Witam !
Smach_Robert pisze:Dzień dobry !
Indeksuję księgę łacińską Zgonów 1784-1825 z par. Kraszewo ( powiat ciechanowski, woj. mazowieckie).
Na stronie 99, na samym końcu księgi znajduje się zagadkowy zapis - "pro memoria".
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=401691
Odczytałem, co mogłem:
Żochy, pro memoria ... 1831? roku, dnia 28 stycznia
Uczciwy Walenty Skorupski zmarł ... 4 czerwca tysiac osiemsetnego trzydziestego roku w czasie? podczas? Rewolucji
... w drodze do miasta i ...cholera
Dwukrotnie żonaty wdowiec, primo voto Rudzieńska, secundo Gertruda ??
Ojciec Franciszek (podpis ?)
Czy traktować to jako formę zapisu aktu zgonu - umieszczać to jakoś w indeksacji ?
Bo nie znalazłem nigdzie aktu zgonu Walentego Skorupskiego z Żoch.
Pozdrawiam
Robert
Andrzej75 pisze:Smach_Robert pisze:Czy traktować to jako formę zapisu aktu zgonu - umieszczać to jakoś w indeksacji?
Ja bym to zamieścił w indeksie. Tylko problem jest z datą roczną: jeżeli zmarł „podczas rewolucji” (tj. powstania listopadowego), to nie mógł to być rok 1830, tylko 1831.
Przepraszam, że nie odpowiedziałem wcześniej, ale nie mogłem z przyczyn niezależnych ode mnie.
To nie jest akt zgonu, tylko informacja, wspomnienie. Oczywiście mogę to zamieścić w indeksach, tylko jaka data ?
Ostatnia cyfra roku jest poprawiana, natomiast słownie zapisany jest rok 1830, co się kłóci z faktami historycznymi, bo tak jak zauważyłeś Andrzeju, epidemia cholery dotarła do Polski wraz wojskami rosyjskimi w 1831 roku i czerwiec śmierci na cholerę na Mazowszu jest jak najbardziej zasadny.
Chodziło mi też o to, czy dobrze odczytałem, a wielokropki dałem tam gdzie nie rozczytałem.
Pozdrawiam
Robert