Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Miazek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Miazek »

Witaj Tomku!
Chciałem się tylko upewnić czy pamiętasz o nazwisku Miazek, domyślam się, że jeszcze nie trafiłeś na nie?
Pozdrawiam Czarek
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Podałem już panu informację o rodzinach noszących to nazwisko a mieszkających w Piotrkowie. Jeżeli szuka pan czegoś konkretnego, to proszę mi to przybliżyć, a postaram się pomóc. Jeżeli zaś szuka pan tylko osób noszących to nazwisko lecz niekoniecznie spokrewnionych z panem, to w dalszym ciągu moja odpowiedź pozostaje niezmienna. Obiecuję, że jak się gdzieś na to nazwisko natknę, to dam znać.

pozdrawiam serdecznie - tomek
sarna215

Sympatyk
Ekspert

Post autor: sarna215 »

Panie Tomku!
Dzięki za podpowiedź niewątpliwie tak właśnie zrobię bo najbliższe AP tylko 20km dalej.Nie wiem tylko co z meduzą i lornetką bo tego się wirtualnie załatwić nie da.
Życzę powodzenia w Pańskich poszukiwaniach-Jolka
Tomek1973

Sympatyk

Żle mnie pani zrozumiała. Napisałem, że jeśli chce pani przejrzeć te akta sama /co niewątpliwie jest wielką frajdą/, to ma pani taką możliwość. Nasze archiwum powoli "się mikrofilmuje" i coraz więcej osób ma do niego dostęp - wystarczy tylko złożyć zamówienie.
Jeżeli pani nie chce lub nie może tego uczynić, to przeciez ja bez problemu pani te akty znajdę. O'kay?

tomek
sarna215

Sympatyk
Ekspert

Zrozumiałam dobrze.Sęk w tym ,że jak będę mogła korzystać z mikrofilmów tu na miejscu to z czystego wygodnictwa wybrać sie do Piotrkowa będzie trudniej.Jeszcze raz dziękuje za wszystko co Pan dla mnie zrobił.
Ja poszukam sama może znajdę więcej niż oczekuję.
Jolka
Tomek1973

Sympatyk

Przyznam, że nie rozumiem: skoro może pani przejrzeć mikrofilmy w miejscu zamieszkania, to po co jeździć do Piotrkowa??? Nie wiem, o co pani chodzi...

Czuję się czasem jak Czepiec:

KSIĄDZ
Pomów z Czepcem.
ŻYD
Chamy piją.
Kto by zadarł z tą bestyją?

pozdrawiam serdecznie - tomek
sarna215

Sympatyk
Ekspert

Z sentymentu i z ciekawości ....
Gdzieś przeczytałam że szuka Pan Porczyńskich z Piotrkowa.Siostra mojej babci mieszkała w Piotrkowie nazywała się po mężu Porczyńska(mąż Stefan 1904-1955)
Jolka
Tomek1973

Sympatyk

Lorneta i meduza aktualna. / Z mojej strony/.

tomek

I dziękuję za przypomnienie o Porczyńskich. zaraz coś o tym skrobnę na forum.
sarna215

Sympatyk
Ekspert

Do zobaczenia w realu.Jolka
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam!
Nazwisko Porczyński jest mi też znajome. Męża babcia Marianna Socha ur w 1904 roku w Pawłowie Szkolnym miała siostrę Domicelę ( mówiono Dumiśka ), która wyszła za mąż za Porczyńskiego i mieszkali w Mąkolicach. To okolice Piotrkowa i być może Twoja rodzina Porczyńskich jest ze mną w jakiś sposób spowinowacona.
Pozdrawiam Alicja
Tomek1973

Sympatyk

@sarna
Trzymam za słowo.
@Alicja
Zaczyna się robić ciekawie, Alicjo. Oprócz mnie, przynajmniej jeszcze dwóch forumowiczów szuka tej rodziny.

tomek
Tomek1973

Sympatyk

Moi drodzy,
w aktach miejskich są imienne listy piotrkowskich kurtyzan z lat 1874 - 1914.
Jestem w rozterce: wrzucić tu całą listę, czy może tylko sprawdzać nazwiska zainteresowanym?
Jak mi radzicie?

tomek
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aerbert »

Wrzuć całą listę, tylko może bez szczegółowych danych :) Wystarczy samo imię i nazwisko, a po szczegóły najwyżej będziemy zgłaszać się prywatnie :)

Pozdrawiam,
Ola
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Wydaje mi się Tomku, że trochę przesadzasz. Z Radomska też jest podobny wykaz prostytutek , nie mówięc juz, że w księgach osób wyjeżdżających z Radomska po 1930 roku też często jest
w rubryce "z czego się utrzumuje", podane poprostu prostytutka.
Ja przeglądałam wyjeżdżających na literę S ale informacje zachowałam dla siebie. Jeżeli ktoś jest zainteresowany sam do tego trafi.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
yupiter

Sympatyk

Post autor: yupiter »

Witam Panie Tomku.
Bardzo proszę o pomoc w odszukaniu aktu urodzenia Agnieszki lub Anieli Kuśniewicz urodzonej w Kociszewie w 1821r córki Franciszka i Reginy
oraz akt ślubu ww z Walentym Twardowskim urodzonym w 1809r.
Myślę , że ślub był w Kociszewie ewentualnie w Parznie bo Walenty pochodził z Ław. W 1849 roku byli już małżeństwem.
Pozdrawiam
Piotr
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”