Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk Dul, Dula, Dulak,Dulas,Dulias i Duliasz.

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Na Forum było pytanie o nazwisko Dulias.

Według mnie , wymienione nazwiska powstały bardzo dawno na ziemiach obecnie Polskich i należy je wiązać z początkami produkcji żelaza.
Na stronie ; rcin.org.pl jest publikacja -"Starożytne kęsy zelaza z Witowa..". Bryły surowca żelaznego (kęsy), 5 sztuk, ale wg T. Reymana [ #1 cytowana publikacja] ..były to dule przedhistoryczne z Witowa. Na następnej stronie jest fotografia .. duli , na Ryc 1.
Na stronie ; kopalnia wiedzy.pl jest publikacja - "Zaskakujące odkrycie archeologiczne w pobliżu Bielska-Bialej" ... w pobliżu Porąbki odkryto grzywny żelaza z 750 - 400 r. p.n.e. . Dwa egzemplarze takich grzywien odkryto w Biskupinie.
Według strony; nazwiska.ijp.pan.pl mamy bardzo ważna informacje, ze nazwisko Dul pochodzi od .. dul = żelazo dymarskie, bardzo twarde.

Starszej generacji archeolodzy używali słowa "dula", a nie kęs, bryła, grzywna na taka forme kutego żelaza, gdzie "wąsy" mogły być od razu wykorzystywane do kucia ostrzy strzał zwanych kiedyś "nakoniecznikami", stad mamy nazwania/nazwiska Nakonieczny, Nakonieczna dla producentów liściastych ostrzy strzał .

Nieliczne nazwanie/nazwisko Dulias występujące obecnie w pow. Zwolen, pomiędzy starożytnym Mazowieckim Centrum Metalurgicznym a ujściem Sanu do Wisły można wiązać z Puszcza Sandomierska, gdzie bardzo licznie występuje nazwisko Dul - pow. tarnobrzeski 491 osób, miasto Tarnobrzeg 153 osób, pow. stalowowolski 456 osób, gdzie kiedyś nie brakowało węgla drzewnego i siły roboczej, do przerabiania surowego żelaza.
Nazwisko Dulias w 2014 r. nosiło w Polsce 67 osób, Niemczech 12, we Francji i Anglii po 1 osobie o tym nazwisku. Raczej z Polski przeszło do Francji, niż z Francji do Polski.
Wspomniane nazwisko Duales występowało wyłącznie w Filipinach ?.

Pozdrawiam - Władysław
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Pochodzenie nazwisk Dul, Dula, Dulak,Dulas,Dulias i Duliasz.

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Podeprę się Kazimierzem Rymutem:

Dulas - od prasłowiańskiego dulěti ‘stawać się tłustym’ lub od dula ‘rodzaj gruszki’.

Lisiak 1687 - od lis.

Lesiak 1311 - od las lub od gwarowego lesiak ‘człowiek żyjący w lesie’.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwisk Dul, Dula, Dulak,Dulas,Dulias i Duli

Witam szczególnie Piotrka, bo poprzedni moj wpis poswiecilem właśnie jego pytaniu na Forum.

Napisalem;
Nazwisko Dulias w 2014 r. nosiło w Polsce 67 osób, Niemczech 12, we Francji i Anglii po 1 osobie o tym nazwisku. Raczej z Polski przeszło do Francji, niż z Francji do Polski.

Teraz dodam, ze nazwisko Dulias jest rzadka forma polskiego nazwiska Dulas.

W 2014 r nazwisko Dulas nosiło w Polsce 924 osób, we Francji 454, w Niemczech 57, na Ukrainie 18, w Danii 11, w Austrii 7, w Albanii 6, w Anglii 5, w Norwegii 5, w Szwajcariii 5, w Rosji 3, także na Filipinach 333, w USA 252 i w Indiach 90 osób.

Nazwisko Duliasz tez rzadkie, nosiło w Polsce 186 i w Niemczech 2 osoby.

Nazwiska te wskazują, ze zwano tak kiedyś kogoś kto przerabiał surowe żelazo w wyższej jakości "dule", którymi tez ktoś handlował.
Nazwiska te podobnie jak Kowal, Stolarz i moje - Moskal [=rudnik] powstałe od zawodu raczej nie maja wspólnego protoplasty.
Dociekliwiej, można powiedzieć, ze Dul -as, znaczyło kiedyś Dul - nasz, czyli z naszego rodu, trudniący się takim zawodem.

Nazwisko Dulas liczne także we Francji rzeczywiście mogło prowadzić do skojarzeń z polskim , stosunkowo młodym i rzadkim nazwiskiem Dulias.

