Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Zagadka byla bardzo sympatyczna.
Chodzi tu o film z 1960 roku: Walet Pikowy" i o jego bohatera: "Alfons Emanuel Walet".
1. Kenneth Connor byl bohaterem serii angielskiej "Allo! Allo!", gral postac Pana Alfonsa
2. Emmanuel Petit - francuski pilkarz
3. Walet Pikowy
= Alfons Emanuel Walet
Z usmiechem
Bozenna
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Jesus, co to za odpowiedź, przecież widać WYRAŹNIE!:
1. Pierwsza fotka to cały Kazio Górski
2. Druga fotka to futbolist Petit
3. Trzecia do walet wino (co to mnie kiedyś ojciec uczył w karty, że kładzie sie pod damą, a na damę każdy król) razy dwa, bo odwrócony jest
= PIŁKA JEST OKRĄGŁA A BRAMKI SĄ DWIE!
I jak ktoś mnie mrygnie, to zwracam uwagę, że ostania fotka z napisem o tym chlebie TO JEST! J. Stępowski, słynny młody futbolista z Czerniakowa!
I ludzie przestańce, ja nie mogę oglądać wszystkich jak kombinujom (a już ścierpieć nie mogę jak w telewizorze nasze politycy i inne ważniaki wymawiają "kombinują" - do jakich szkół oni chodzili!)
Się uśmiechajmy w weekend,
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Panie Tadeuszu, dawno sie tak nie ubawiłem :D :D :D :D :D
Razem z Bożenną bedziemy musieli chyba nadrobić zaległości w sztukach wszelakich. Mam nadzieje, że i pan nas uraczy jakąś zagadką:wink:
Pozdrawiam serdecznie - tomek
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aerbert »

Witam ponownie,
Ja niestety znowu po prośbie :(
Bardzo prosze o odszukanie aktów urodzenia następujacych osób z parafii w Rzeczycy:
Walenty Osiński ok. 1864 Lubocz s. Macieja i Marianny
Łukasz Gaczkowski ok. 1859 Bobrowiec s. Andrzeja i Agaty
Rozalia Socha ok. 1863 Rzeczyca c. Wawrzyńca i Petroneli
Bardzo prosiłabym również o odczytanie w odszukanych aktach urodzenia wieku matki. Pozwoli mi to na ustalenie przybliżonego czasu ślubu rodziców wyżej wymienionych dzieci.
Akty powinny juz być po polsku, więc mam nadzieję, że moja prośba okaże się niezbyt uciążliwa do spełnienia.
Serdecznie pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Niestety nie sprawdziłam w bazie Pradziad, a wyglada na to, że akurat w tych latach jest luka :(
Beata_Sz

Post autor: Beata_Sz »

Szukamwiatru w polu. Mam datę urodzenia i ślubu swojej prababki, tylko nie wiem ani gdzie się urodziła, ani gdzie brała ten ślub. Ponieważ trochę ludzi o tym nazwisku mieszka w Radomsku i Kodrąbie, miałabym wielką prośbę, abyś sprawdził w tych miejscowościach czy nie ma tam ślubu Józefy Paplickiej(córki Wincentego i Cecylii z Podziadłów) z Hipolitem Wiśniewskim(synem Józefa i Maryanny z Woźnickich) zawartego 21.VII.1894r. Pradziadek pochodził z Kurzelowa, a moja babcia, czyli ich córka urodziła się w Częstochowie, ale nie ma tam aktu ich ślubu. Józefa Paplicka ur. się w 1862r.-akta z tego roku są w Łodzi. A może spotkałeś się gdzieś z tymi nazwiskami(Paplicki, Podziadło)? lub gdybyś się kiedyś spotkał to proszę daj mi znać.
Serdecznie pozdrawiam. Beata
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Rozpędziłam się za bardzo z poprzednim "zamówieniem", a tutaj takie dziury w rocznikach jak w serze szwajcarskim. Może w takim razie udałoby się "przeskoczyć" te brakujace lata i przejść do małżeństw? Niestety śluby znowu są wybrakowane, ale są alegata lata 1835-1844 nr zespołu 466/0. Może tutaj pomógłby mi Pan odnaleźć jakiś kolejny punkt zaczepienia?
Bardzo prosiłabym o sprawdzenie takich małżeństw w latach 1835-44. Może jest jakis indeks?

