Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Tomek,
No to ja tez "wskakuje do wagonu".
W dniu 16 maja (strona 29) poprosilam o akt z Radomska.
Tutaj ponawiam grzecznie moja prosbe:
Akt zgonu z dnia 27.02.1888 - parafia Radomsko
Anna Chadzynska z domu Bucholtz

Nazwisko "Cha*dzyn*ska" po rosyjsku moze byc wpisane "Chonczynska" .
Data zgonu pochodzi z nagrobka na cmentarzu w Radomsku, wiec informacje nie sa pewne na 100%.
Bardzo wazne sa dla mnie wszystkie nazwiska, ktore wystepuje w tym akcie (swiadkowie, maz , dzieci etc...).

Z usmiechem
Bozenna
Rusak_Slawomir

Sympatyk

Post autor: Rusak_Slawomir »

Witam ponownie.
Panie Tomku bardzo dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź.Kłopot w tym,że przodkowie, których szukam byli prawdopodobnie ewangelikami.Na podstawie tego co Pan napisał ustaliłam,że ówczesna gmina Parzniewice należała do parafii ewang. w Piotrkowie.W AP akta metrykalne tej parafii są w zespole 328/0 i tu moja następna prośba o znalezienie aktu urodzenia Edmunda Karwize( ew.pisowna niemiecka:Karwiese),który urodził się w Blizinie 08.06.1905 roku.Interesują mnie też dane jego rodziców na tym akcie.Edmund miał jeszcze starszą o kilka lat siostrę Annę ale nie znam jej dokładnej daty urodzenia.A może te akta są zmikrofilmowane i można je przesyłać do innych AP (Wrocław)w ramach wypożyczania.Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Pozdrawiam serdecznie Iwona Rusak
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Pani Iwono, szczęścia to pani raczej nie ma.
Z parafią ewangelicką w Piotrkowie jest potężny kłopot. Owszem, część dokumentów z końca XIX wieku jest w archiwum, ale zdobycie metrykaliów z wcześniejszych okresów wymaga sporych nakładów finansowych i niewyczerpanego oceanu cierpliwości. Szczegóły dotyczace tej sytuacji prześlę pani na PW.
Akt, którego pani szuka postaram się odnaleźć. Nie powinno być z tym większego problemu.

pozdrawiam - tomek
Tomek1973

Sympatyk

"Warzyła sroczka kaszkę, warzyła, aż sobie ogonek sparzyła.
Temu dała na miseczkę..."

@Alicja
1898/365
Noworadomsk
15 X 1898 zmarła Marianna Zasępa lat 20, ur. i zam. w Noworadomsku przy mężu robotniku fabrycznym, córka Michała i zm. Józefy z Surmackich małż. Ciesielskich. Zostawiła po sobie owdowiałego męża Marcina Zasępę.
Zgon zgłosili: Marcin Zasępa l. 28, robotnik fabryczny i Michał Ciesielski l. 53 mieszczanin.
"Temu dała na łyżeczkę..."
@Bożenna
1888/66
Noworadomsk
28 II zm. Anna Chądzyńska, lat 77 wdowa po Feliksie, zamieszkała na stałe w Wólce Górskiej, obecnie czasowo przy córce tu [tzn. w Radomsku] mieszkająca. Urodzona w Gałkówku, par. Łaznów, c. Jana i Marianny Bucholc.
Zgon zgłosili: Wawrzyniec [C]Hałasiński l. 50 i Tomasz Włudarczyk, obaj sługi kościelne.
"Temu obiecała..."
@Iwona Rusak
Szczęścia to pani napawdę nie ma. Księga parafii ewangelickiej z 1905 roku jest w archiwum tylko w teorii. Otóż, prowadzono 3 osobne księgi: urodzeń, zgonów i małżeństw. Księga urodzeń zaczyna się w 1900 roku i jest prowadzona przez kilka kolejnych lat, aż do ostatniej stronicy. Traf chciał, że miejsca w niej starczyło tylko na osiem wpisów z 1905 roku. Następne dzieci urodzone w 1905 roku, są w kolejnym tomie dostępnym tylko w parafii lub USC.
"Temu nic nie dała..."
@aerbert
Pani Olu, przejrzałem kilka ksiąg z Rzeczycy z lat 40-50, ale jakoś niczego sensownego nie udało mi się znaleźć.