Serdecznie pozdrawiam - Władysław
alinerawer

Wijewski / Wiejowski / Wijecki

Post autor: alinerawer »

Witam! Przepraszam za możliwe blądy. Mam na imię Łuka Wijewski. Urodziłem się na Ukrainie i mam pochodzenie rumuńsko-polskie. Moje rodzice powiedzieli mi, że mam polskie nazwisko i że niektóre z moich przodkow z tym nazwiskiem byli Polakami wyznania prawosławnego, które mieszkali na Winniczynie (Podole). Będę bardzo wdzięczny, jeśli użytkownikowie forumu pomogą mi otrzymać odpowiedźi na takie pytania:

1. W prawosławnych księgach metrykalnych znalazłem zapisy o moich przodkach pod nazwiskami Wijewski (Виевский) lub Wiowski (Виовский), zamieszkałych w powiecie lipowieckim gubernii podolskiej. W Genetece na tej stronę internetowej znalazłem także zapis o zamieszkałej w powiecie lipowieckim Teresie z domu Wijeckiej. Poza tym, nazwisko Wijewski jest rzadkie , ale bardziej popularne jest nazwisko Wiejowski, powszechne w Kołaczycach. Czy nazwiska, których nazywałem, jest związane?

2. Według mojego badania, nazwisko Wijewski jest bardzo rzadkie, o czym napisałem wyżej. Jakie jest pochodzenie tego nazwiska?

Dziękuję bardzo,
Luka
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam:)

Etymologia nazwiska wg prof. Kazimierza Rymuta:

Wijewski - od staropolskiego wijać ‘okręcać’, wija ‘wiatr’.

Wiejowski - od wiejać, wiać.

Wijecki - od staropolskiego wijać ‘okręcać’, wija ‘wiatr’.
alinerawer

Post autor: alinerawer »

Dziękuję bardzo za informację! Jest ona bardzo korzystna dla mnie i calej naszej rodziny.
Sierzbista_karol

Sympatyk

Reyt

Post autor: Sierzbista_karol »

Witam.
Poszukuje znaczenia nazwiska Reyt .
Mój przodek o tym nazwisku to
Katarzyna Szymańska z domu Reyt zmarła w 1797 w parafii Unieck
Pozdrawiam
Karol
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Reyt

Post autor: historyk1920 »

Witam .
Najprawdopodobniej nazwisko pochodzi od; Rey-Reyt od raj ‘biblijny ogród Adama i Ewy; miejsce szczęśliwe; niebo; też od raić’; od rej ‘yaniec; szereg; sznur; przywódca’.

Pozdrawiam

Marek
janusz59

Sympatyk

Reyt

Post autor: janusz59 »

Po niemiecku :reiten=jeździć konno, a Reiter=jeździec. Może jest takie wytłumaczenie na nazwisko Reyt.

Pozdrawiam
Janusz
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Reyt

Witam,
chyba wiesz, ze nazwisko Reyt już w Polsce wymarło.
Według strony genealogicznej Forebears, która używa systemów ewidencji nazwisk w świecie podobnych do polskiego PESEL, nazwisko Reyt w 2014 r. nosiło 657 osób we Francji, 7 w Szwajcarii i 8 w Niemczech oraz w zapisie Reyt 145 osób w Rosji, 22 w Białorusi i 19 w Kazachstanie.
We Francji istnieją maleńkie osady, przysiółki większych miejscowości które nosza nazwę Reyt i być może , jest to nazwanie starsze, bo obecnie słowem "rejet" określa się odrost [być może kiedyś przysiółek]. Zatem kogoś,kto we Francji pochodził z malej osady, zwano kiedyś Reyt.
Natomiast słowo rosyjskie "reyt", oznacza "wskaźnik" i chyba nie należy wiązać go z nazwiskiem. Może nazwisko Reyt przywędrowało z wojskami Napoleona do Rosji ?

Wladyslaw
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Nazwisko zapisane jako Reyt mogło w rzeczywistości mieć formę - Reutt.
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Witam.
Poszukuje dla koleżanki pochodzenia nazwiska: Szumilin
W szczególności chodzi o gałąź Szumilinów którzy kiedyś posiadali firmę: Krajowa Hurtownia Herbaty czyli np. Dymitra Szumilina.
Rosjanie czy Kozacy dońscy?
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :)

Szumilin - od szum ‘jednostajny szmer; zamieszki, zamęt’, szumieć ‘wywoływać szum; pienić się, musować’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Koleżanka musi bardziej precyzyjnie pytać !

Według elektronicznego systemu ewidencji ludności świata, który dla 2014 r wykupiła strona genealogiczna Forebears [ gałąź MyHeritage] są nazwiska w zapisie;
- polskie Szumilin, które w Polsce nosiło 25 osób, etymologie podała Pani Ewa,
- rosyjskie Shumilin/Shumilina które w Rosji nosiło 4406/4976 osob, także występuje w krajach będących pod wpływem Rosji,
- ukraińskie nazwisko Shumylyn/Shumylyna które nosiło tylko na Ukrainie 561/691 osób.
Nazwisko Shumylyn/Shumylyna nosiło 110/138 osób w Donetsk Oblast.

Wladyslaw
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Nie za bardzo wiem jak tu mam zwiększyć prezycję :)
Rodzina jest w Polsce od conajmniej 150 lat. Więc chyba jako Polaków ich można traktować.
Ale wcześniej legenda rodzinna mówi że byli Kozakami dońskimi.
I nie wiem jak to mogę precyzyjniej opisać :)[/list]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”