Warszawa cmentarz Stare Powązki

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Ciszewski_Przemek

Re: Powązki - numeracja grobów

Post autor: Ciszewski_Przemek »

Bozenna pisze:Przemku,

Nie ma takiej numeracji i nie bylo. Moze kwatera 31 - rzad 5 - miejsce 3, albo kwatera 315 - rzad 3 - bez numeru grobu?
Jest wyszukiwarka grobow Starych Powazek. Sprawdz po nazwisku.
Jesli nie znajdziesz, zadzwon do kancelarii.

Pozdrawiam,
Bozenna
Wersja z różnymi podziałami była przerabiana. Wyszukiwarkę znam - znalazłem już sporo krewnych, ale tu nie pomogła. Kancelaria - choć było to już parę lat temu - stwierdziła, że nie zna takiej numeracji. Ale dziękuję za pomysły :)
malgorzata601

Sympatyk

Post autor: malgorzata601 »

Witam
Może na tej stronie poszukaj. Jest tu lista pochowanych i też materiały inwentaryzacyjne z nazwiskami.

https://web.archive.org/web/20210516144 ... owani.html

Małgorzata

quote="Ciszewski_Przemek"]
Bozenna pisze:Przemku,

Nie ma takiej numeracji i nie bylo. Moze kwatera 31 - rzad 5 - miejsce 3, albo kwatera 315 - rzad 3 - bez numeru grobu?
Jest wyszukiwarka grobow Starych Powazek. Sprawdz po nazwisku.
Jesli nie znajdziesz, zadzwon do kancelarii.

Pozdrawiam,
Bozenna
Wersja z różnymi podziałami była przerabiana. Wyszukiwarkę znam - znalazłem już sporo krewnych, ale tu nie pomogła. Kancelaria - choć było to już parę lat temu - stwierdziła, że nie zna takiej numeracji. Ale dziękuję za pomysły :)[/quote]
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: A.Michałowski »

Witam,

Mam prośbę,czy ktoś z Forumowiczów mógłby zapalić małego znicza na Starych Powązkach,kwatera 24,rząd 4,m.10.Pochowani Szaniawscy,Kuncewicz,Jaworowska.
Mieszkam ok.300 km od Warszawy i nie mam tam nikogo bliskiego....

Bardzo proszę,

Aleks.
mol_ksiazkowy

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dzień dobry. Czy ktoś wie co na grobie znaczy tablica "Ubezpieczony funduszem wieczystym"? Tabliczka wygląda na starą, ostatni pochówek jest z 1877. Temat jest taki, że żona chciałaby się zgłosić jako potomek osób pochowanych w grobie i o niego oficjalnie dbać. W kancelarii powiedziano, że dla w.w grobu po wojnie nikt się nie zgłosił a ona musiałaby zapłacić 30 000 PLN (grób zajmuje pow. 2 miejsc podobno, czyli 15k za jedno). Oczywiście kwestie finansową podlano groźbami, że jak nikt się nie zgłosił po wojnie to zarząd cmentarza ma prawo "po niego sięgnąć w razie potrzeby" (dosłowny cytat). Mówili też coś o jakiejś służebności grobu (??) ale nie zrozumieliśmy o co chodzi.

Grób jest w najstarszej części - kwatera 15, pytanie czy mogą to zrobić i jakie są dla żyjącej rodziny opcje aby móc się opiekować i ew. pochować kolejną osobę z rodziny "kiedyśtam". Grób jest w nie najgorszym stanie biorąc pod uwagę wiek.

Najważniejszy temat to przyszłość grobu - bo oczywiście kancelaria nastraszyła rodzinę i każdy teraz myśli że ten grób mogą zrównać z ziemią i pochować kogoś innego. Jak wiadomo najlepsze pieniądze robi się na strachu.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzień dobry,

