Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mrcnpdlk

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mrcnpdlk »

Małgorzata_Kulwieć pisze:Akurat nie mam problemu z Ahnenblatt, ale mam pytanie .... ;-)

Czy ktoś kupił płatną wersję programu? Warto?
I czy do niej jest spolszczenie?
No i czym właściwie sie różni od wersji bezpłatnych. Z opisu na stronie wiele nie wywnioskowałam.
Wiem, że można pobrać demo, ale nie wiem czy nie pokłóci się to demo z tą darmową wersją, którą mam na komputerze?

Ktoś, coś podpowie!?
Dziękuję z góry.
1. Kupiłem, warto.
2. Jest po polsku
3. Mnie przekonał widok do 7 pokoleń w widoku (w darmowej jest chyba 5) i możliwość wprowadzania wielu źródeł danych jakiegoś wydarzenia. Ponadto można wiązać osoby między sobą w innych relacjach niż podstawowych (mąż/żona, syn/córka)
U siebie mam wpisane ponad 5 tys. osób i program daje rade.
Pozdrawiam
Marcin Pudełek
Łódź
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Marcinie, też kupiłam i mam problem, z którym nawet Dirk, który ten program stworzył, nie potrafi sobie poradzić.
Otóż na moim laptopie nie ma " + " za pomocą, którego wprowadza się " drugich " rodziców. Przeinstalowywanie i kilka wersji programu, nie pomogło. Ciągle nie ma.
Nie wiem jak sobie z tym poradzić.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
mrcnpdlk

Sympatyk
Nowicjusz

Małgorzata_Kulwieć pisze:Marcinie, też kupiłam i mam problem, z którym nawet Dirk, który ten program stworzył, nie potrafi sobie poradzić.
Otóż na moim laptopie nie ma " + " za pomocą, którego wprowadza się " drugich " rodziców. Przeinstalowywanie i kilka wersji programu, nie pomogło. Ciągle nie ma.
Wersja 3.36
Nie widać tego plusa jak na załączonym zdjęciu?
https://my.jetscreenshot.com/32717/20220222-fuut-84kb
Pozdrawiam
Marcin Pudełek
Łódź
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Nie, niestety nie ma. Ja juz od dłuzszego czasu koresponduję z Dirkiem Boettcher'em, on podsyła mi co irusz nową/inną wersję, proponuje rózne pomysły i nic. W laptopie znajomej , z tego samego pliku instalacyjnego jest, a u mnie nie ma.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
mrcnpdlk

Sympatyk
Nowicjusz

Małgorzata_Kulwieć pisze:Nie, niestety nie ma. Ja juz od dłuzszego czasu koresponduję z Dirkiem Boettcher'em, on podsyła mi co irusz nową/inną wersję, proponuje rózne pomysły i nic. W laptopie znajomej , z tego samego pliku instalacyjnego jest, a u mnie nie ma.
A możesz podesłać screena?
Pozdrawiam
Marcin Pudełek
Łódź
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
Małgorzata_Kulwieć pisze:Marcinie, też kupiłam i mam problem, z którym nawet Dirk, który ten program stworzył, nie potrafi sobie poradzić.
sprawdź, proszę, jaką masz rozdzielczość ekranu na laptopie. Ustawiłem na
moim rozdzielczość 1280x720 i też nie ma tego "+".
Normalnie pracuję z rozdzielczością 1600x900 i problem znika, tzn. "+" pojawia się.
Najnowsza wersja jest 3.37
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Ale na moim laptopie maksymalna możliwość, to 1366x766.
Nie mam innej możliwości ( tzn. zwiększenia, bo zmniejszyć mogę)
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Małgorzata_Kulwieć pisze:Ale na moim laptopie maksymalna możliwość, to 1366x766.
Nie mam innej możliwości ( tzn. zwiększenia, bo zmniejszyć mogę)
Ustawiłem u siebie "Twoją" rozdzielczość i niestety plusik zniknął :(
Pozdrawiam
Józef
...........

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Ojoj, dzięki, a można z tym coś zrobić?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Małgorzata_Kulwieć pisze:Ojoj, dzięki, a można z tym coś zrobić?
Może Dirk coś poradzi gdy będzie znał przyczynę a jeśli nie to może
.
.
.
.
nowszy laptop? ;)
Pozdrawiam
Józef
...........

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Buuuu, ale "un", ten laptop całkiem nowy. Z zeszłego roku. Napisałam do Dirka z sygestią, może cos poradzi!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Lewandowski_Mieczysław

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Lewandowski_Mieczysław »

Proszę o informację czy jest polska wersja "instrukcji obsługi" ostatniej, płatnej wersji programu Ahnenblat.
Pracuję w tym programie intuicyjnie, ale sądzę, że jest więcej możliwości niż aktualnie wykorzystuję.
Dziękuję
piorok

Sympatyk

Post autor: piorok »

Lewandowski_Mieczysław pisze:Proszę o informację czy jest polska wersja "instrukcji obsługi" ostatniej, płatnej wersji programu Ahnenblat.
Pracuję w tym programie intuicyjnie, ale sądzę, że jest więcej możliwości niż aktualnie wykorzystuję.
Dziękuję
Poczytaj tutaj, może coś zobaczysz nowego https://www.kimonibyli.pl/ahnenblatt-pr ... a-kazdego/
Pozdrawiam
Piotr
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Witajcie.
Mam problem przy tworzeniu tablicy, bo u niektórych osób wykazuje mi dwukrotnie tego samego małżonka, a przecież wpisany został 1 raz
(i widnieje w takich sytuacjach w górnych rogach /tych zdublowanych/ taka sama cyferka)

Co robić ?

Ala
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Al_Mia pisze:Witajcie.
Mam problem przy tworzeniu tablicy, bo u niektórych osób wykazuje mi dwukrotnie tego samego małżonka, a przecież wpisany został 1 raz
(i widnieje w takich sytuacjach w górnych rogach /tych zdublowanych/ taka sama cyferka)

Co robić ?

Ala
to nie problem tylko ułatwienie przeglądania tablicy. Takie same cyferki są oznaczeniem tej samej osoby ale w dwóch miejscach aby wyeliminować krzyżujące się linie. Przed pokazaniem tablicy program informuje, że niektóre osoby są przedstawione podwójnie.
Pozdrawiam
Józef
...........

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”