajęciu południowych Węgier przez Turków. Wieś całkowicie ukraińska należała kiedyś do klucza dóbr hr. Branickiego.

Wszystkie znane mi źródła (m.in. B. Unbegaun) potwierdzają węgierskie pochodzenie grupy nazwisk pochodnych od nazwy miejscowej Segedyn.

Patrz też -->> http://www.analizfamilii.ru/Segeda/proishozhdenie.html

Serwis ten prowadzi też listy nosicieli identycznych nazwisk -->>

http://www.analizfamilii.ru/familiya/Segeda/2/
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Tomorowicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo dziękuje za obszerne wyjaśnienia. Te informacje potwierdzają moje wcześniejsze ustalenia odnośnie Sygietyńskich.
Pozdrawiam
Wojciech Tomorowicz
Awatar użytkownika
stampsofukraine

Sympatyk

Post autor: stampsofukraine »

Podałem powszechnie przyjętą wersję pochodzenia nazwy wsi Segedynci. Niestety nie mam na co się powoływać w dyskusji więc temat zostaje na później.

MisiurekDariusz

Post autor: MisiurekDariusz »

Witam
Ja tez starałem sie znaleść jakies informacje w internecie na temat pochodzenia nazwiska MISIUREK. i oprócz tego ze jest to dopełniacz liczby poj. od Misiurka , oraz tego ze najwieksze skupisko tego nazwiska to ziemia Łukowska nic wiecej nie znalazłem. Proszę o pomoc, może ktoś coś wie lub spotkał sie z jakaś wazmianką.
Pzdrawiam, Dariusz
Darek
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Misiurek - od misiura, misiurka ‘część zbroi, hełm z siatką osłaniającą część twarzy i kark’.

Misiurek_Dariusz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Misiurek_Dariusz »

Dziekuje bardzo, w takim razie potwierdza sie moje przypuszczenie. Nie bylem pewien czy nie ma innego zrodla .
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziekuje i pozdrawiam
bratpit

Post autor: bratpit »

Prosiłbym o informacje na temat pochodzenia nazwiska Matczak
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”