Sytuacja w kontaktach z kancelarią się nie poprawia.
Pogoń za pieniędzmi władz kościelnych i strach właścicieli grobów. Znam to dobrze. Od lat z tym żyję.
Nie znam prawnego znaczenia określenia "ubezpieczony funduszem wieczystym".
Logika wskazuje na: "nietykalny", czyli pod ochroną zabytków.
Kwatera 15 należy do zabytkowej części Starych Powązek.
Jeśli grób jest w dobrym stanie, a napisy są czytelne, nikt go nie ruszy.
Sprawdź, czy jest spisany w inwentarzu miasta Warszawy.
Dbaj tylko o czystość tego grobu. Stawiaj znicze i kwiatki. Niech będzie widać, że jest odwiedzany.
Jak udowodnić prawa do tego grobu?
Potomkowie w prostej linii ostatniej pochowanej w nim osoby mają prawo ubiegać się o ten spadek.
Udowodnić metrykami.
Koszt ? Tutaj jest problem. Władze kościelne, które są teraz odpowiedzialne za ten cmentarz, nakładają "haracz" na każdą interwencję, nawet na poprawienie, czy zreperowanie grobu.
Kiedy to się zmieni?
Jak Stare Powązki przestaną być własnością kościoła.
Nie martw się na zapas. Nikt tego grobu nie zlikwiduje.
Poczytaj, temat jest nam znany i wiele razy wałkowany przez nas.

Serdeczności,
Bożenna
P.S. Podpisuj Twoje posty, chociaż imieniem. Taki mamy tutaj zwyczaj.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Cześć grobów na Powązkach, w zasadzie te najstarsze ma charakter własności gruntowej. Jak dom. I jako taki podlega dziedziczeniu. Ponoć dokumentacja uległa zniszczeniu ale cześć rodzin ma odpowiednie papiery.
Można domniemywać, ze wszystkie groby postawione do pewnej daty miały taki status prawny.
Ale potrzebne byłoby postępowanie spadkowe....
Cmentarz jest pod opieką konserwatorska i w teorii nic nie powinno się stać z grobem. Oczywiście teoria nie zawsze pokrywa się z praktyką.
pozdrawiam
Piotr
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

To analogia, przybliżenie, porównanie z tym "charakter własności gruntowej" "jak dom".
Różnice najistotniejsze widoczne już przy "dokumentacja" - nie jest to jak "czysta" własność gruntowa - właśnie z uwagi na różne formy dokumentacji przeniesienia własności.
Więcej można byłoby próbować wysnuć z wielu przykładów takowej dokumentacji...gdyby jej posiadacze byliby skłonni dzielić się kopiami. Z różnych okresów. Różnych form. Nie tylko "kwit opłaty" ale i coś więcej. Tak jak przelew z tytułem "za kupno mieszkania" nie dokumentuje faktu przeniesienia własności:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
taraxacum

Sympatyk

Post autor: taraxacum »

Bożena ! Przestań pisać te obelgi, to już jest lekko mówiąc oszczercze. Jesteś we Francji a ja raz w miesiącu na Powązkach i widzę ogrom dobra i znian! Kasa idzie! Ale nie w kieszeń a w inwestycje i ratowanie Narodowej Nekropolii. Ja z pracownikami mam przemiły serdeczny kontak.
Jedyne co boli to nie zinwentaryzowane groby w katakumbach pod Kościołem Karola Boromeusza - pozostały tam liczne groby w ścianach i epitafia. Min. Kępalskich właścicieli Woli Boglewskiej. Ale i na to przy obecnym rządcy cmentarza - Księdzu Jacku przyjdzie czas.

Od początku działalności- 3 lata fundacja odrestaurowała 240 grobów! Przywróciła oryginalne pompy wodne, położyła nowe kostki chodnikowe, nowe latarnie, odnawia słupki nimeryczne, remontuje katakumby. Czy to mało? Czy na to kasa z nieba leci Księdzu Jackowi?

https://fundacja.stare-powazki.pl/aktua ... ekropolii/

Marcin Kubicki.
Ostatnio zmieniony czw 09 lis 2023, 08:42 przez taraxacum, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Są różne oczekiwania - nie wszyscy są zainteresowani tymi samymi obszarami. Nie sądzę by takie "jedyne co boli" było adekwatne. Nawet odrzucając skrajności.
Z jakiegoś punktu widzenia - być może jedyne.
Sprawozdań na stronie Fundacji nie widzę, ale z pobieżnego przejrzenia informacji "prasowych" - źródła finansowania to chyba w większości duże firmy (tzw "państwowe"). Może inaczej się nie da. Ale to ma wbudowany schemat koncentrowania się na Aktywnościach i Projektach Ważnych dla Całości.
A tu, w wątku, raczej nie o Wielkich Historycznych Powązkach a takie mikro, rodzinne sprawy i takie oczekiwania. Usprawiedliwione czy nie, sensowne czy nie - inna kwestia. Ale inny zakres niż na Konferencji Dla Uczczenia:)

