Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
jak poprawnie wpisać do indeksu
Witam,
w trakcie indeksacji Ślubów parafii Szymanów XVIII wiek trafiłam przy nowożeńcu na zapis: bigames lub bigamus.
Słowo to często występuje.
Bardzo proszę o podpowiedź co oznacza to łacińskie słowo.
Tłumaczenie wskazało na bigamistę!? ale w przypadku aktów ślubnych takie określenie nie ma sensu.
Czy może to słowo oznaczać wdowca?
Uzupełniam post:
przed chwilą trafiłam na zapis "bigamam" przy nowozaślubionej-wdowa?
pozdrawiam
Danuta
w trakcie indeksacji Ślubów parafii Szymanów XVIII wiek trafiłam przy nowożeńcu na zapis: bigames lub bigamus.
Słowo to często występuje.
Bardzo proszę o podpowiedź co oznacza to łacińskie słowo.
Tłumaczenie wskazało na bigamistę!? ale w przypadku aktów ślubnych takie określenie nie ma sensu.
Czy może to słowo oznaczać wdowca?
Uzupełniam post:
przed chwilą trafiłam na zapis "bigamam" przy nowozaślubionej-wdowa?
pozdrawiam
Danuta
- kwroblewska

Witaj Danusiu,
Wg słownika łac-pol dla historyków autor J. Sondel – bigamus – podwójnie żonaty, mający dwie żony
Pewnie w znaczeniu podwójny wdowiec, już dwie żony pochował, jeśli możesz to sprawdz po nazwisku czy tak nie było?
A kiedyś tutaj http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... it=bigamus dyskutowano
Pozdrawiam,
Krystyna
Wg słownika łac-pol dla historyków autor J. Sondel – bigamus – podwójnie żonaty, mający dwie żony
Pewnie w znaczeniu podwójny wdowiec, już dwie żony pochował, jeśli możesz to sprawdz po nazwisku czy tak nie było?
A kiedyś tutaj http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... it=bigamus dyskutowano
Pozdrawiam,
Krystyna
Dziękuję za informacje Krysiu.
Zachował się wpis jednego z "bigamusów",sprawdziłam: kawaler/juvenus/ ślub w 1750 roku i powtórny ożenek jako bigamus w 1759 roku. A więc można przyjąć słowo bigamus jako określenie wdowca..
W kolejnych zapisach pojawia się już słowo wdowiec lub wdowa.
Jest też ciekawostka następna- primo voti przy nazwisku nowożeńca.Sądzę, że oznacza to kawalera czyli ślubującego pierwszy raz.
pozdrawiam
Danuta
Zachował się wpis jednego z "bigamusów",sprawdziłam: kawaler/juvenus/ ślub w 1750 roku i powtórny ożenek jako bigamus w 1759 roku. A więc można przyjąć słowo bigamus jako określenie wdowca..
W kolejnych zapisach pojawia się już słowo wdowiec lub wdowa.
Jest też ciekawostka następna- primo voti przy nazwisku nowożeńca.Sądzę, że oznacza to kawalera czyli ślubującego pierwszy raz.
pozdrawiam
Danuta
Jak postąpić, indeksując małżeństwa, gdy nie są podawane przy metrykach nazwy miejscowości? Wpisywać parafię?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- Skrzypczak_Bogumiła

Ja nie wpisuję nic - parafia jest w opisie indeksu 
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
-
Słomińska_Dominika

Szanowni Państwo, proszę o pomoc w rozszyfrowaniu drugiego członu imienia dziecka z aktu 10, http://www.szukajwarchiwach.pl/58/172/0 ... /#tabSkany
Ja de Ma.... Romuald - dwojga imion. Oczywiście w celach indeksacyjnych jak najbardziej. Niestety nie spotkałam się jeszcze z tym imieniem a google ma różne dziwne pomysły.
Byłby to Jan de Matha czyli Jan z Matty?
Pozdrawiam serdecznie
Ja de Ma.... Romuald - dwojga imion. Oczywiście w celach indeksacyjnych jak najbardziej. Niestety nie spotkałam się jeszcze z tym imieniem a google ma różne dziwne pomysły.
Byłby to Jan de Matha czyli Jan z Matty?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
Jan de Matha
https://www.google.pl/#q=jan+de+matha
https://www.google.pl/#q=jan+de+matha
Pozdrowienia. Jola Kozak
- Mirek.Kozak

Re: jak poprawnie wpisać do indeksu
Tak, zgadza sie!Słomińska_Dominika pisze:Byłby to Jan de Matha czyli Jan z Matty?
Po polsku: Jan z Matty ew. z Mathy.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
-
Słomińska_Dominika