pozdrawiam wszystkich serdecznie - tomek

Bajki o sroczce nie kończę - w wersji przedstawianej mi przez Babcię, sroczka na końcu tej historii zachowała się mniej więcej jak Rita Gorgonowa...
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Dziękuję Tomku za dane z aktu. Dobrze, że nie znalazłam się na końcu Twojej bajeczki a ze sroczki mam tyle, że lubię świecidełka - a to już inna bajeczka.
Alicja
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Tomek,
Moja wdziecznosc nie ma granic, sliczne, sliczne dzieki za ten akt.
Bozenna
Rusak_Slawomir

Sympatyk

Post autor: Rusak_Slawomir »

Panie Tomku dziękuję za pomoc i poświęcony czas.Rzeczywiście szczęście jakoś mi nie dopisuje w tych poszukiwaniach.Nic to będę próbować.Mam jeszcze jedną małą prośbę.Jakby mógł pan sprawdzić czy w tych początkowych latach znajduje się wzmianka o Annie Karwize (ew.Karwiese).Wiem,że była parę lat starsza od brata.Oczywiście jeżeli nie sprawi to panu kłopotu.dzięki jeszcze raz
pozdrawiam
Iwona Rusak
Anna_Wojciechowska

Sympatyk

Post autor: Anna_Wojciechowska »

[...]
Ostatnio zmieniony pn 15 mar 2010, 01:03 przez Anna_Wojciechowska, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1973

Sympatyk

@Alicja
Alicjo, będąc w Piotrkowie poproś o zespół numer 103. Są to akta miasta Radomska. Kopalnia wiedzy o mieszkańcach miasta z okresu przedwojennego i wcześniejszych. Sprawdź również akta powiatu radomszczańskiego /chyba numer 668/. Wiele akt dotyczy czasów rozbiorowych /są po niemiecku/. Jest nawet wykaz właścicieli dóbr z 1795 roku.
@Bożenna
Nie ukrywam, Bożenno, że znalezienie granic Twojej wdzięczności będzie stanowiło dla mnie nie lada wyzwanie, któremu postaram się sprostać. :wink:
@Iwona Rusak
Postaram się cos znaleźć. Proszę się jednak koniecznie skontaktować z USC. Jeżeli akt pani przodka tam jest, to uzyska pani kopię bez problemu.
@hannalore
Chetnie pomogę, ale proszę mi zdradzić chociażby swoją płeć, żebym wiedział, w jaki sposób powinienem się do pana/pani zwracać.

pozdrawiam serdecznie - tomek
Anna_Wojciechowska

Sympatyk

Post autor: Anna_Wojciechowska »

Mam na imię Anna :)
pozdrawiam!
Tomek1973

Sympatyk

hannalore pisze:Witam Panie Tomku!
Chciałbym się dowiedzieć coś o rodzicach mojego dziadka.
... i to mnie własnie zmyliło, pani Anno :)

tomek
sarna215

Sympatyk
Ekspert

Post autor: sarna215 »

Dawno mnie tu nie było.Panie Tomku czy może Pan dla mnie odnależć numery aktów urodzenia
Piotr Popoń ur.1874 zespół 276/0
Katarzyna Smulska ur.1877 zespół 276/0
Pozdrawiam serdecznie:)
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Witam po dłuższej przerwie
:D
Panie Tomku, może przy okazji szukania i wertowania ksiąg natknął się Pan na dodatkowe ślady odnośnie rodziny Podporów, Migałów lub Szkatulskich ( par. Błogie, Opoczno, Sulejów, Piotrków).
Pozdrawiam
:D Joanna
Lisewski

Post autor: Lisewski »

Panie Tomku wie coś pan o rodzinie Lisewskich. Muj dziadek miał 6 braci i 7 siustr tylko o 2 osobach wiem co sie z nimi stało. Ich rodzice to
Antoni i Zuzana Lisewscy mieszkali podobno w srebnikach i turznie kazda informacja bendzie dla mnie cena
Tomek1973

Sympatyk

@szczesna
Jeżeli przegladałem akta z Błogiego, Opoczna, Sulejowa i Piotrkowa /czego juz nie pamiętam/, to albo się natknąłem na te nazwiska, albo też i nie. Ale też tego nie pamiętam.

@Lisewski
Proszę jeszcze raz, spokojnie:
jaka parafia
jaka miejscowość
jakie nazwisko
jakie lata /proszę sprawdzić w bazie danych PRADZIAD czy akta są w Piotrkowie czy w Łodzi/.

pozdrawiam - tomek
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”