Nazwisko to jest obecnie w Polsce rzadkie. Nie spotkałam go w dospnych mi źródłach. Są jednak w 'Słowniku' prof. Rymuta nazwiska z rdzeniem Migr-, typu Migrala, Migrała, Migrot, Migrus itp, które wywodzone są od migrować ‘zmieniać miejsce pobytu’, migracja. O tp może byc dobra podpowiedź.
Poniżej rozmieszczenie nazwiska w Polsce:
Witam
Czy udałoby się odnaleźć pochodzenie nazwiska Korneluk, w niektórych aktach ujmowane jako Kornyluk, zapewne błąd spisującego akt. Przyrostek -uk swiadczy o proweniencji wschodniej oraz o zaliczeniu nazwiska do patronimicznych, może od Kornela. Jednak do końca pewności niemam czy to właściwe rozumowanie. Jeśli komuś udałoby się mi zasugerować jakieś wskazówki będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Korneluk, Kornyluk - od imion Kornel, Korneliusz, te od Cornelis, łacińskiej nazwy rodu Korneliuszów. W Polsce rzadkie i późno notowane, na Kresach Wschodnich Kornij, Kornilo.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Serdecznie dziękują za pomoc. Bardzo żałuję, że nie mogę na bieżąco korzystać ze Słownika Rymuta.
Jeszcze mam takie jedno małe pytanie. W jakich warunkach był być dodawany do nazwisk pochodzących od nazw zawodu sufiks -ak? Jakiś czas temu czytałam o przyrostkach w nazwiskach ale nie potrafię odnaleźć tego artykułu.
korneluk-kornyluk pisze:Serdecznie dziękują za pomoc. Bardzo żałuję, że nie mogę na bieżąco korzystać ze Słownika Rymuta.
Jeszcze mam takie jedno małe pytanie. W jakich warunkach był być dodawany do nazwisk pochodzących od nazw zawodu sufiks -ak? Jakiś czas temu czytałam o przyrostkach w nazwiskach ale nie potrafię odnaleźć tego artykułu.
Hmm ... wlasnie w przedmowie do Slownika, Profesor omawia m.i. przyrostki nazwisk.
Patrzac na liczebnosc nazwisk Adamiak [syn Adama], Ambroziak, Andrzejczak i .... Kowalak [syn kowala], chyba nazwiska "odimienne" sa liczniejsze, niz "odzawodowe"; http://www.moikrewni.pl/mapa/
I ponownie boleje nad brak dostępu do Słownika. Na jednej z cyfrowych bibliotek ma się wkrótce pojawić, a przynajmniej widnieje jako w trakcie digitalizacji.