Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Malgosia776

Sympatyk

Post autor: Malgosia776 »

Bardzo dziekuje Panstwu za odpowiedzi.
Mam w czym teraz wybierac i glowkowac:)
Moze pomoze cos kilka strzepow info jakie posiadam?...
Zdjecie pochodzi ze zbiorow mojej sp.Mamy
przedstawia prawdopodobnie mlodszego brata jej ojca -Jana
prawdopodobnie zdjecie wykonano w okol.lat 40tych moze nawet w Iej polowie
niestety nie jestem pewna..co wiem napewno ,to- to,ze osoba przedstawiona na zdjeciu
"przepadla"po wojniew dosc niejasnych okolicznosciach.Wiem tylko tyle
z przekazu mamy ,ze na poczatku instalowania sie nowej wladzy
w Ka-cach pocz45r. przyszla jakas ekipa ,ktora miala go aresztowac..ale zdazyl zbiec
i moj dziadek (a jego brat) dobrowolnie wstawil sie .....?by wyjasnic sprawe w zastepstwie brata
(zrobil to by prawdopodobnie uchronic reszte rodziny od aresztowania)
zostal osadzony w obozie w Myslowicach,gdzie zostal zamordowany w listopadzie 45r.
O Janie jest tylko jeszcze jedna szczatkowa ..i nie wiem czy do konca prawdziwa informacja,ze udalo mu
sie wyemigrowac do Australii?po czym podobno powrocil i nie wiem jak wygladaly
dalsze jego losy..nie wie tego nikt z rodziny..
Postaram sie zalaczyc jeszcze raz zdjecie o lepszej rozdzielczosci...przynajmniej bardziej powieksze..
Mam nadzieje ,ze to wyjasnienie jakos pomoze w identyfikacji?..pozdrawiam.Gosia
Awatar użytkownika
Malgosia776

Sympatyk

witam ponownie-dolaczam obiecany skan -moze troszke jest wyrazniejszy..Pozdrawiam i zgory bardzo dziekuje.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/859 ... ae8ab.html
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Te emblematy na kołnierzu to oznaczenie rodzaju wojsk lub służby.
Przypominają wojska zmechanizowane ale chyba to nie jest to.
Może celnik?

Anna-Grazyna
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,

Anna-Grażyna: wojska zmechanizowane to w przypadku WP dopiero l. 60-te i zupełnie inna korpusówka. Na fotografii - zgadzamy się - widnieje mundur (WP?) lat 1952-1960. Jeśli to WP, to w podobnym kształcie były dwie korpusówki: piechota i kwatermistrzostwo. Opowiadam się za piechotą - 80% przekonania :)

Małgosia 776: nie znam bohatera tej fotografii i nic o nim nie wiem, a co widzę na fotografii - napisałem...
To co napisałaś o tej osobie zdecydowanie kłóci się z fotografią. Wydaje mi się mało prawdopodobne, aby to mógł być epizod z życia osoby fotografowanej. Są dwie możliwości rozwiązania: 1. to nie jest życiorys osoby sfotografowanej, 2. to nie jest polski mundur - a jeśli tak, to moja pomoc w tym momencie dobiegła końca :)

Pozdrawiam, WZ
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, moim zdaniem jak by to było wiadome kto i gdzie to by nikt zdjęć tu nie umieszczał, przeszukałem i znalazłem podobną odznakę na klapie komendanta państwowej straży pożarnej w Lublinie przy pożegnaniu sztandaru brygady, podam link na końcu.
Tak na chłopski rozum to zdjęcie wygląda na młode i powojenne, listonosz jak wcześniej podałem i ponownemu się dopatrzeniu nie ma pagonów na mundurze, rosyjski mundur odpada, niemiecki też bo nie ma znaków pioruna podwójnego, polski mundur przedwojenny miał na kołnierzu wężyki. Tylko ten wieniec ( podkowa) przypomina mi ukraińskie godło i dlaczego powojenna władza ludowa chciała aresztować Jana, był tyle winny ze w zamian zamordowali brata, więcej nie można pisać bo to co wyżej pisałem poprzednio jest do czytania w necie, ten program służy chyba za źródło informacji, pozdrawiam - Julian ; http://www.lublin.uw.gov.pl/aktualnosci/19048,.html
Awatar użytkownika
Malgosia776

Sympatyk

Witam .Bardzo dziekuje wszystkim za wypowiedzi ,niestety nie jestem w stanie w zaden spsob zweryfikowac zadnego
wpisu na temat mundurow niestety nie wiele mi wiadomo a samo zdjecie tak jak wczesniej pisalam zostalo bez opisu a dzisiaj nie ma juz kto mi udzielic jakiejkolwiek informacji..
Pozdrawiams serdecznie Gosia
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: marwro »

