Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Zerkowski_Michel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Zerkowski_Michel »

Pozdrawiam
Michel

Szukam :
Flaczynski, Lulka, Woroch
Zerkowski, Zawadzki, Rohwein, Polakowski
diskopolo

Sympatyk

Post autor: diskopolo »

Witaj Michel!

Dziękuję za odpowiedź. Czy posiadasz może dostęp do tego portalu i czy mógłbyś tam odszukać jakieś informacje?

Z góry dziękuję

Łukasz
Pozdrawiam,

Łukasz
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurek_Plieth »

Proszę o pomoc osobę, która może mieć dostęp do dokumentów naturalizacyjnych (przyznanie francuskiego obywatelstwa).
Jeden z moich przodków, Józef KIJORA ur. 20 czerwca 1886 w Krzemieniewie (obecne woj. warm.-maz.) wraz z małżonką wyemigrował najpierw do Gerselkirchen (Niemcy), a następnie do Francji, do departamentu Pas-de-Calais. W Niemczech zmieniono małżonkom nazwisko na niemieckobrzmiące KYORRA i z tym nazwiskiem przywędrowali do Francji. Naturalizacja miała miejsce w roku 1934, a żona Józefa Kijora vel Kyorra występuje pod nazwiskiem SKOTZKI (zapewne w Polsce nazywała się Skocki). Zależy mi bardzo na poznaniu imienia żony Józefa Kyorra, zd. Skocki vel Skotzki. Jestem gotów ponieść ew. koszty zdobycia dokumentu niosącego taka informację, o ile oczywiście nie byłyby powalające.
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

Nie wykluczone, ze miala na imie Janina. Wejdz na naturalizacje osob o tym nazwisku.
http://www.genealogie.com/recherche-gen ... vil-KYORRA

Faktycznie, Kyorra mieszkali w Pas-de-Callais w Divion. W latach 1916-1940 troje sie urodzilo a w latach 1941-1965 jedno narodzenie :
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... =2&dept=62

A tutaj jest jak sie prosi o akt (na dole wzor listu). Akta mlodsze niz 100 lat sa dla zstepnych itp. Sa oczywiscie pewne obwarowania kto moze prosic. Ale widze, ze o akt zgonu moze prosic kazdy...
http://www.geopatronyme.com/cdip/demande.htm

Pozdrawiam.
Elzbieta
Ostatnio zmieniony czw 22 sty 2015, 13:34 przez ELADAB, łącznie zmieniany 1 raz.
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

ELADAB pisze:Nie wykluczone, ze miala na imie Janina. Zerknij na naturalizacje osob o tym nazwisku.
http://www.genealogie.com/recherche-gen ... vil-KYORRA
Chyba trzeba być zalogowanym, bo dla mnie ta strona jest totalnie pusta :(
ELADAB pisze: Faktycznie, Kyorra mieszkali w Pas-de-Callais w Divion. W latach 1916-1940 troje sie urodzilo a w latach 1941-1965 jedno narodzenie :
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... =2&dept=62
I z tego linku dla mnie nic nie wynika :(
Czy mogłabyś wkleić treść tych obydwu stron i wysłać mi via email? Mój email: jerzy at plieth dot com
Dzięki!
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Nie trzeba byc zalogowanym!!!! Ale zobacz na dole z lewej strony, masz tlustym drukiem "ordonnances et décrets" i tam nacisnij. Potem na "naturalisations" !!!! Wyskoczy Ci 6 osob.
Potem jesli jest problem napisze maila.

E.

PS; co do drugiego to na stronie:
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... &image.y=0
masz narodziny w roznych okresach.

Jesli pod "Libéllé" nacisniesz na "Pas de Calais" to wyskoczy w jakiej miejscowosci sie rodzili, czyli w Divion.

Jesli jest problem to napisz mi na priv swoj adres mail, nie bardzo moge odczytac.