Dziękuję 
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
Re: Indeksacja a błędy
Chciałam zapytać czy dobrze indeksuję:
Jaką miejscowość wpisywać w małżeństwa? Parafię? Czy muszę wówczas pisać w uwagach, że nie podano nazwy miejscowości?
Jakie nazwisko urodzonych, zmarłych, zaślubionych wpisywać w metrykach starozakonnych? Takie jak w skorowidzu, czy od imienia ojca? Często się nie zgadzają, a i metoda księdza jest różna: raz tak, raz siak.
Miałam przypadek, że dziecko urodziło się martwe. Wpisywać je tylko w urodzenia, czy też w zgony, mimo że w księdze nie ma nic w zgonach.
W metrykach miałam przypadki chrztu bliźniąt w jednym akcie. Wpisuję je w arkusz osobno z tym samym numerem. Dobrze?
Jaką miejscowość wpisywać w małżeństwa? Parafię? Czy muszę wówczas pisać w uwagach, że nie podano nazwy miejscowości?
Jakie nazwisko urodzonych, zmarłych, zaślubionych wpisywać w metrykach starozakonnych? Takie jak w skorowidzu, czy od imienia ojca? Często się nie zgadzają, a i metoda księdza jest różna: raz tak, raz siak.
Miałam przypadek, że dziecko urodziło się martwe. Wpisywać je tylko w urodzenia, czy też w zgony, mimo że w księdze nie ma nic w zgonach.
W metrykach miałam przypadki chrztu bliźniąt w jednym akcie. Wpisuję je w arkusz osobno z tym samym numerem. Dobrze?
Pozdrowienia. Jola Kozak
-
Sroczyński_Włodzimierz

Re: Indeksacja a błędy
miejscowość: żadną po co dezinformować
różnica pomiędzy treścią aktu a skor.: liczy się akt, skorowidz może być jako vel, ale pominąc tego co w treści aktu nie można
chrzty, zgony z jednym numerem - rozróżnij sufixem (1,2,.. lub a,b,c,....
różnica pomiędzy treścią aktu a skor.: liczy się akt, skorowidz może być jako vel, ale pominąc tego co w treści aktu nie można
chrzty, zgony z jednym numerem - rozróżnij sufixem (1,2,.. lub a,b,c,....
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Słomińska_Dominika

Szanowni Państwo, mam pytanie odnośnie metryk starozakonnych. Nie bardzo wiem o co chodzi z ich nazwiskami.
Mam dla przykładu metrykę ślubu nr 1 http://www.szukajwarchiwach.pl/58/172/0 ... /#tabSkany i stoi tam, że ślub bierze Major Jakubowicz z Lejbą Majorowiczówną. Problem w tym, że jej ojciec ma na imię Major a nazwisko to Meszkowicz o ile dobrze czytam. Podobnie widzę w aktach urodzenia, że jako nazwisko dziecka wpisywane jest u synów imię ojca.
Jak mam to wpisywać w indeksację? Prawdziwe nazwisko rodzica pisać w vel czy przerabiać to na "słowiańską nutę" i pisać w ogóle nazwisko ojca. Z drugiej strony uczono mnie, że wpisuję żywcem to co w metryce tylko pytanie jak się potem takie twory przekładają na wyszukiwanie?
Proszę o rozjaśnienie tej kwestii...
Pozdrawiam serdecznie
Mam dla przykładu metrykę ślubu nr 1 http://www.szukajwarchiwach.pl/58/172/0 ... /#tabSkany i stoi tam, że ślub bierze Major Jakubowicz z Lejbą Majorowiczówną. Problem w tym, że jej ojciec ma na imię Major a nazwisko to Meszkowicz o ile dobrze czytam. Podobnie widzę w aktach urodzenia, że jako nazwisko dziecka wpisywane jest u synów imię ojca.
Jak mam to wpisywać w indeksację? Prawdziwe nazwisko rodzica pisać w vel czy przerabiać to na "słowiańską nutę" i pisać w ogóle nazwisko ojca. Z drugiej strony uczono mnie, że wpisuję żywcem to co w metryce tylko pytanie jak się potem takie twory przekładają na wyszukiwanie?
Proszę o rozjaśnienie tej kwestii...
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
Mnie też tu niedawno napisano, że mam wpisywać takie nazwisko jak w akcie. Ale z kolei potem w spisie na końcu księgi czasem jest inne nazwisko. Mam wątpliwości.
Ślub to jeszcze pół biedy. Ale w chrztach: zjawił się Mosiek Lejbowicz i okazał dziecię, któremu nadał imię Icek. I co? Powinien być Icek Moskowicz, a w spisie jest Icek Lejbowicz.
Ślub to jeszcze pół biedy. Ale w chrztach: zjawił się Mosiek Lejbowicz i okazał dziecię, któremu nadał imię Icek. I co? Powinien być Icek Moskowicz, a w spisie jest Icek Lejbowicz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
-
Słomińska_Dominika

Ech, chyba pozostaje pisać to przez Vel, przynajmniej w szukarce się pokaże takie coś.... Cuda i wianki są z tymi aktami dobrze, że mam ich mało.
Dziękuję Jolu
Dziękuję Jolu
Pozdrawiam
Dominika
Dominika