Witam,

Może nie będzie to zbyt konstruktywna wypowiedź ale wg mnie nie jest to polski mundur :)

Pozdrowienia

Marek
Awatar użytkownika
Malgosia776

Sympatyk

No to w takim razie mam teraz przekroj ..:)
czy moglabym jeszcze panstwa poprosic o charakterystyke innego munduru?..
kazda informacja jest dla mnie bardzo cenna..niestety na temat tej osoby nie wiem nic oprocz informacji,ze jest to
ktos z bliskiej mi rodziny.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb1 ... d02b3.html
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Witaj,

Tu mogę z całą pewnością napisać że to polski mundur :)
Zdjęcie przedstawia szeregowego LWP w mundurze wyjściowym. Rodzaju wojsk ani jednostki nie ośmielę się identyfikować. Czas wykonania zdjęcia określam na lata 50-te.

Pozdrowienia

Marek
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Witam,
Szeregowiec Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego, fot. przed 1957 r. :)
Pozdr. WZ
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Tak, dokładnie. To jest mundur KBW.

Pozdrawiam

Marek
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Witam

Zwracam sie również z prośbą o identyfikację mundurów

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab2 ... c6383.html Z góry dziekuję za pomoc.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/730 ... 00274.html zdjecie zrobione w 1918 r wiec napewno to fotka z I wojny św.

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
Malgosia776

Sympatyk

Witam ponownie .
Mam nadzieje,ze Panstwo sie myla co do zdjecia2 go:)...w kazdym razie nie bede sie nim afiszowac...-
bardzo dziekuje za ich charakterystyke
a co do pierwszego ..to mam male watpliwosci,gdyz po powiekszeniu zauwazam inne szczegoly tzn emblematy na kolniezu
jak dla mnie sa to pelne okregi (moze wience)lecz nie sa chyba w ksztaltu podkowy..a w srodku zauwazam dwa krzyzujace sie
elementy wg mnie nie jest to jeden np klos...ale moge sie mylic oczywiscie..
jeszcze raz dziekuje za wszelka pomoc w identyfikacji.Pozdrawiam
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Witam,

algaa - pierwsze foto, to piękna fotografia ślubna podchorążego ostatniego roku nauki. Nie widać stopnia wojskowego, ale to z pewnością podoficer (np. kpr. pchor.?). Za to można na pewno można orzec, iż był kawalerzystą. Na nos... słuchacz Oficerskiej Szkoły dla Podoficerów w Bydgoszczy, klasa kawalerii, ok. 1935 r.

Małgosia 776 - co do 2-go fot. - ależ żołnierz służby zasadniczej nie wybierał sobie formacji! Nie wolno go przekreślać tylko z tego powodu, że służył w KBW! To bzdura.
Każdy pracuje sam na swój wizerunek poprzez swoje czyny.

- co do 1-ej fot.: tak, moim zdaniem to oznaka piechoty, czyli dwa skrzyżowane karabiny w wieńcu - tak widzę i myślę co napisałem na 80% pewności.
Trochę mam watpliwości co do kroju koszuli, ale to może tylko taki indywidualny rys. Fot. nie jest wyraźna aby orzec jednoznacznie, ale podtrzymuje moje twierdzenie: podoficer piechoty WP lat 1952-60 :)

Pozdrawiam
WZ
Awatar użytkownika
Malgosia776

Sympatyk

Panie Wojciechu ogromnie dziekuje za pomoc..nie wstydze sie ww przodkow..w swoim rodzie mam rowniez Jakuba Szele(6*pradziadek)w linii po mieczu,ktorego moze nawet bardziej powinnam:)..dzieki panu i kilku tutaj jescze b.pomocnym ludziom/
specjalistom staram sie jedynie wyciagnac na swiatlo dzienne jakies fakty..ktore oczywiscie nie zawsze sa chlubne..
powiem szczerze -nie za bardzo moge te charakterystyki dopiac do mojego brata dziadka Jana- no chyba ,ze to sa jego synowie?
-wiek moglby nawet pasowac..ale jak sie to ma do jego zbiegostwa z Polski i smierci dziadka Stanislawa z rak wladz 45rdekretu NKWD.-tego nie
potrafie dopasowac...moze ciut sie cos rozjasni,gdy dostane jakas wiadomosc z IPN...na razie raz jeszcze b.dziekuje.Milej niedzieli.
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”