Maciej Osiński=Marianna Sołtysik
Andrzej Gaczkowski=Agata Sarnecka
Wawrzyniec Socha=Petronela Pachnik

Nie wiem jak wyglądają alegata i czy można w nich cos znaleźc nie znając daty ślubu i nr aktu.
Bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam,
Ola
Tomek1973

Sympatyk

Pani Olu, nie przejrzę dla pani dziesięciu lat alegatów metryka po metryce, /alegata nie są w żaden sposób zindeksowane/, ale chyba jutro będę miał dla pani jakieś dobre wiadomości. :wink:

@Beata_Sz
Zerknę tu i ówdzie :)

pozdrawiam - tomek
Tomek1973

Sympatyk

Pani Olu, niestety nie mam dobrych wieści. Myślałem, że Rzeczyca jest zmikrofilmowana co umożliwiłoby wypożyczenie mikrofilmów, ale tak niestety nie jest i jeszcze długo nie będzie.
Akta są rzeczywiście mocno fragmentaryczne, ale postaram się jeszcze coś wymyslić.
@Beata_Sz
Ślubu nie znalazłem. Ani żadnych Paplickich, Podz/s/siadłów i Wiśniewskich. W Radomsku za to występuje nazwisko Pawlicki, a w Kodrąbiu Podsadny.

Ktoś mnie prosił o wyszukanie czegoś w Radomsku, ale akta z Radomska były wtedy niedostępne. Teraz już są dostępne, ale mnie dopadła demencja. Chętnie prośbę spełnię, proszę tylko ją ponowić, bo ja nic więcej nie pamiętam, a nie chce mi się przeszukiwać wątku.

tomek
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam Tomku!
Ten "ktoś" nazywał się Alicja Surmacka .
Prosiłabym zatem abyś wyszukał dla mnie jeden akt zgonu z 15.09.1898 roku o nazwisku Marianna Zasępa. Interesuje mnie w tym akcie wszystko, jak się nazywali rodzice, kto zgłosił zgon i ile zmarła miała lat.
Pozdrawiam serdecznie A.S.
Tomek1973

Sympatyk

Przyznam Ci się, Alicjo - wiedziałem, że chodzi o Ciebie :D
A wątku nie chciało mi się przeszukiwać tylko i wyłącznie z lenistwa :D
Na pewno znajdę ten akt.
Pozdrawiam - tomek
Rusak_Slawomir

Sympatyk

Post autor: Rusak_Slawomir »

Witam,
mam prośbę o sprawdzenie czy w AP w Piotrkowie znajdują się akta (urodzeń,ślubów,zgonów) miejscowości Blizin gmina Wola Krzysztoporska.W bazie Pradziad nie znalazłam a gmina (w rozmowie telefonicznej) twierdzi, że właśnie w tym archiwum powinny być dokumenty.Z góry dziękuję za pomoc
Iwona Rusak
Tomek1973

Sympatyk

@Iwona
Tak, pani Iwono. Akta z okresu 1875 -1907 znajdują się w piotrkowskim AP. W bazie Pradziad wyszukiwanie jest według miejscowości, w których znajdowały się urzedy stanu cywilnego. Przed 1946 rokiem księgi stanu cywilnego prowadzili duchowni poszczególnych wyznań. Krótko mówiąc, aby znaleźć księgi zawierające metrykalia z Blizina, musi pani znać nazwę parafii, do której Blizin przynależał. Również w bazie Pradziad proszę wpisać nazwę miejscowości, gdzie znajdowała się parafia, a uzyska pani wszelkie informacje, w jakim archiwum metrykalia są przechowywane. Prosze też pamiętać o tym, iż dokumenty sprzed 1808 roku można znaleźć w archiwach diecezjalnych, a o dokumenty wytworzone po 1907 proszę pytać w urzędzie stanu cywilnego w gminie, do której dana miejscowość przynależy lub we właściwej parafii.
Zakładam oczywiście, że osoby, których pani szuka były katolikami.
Nie wiem, niestety, do jakiej parafii przynależał Blizin 100 lat temu. Prawdopodobnie był to Bogdanów lub Rozprza.
Dla porządku tylko dodam, że 100 lat temu Blizin nie należał do gminy Wola Krzysztoporska, gdyż jeszcze takowej nie było. Prawdopodobnie znajdował się w gminie Rozprza, ale to również należałoby sprawdzić. Gdyby tak było, to w piotrkowskim AP znajduje się bogaty zbiór dokumentów metrykalnych i meldunkowych gminy rozpierskiej z lat 1933 - 1945.
Gdyby potrzebowała pani jakichś bardziej szczegółowych informacji przed wizytą w archiwum, to proszę pytać.

pozdrawiam - tomek

Mała glosa: Blizin należał do parafii Bogdanów i gminy Parzniewice. Akta metrykalne z Bogdanowa są w Piotrkowie z lat 1875 -1907. Akta gminy Parzniewice nie zachowały się wcale.
Ostatnio zmieniony śr 03 cze 2009, 12:56 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
Beata_Sz

Post autor: Beata_Sz »

Tomku! Wielkie dzięki za sprawdzenie. Spodziewałam sie własnie takiej odpowiedzi. Byłoby to zbyt pięknie i prosto, gdyby tam był. Niestety trzeba dalej bawić się w detektywa i sprawdzać okoliczne parafie. Pozdrawiam. Beata
Tomek1973

Sympatyk

@Beata
Proszę raczej próbować sprawdzać parafie znajdujące się na trasie kolei Warszawsko - Wiedeńskiej.

tomek
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”