Pozdrawiam.
E.
Ostatnio zmieniony czw 22 sty 2015, 13:51 przez ELADAB, łącznie zmieniany 1 raz.
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

ELADAB pisze:Nie trzeba byc zalogowanym!!!! Ale zobacz na dole z lewej strony, masz tlustym drukiem "ordonnances et décrets" i tam nacisnij. Potem na "naturalisations" !!!! Wyskoczy Ci 6 osob.
Potem jesli jest problem napisze maila.

E.
OK :D
No więc Yanina, Albin i Gervin to dzieci Józefa i tej pani zd. Skocki. Następna Yanina to żona Gerwina. Wychodzi na to, że żona Józefa występuje bezimiennie :(
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Nie wiadomo, wszyscy sie naturalizowali w tym samym przedziale czasowym. Stawialabym na to ze Yanina to zona Jozefa. Dlaczego? Bo tutaj raczej nikt by nie dal tak na imie, raczej dal by na imie nowo narodzonej Janine (mam taki przypadek w swojej rodzinie). Moim zdaniem ona miala oryginalnie na imie Janina i przy naturalizacji uczynila bardziej francuskim (by sie czytalo dokladnie jak po polsku) Yanina.

Elzbieta
Ostatnio zmieniony czw 22 sty 2015, 14:07 przez ELADAB, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Jurek,
Ela Grabowska (elgra) ma CD z lista naturalizacji. Napisz do niej tutaj, albo na "forgen".
Trzeba najpierw sprawdzic, czy Twoi bliscy sa na tej liscie.
Teczka z dokumentami do naturalizacji bedzie w archiwum.
Mozna zlozyc prosbe o wydanie kopii.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Ostatnio zmieniony czw 22 sty 2015, 14:31 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
diskopolo

Sympatyk

Witam,

Czy ktoś mógłby pomóc w poniższych poszukiwaniach? Z góry dziękuję!

Zwracam się z serdeczną prośbą o pomoc w odnalezieniu pradziadka i jego rodziny we Francji. Pradziadek Władysław (Ladislaus) Zimny urodził się najprawdopodobniej 12 kwietnia 1896r. w miejscowości Czudec w woj.podkarpackim, jako syn Andrzeja i Anny. Dlaczego najprawdopodobniej? Ponieważ jedyną 100% informacją jaką posiadam o pradziadku jest miejsce urodzenia. Przeszukując skany Archiwum Państwowego w Rzeszowie (link: http://szukajwarchiwach.pl/59/1456/0/-/ ... visxIldFA) natrafiłem na jedynego Władysława z rodziny Zimnych, urodzonego pod koniec XIXw. Biorąc pod uwagę fakt, że jego syn, a mój dziadek urodził się w 1921r. daje to spore prawdopodobieństwo, że pradziadek w wieku 26 lat mógł zostać ojcem. Dodatkowo mój dziadek, również Władysław mógł otrzymać imię po swoim ojcu ze względu na fakt, że obaj urodzili się 12 kwietnia, ale to już tylko moje dywagacje;) W każdym razie pradziadek Władysław wyjechał do Francji w okolice Lille wraz z emigracją górniczą pod koniec lat 20tych lub na początku 30tych, jednak najprawdopodobniej był pracownikiem pogotowia ratunkowego. Pozostawił w kraju, w miejscowości Uszew w woj. Małopolskim żonę Józefę z domu Kukla wraz z synem Władysławem i córką Marią. Z tego co mi wiadomo pradziadek próbował ściągnąć do Francji żonę z dziećmi ale niewiadomo dlaczego bezskutecznie. Natomiast udało się wyemigrować jego szwagierce Wiktorii, z którą po czasie „ułożył” sobie życie … Wink Wiem, że mieli syna Jana, nie wiadomo czy z zalegalizowanego związku. I to tyle informacji na temat rodziny …
Nie byłoby całego problemu z odnalezieniem krewnych gdyby po śmierci babci w 2008r. z jej domu nie zniknęła co najmniej jedna koperta z adresem do rodziny we Francji … Dlatego serdecznie prosiłbym o pomoc w odnalezieniu jakichkolwiek informacji.