Inny zakres, mało na siebie to nachodzi. A jak nachodzi to (typu "Uruchomienie Aplikacji Mobilne ...ta daam!"...to na jakich danych to jest? To co na stronie miasta bazą? Czy też z uzupełnieniami z Zarządu/Kancelarii Cmentarza?). To są bardzo dobre komunikaty, ale PRowe, nie dla użytkownika:(
Bez przesady z tym "jedyne co zostało do zrobienia" - takie sformułowanie to wystawienie się na prosty strzał:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
mol_ksiazkowy

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :). Będziemy drążyć temat.

pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Myślę, że warto by zacząć publikować wykaz grobów, które przestały istnieć po 1990 roku. Wielka strata, że przepadły materiały Jana Normana Zawistowskiego (krótko wiceprezes WTG), z którym po 1990 r. odczytywaliśmy wszystkie tablice inskrypcyjne w katakumbach. Ja tylko rejestrowałem interesujące mnie rodziny, których tablice dawno już zniknęły z zaniedbanych grobów.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Poprosimy, Panie Tomku, spis tych przez Pana zanotowanych rodzin, których tablice zniknęły.
Może ktoś coś znajdzie dla siebie?
Serdeczności,
Bożenna

P.S. Szukam grobu rodzinnego Józefa Chodakowskiego (1850-1914).
Józef Dołęga-Chodakowski, śpiewak, reżyser Opery Warszawskiej. Grób jest pewnie z 1887 roku.
Przewodnik po Powązkach z lat 1980-tych podał lokalizację kw.IV - rząd 5 - miejsce 20.
"Przekopałam" wszystkie kwatery I, II III, IV , groby nie znalazłam.
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Prośba

Dzień dobry,

Na stronie cmentarza Powązkowskiego,są zdjęcia grobu Zofii i Jana Czochańskich ,kw.189,rząd 2,m.28.Są bardzo niewyrażne...Czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie grobowca,żeby było coś widać,szczególnie chodzi o fotografie zmarłych ?

Aleks.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Bozenna pisze:Poprosimy, Panie Tomku, spis tych przez Pana zanotowanych rodzin, których tablice zniknęły.
Może ktoś coś znajdzie dla siebie?
Serdeczności,
Bożenna

P.S. Szukam grobu rodzinnego Józefa Chodakowskiego (1850-1914).
Józef Dołęga-Chodakowski, śpiewak, reżyser Opery Warszawskiej. Grób jest pewnie z 1887 roku.
Przewodnik po Powązkach z lat 1980-tych podał lokalizację kw.IV - rząd 5 - miejsce 20.
"Przekopałam" wszystkie kwatery I, II III, IV , groby nie znalazłam.
Postaram się Bożenno, ale to nie taka prosta sprawa, jak ze wszystkim. Bo nawet odnalezione notatki wśród metrów bieżących moich archiwaliów wymagają jeszcze wizyty na cmentarzu, a ja jestem w Warszawie raz w miesiącu, ale może się znajdzie chętna osoba do współpracy na miejscu. Groby znikały i znikają, zwłaszcza te ziemne i to nie jest problem tylko w Warszawie. Trzydzieści kilka lat temu pewien historyk i regionalista krakowski powiedział mi, że wystarczy zdjąć tabliczkę z grobu i pójść do ZCK z informacją, że grób jest opuszczony. Tam jednak mają przynajmniej spisy pochowanych od 1850 i stary opuszczony grobowiec ma swoją historię oraz ludzi w nim pochowanych. I ZCK wielokrotnie udzielał mi pisemnie informacji na temat osób w nim pochowanych itp. Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,

Był kiedyś dostępny w internecie wykaz, Pozwolenie pochówków na Powązkach lata około 1925 - 1935....
Nie mogę teraz go odnależć.

Pozdrawiam,

Aleks.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”