Pozdrawiam,

Łukasz
Pozdrawiam,

Łukasz
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Juz Michel podal Ci strone gdzie mozesz szukac. Wg mojego rozeznania, Wladyslaw (widze ze pojawia sie jakis Wladyslaw , nie widze Ladislaus) jesli nie wzial rozwodu to dzieci z jego zwiazku nosily nazwisko matki, czyli Kukla. Wbrew pozorom jest to dosc popularne nazwisko w departamentach pn ipn-wsch Francji.

Kukla narodziny we Francji:
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... &periode=2

Zimny narodziny we Francji:
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... &periode=2

Jak wyzej, niczego sie wiecej nie dowiesz w Archiwach jesli nie jestes zstepnym, chyba ze akt zgonu .... Ale trzeba tez wiedziec gdzie zmarl.
Moze wg uwagi Bozenny - Elzbieta (elgra) pomoze bo ma bardziej dokladny spis naturalizowanych.

Pozdrawiam.
Elzbieta
diskopolo

Sympatyk

Witam,

Dziękuję za odpowiedź! W takim razie zabieram się do dalszych poszukiwań!

Pozdrawiam,
Łukasz
Pozdrawiam,

Łukasz
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

ELADAB pisze:Nie wiadomo, wszyscy sie naturalizowali w tym samym przedziale czasowym. Stawialabym na to ze Yanina to zona Jozefa. Dlaczego? Bo tutaj raczej nikt by nie dal tak na imie, raczej dal by na imie nowo narodzonej Janine (mam taki przypadek w swojej rodzinie). Moim zdaniem ona miala oryginalnie na imie Janina i przy naturalizacji uczynila bardziej francuskim (by sie czytalo dokladnie jak po polsku) Yanina.

Elzbieta
Nie bierzesz pod uwagę tego, że oni wszyscy przyjechali do Francji z Niemiec, może z niemieckimi paszportami. A Niemcy (ja ich znam ;) ) postarali się już, aby z Janiny zrobić Yanine, a z Kijory Kyorra'ę!
Bozenna pisze:Jurek,
Ela Grabowska (elgra) ma CD z lista naturalizacji. Napisz do niej tutaj, albo na "forgen".
Dziękuję Bożenko, pisałem jakiś czas temu do Eli w tej sprawie.
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Nie jestem jasnowidzem. Ale to nic nie zmienia!
Co by nie bylo przy naturalizacji we Francji mogli sobie wybrac imie i nazwisko jakie chcieli (oj, znam przypadki fantazji przybyszow), ale ogolnie jest zasada, ze zostaje sie przy swoich imionach i nazwiskach lub tez wybiera sie takie ktore maja wydzwiek francuski, dowolny tu wybor. Francja nic nie narzuca, nic nie zmienia na sile. Zreszta to juz nie na temat......

Pzdr
Elzbieta
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

ELADAB pisze:Nie jestem jasnowidzem. Ale to nic nie zmienia!
Co by nie bylo przy naturalizacji we Francji mogli sobie wybrac imie i nazwisko jakie chcieli (oj, znam przypadki fantazji przybyszow), ale ogolnie jest zasada, ze zostaje sie przy swoich imionach i nazwiskach lub tez wybiera sie takie ktore maja wydzwiek francuski, dowolny tu wybor. Francja nic nie narzuca, nic nie zmienia na sile. Zreszta to juz nie na temat......

Pzdr
Elzbieta
Popatrz proszę na ten link - http://memoire.lavoixdunord.fr/espace/m ... orra/90482
To są te same osoby! Przy naturalizacji pani miała na imię Yanine, a po śmierci Janine...
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”