Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Genealogiaw archiwach, co się dzieje.
osobiście żadnych problemów nie zauważyłem, ale nie używam wyszukiwarki - operuję na filtrach z lewej strony - moim zdaniem najwygodniejsze
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
-
Łuniewska_Ewa

Dziękuję za odpowiedź. Przynajmniej wiem, że wina leży po mojej stronie. Niestety nie jestem orłem komputerowym i wszelkie zmiany zawsze stanowią dla mnie problem. Potrzebuję trochę czasu żeby to wszystko ogarnąć, a kiedy już to opanuję, administrator wprowadza zmiany i znowu jestem na początku drogi. Będę walczyć dalej, aż do skutku.
Pozdrawiam. Miłego dnia.
Łuniewska Ewa.
Pozdrawiam. Miłego dnia.
Łuniewska Ewa.
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Z tą winą to bym był ostrożny.
Przeczytaj stare wątki.
Przykładowo na kompach z systemem Windows XP i straszymi Androidami strona nie działała i nie działa.
Np. u mnie na komputerze stacjonarnym z XP to jedyna strona w całym wszechświatowym internecie jaka mi się nie włacza
))
Nie genealogiczna a strona tak w ogóle.
Ktoś tam zastosował naprawdę "unikalną" technologię.
Spróbuj na innym kompie.
Przeczytaj stare wątki.
Przykładowo na kompach z systemem Windows XP i straszymi Androidami strona nie działała i nie działa.
Np. u mnie na komputerze stacjonarnym z XP to jedyna strona w całym wszechświatowym internecie jaka mi się nie włacza
Nie genealogiczna a strona tak w ogóle.
Ktoś tam zastosował naprawdę "unikalną" technologię.
Spróbuj na innym kompie.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Łuniewska_Ewa

Dziękuję. Cały czas korzystam z systemu Windows XP, może więc tu jest pies pogrzebany.
Pozdrawiam. Miłego dnia.
Ewa.
Pozdrawiam. Miłego dnia.
Ewa.
Ja mam XP i działa, więc chyba nie to...
Łucja
Łucja
na wszystkich moich xp (w domu i pracy - sztuk 3) działa bezproblemowo. Ewo spróbuj wyłączyć na chwilę antywirusa - może on coś blokuje.
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
OK może to być jeszcze coś z certyfikatem.
Google chrome pokazuje problem z bezpiecznym połaczeniem.
This page is insecure (broken HTTPS).
Certyfikat podpisany algorytmem SHA-1
Certyfikat tej witryny wygasa w 2017 roku lub później, a łańcuch certyfikatów zawiera certyfikat podpisany algorytmem SHA-1.
Faktycznie na jednym z komów wyłaczenie firewalla (zapory) pomaga.
Google chrome pokazuje problem z bezpiecznym połaczeniem.
This page is insecure (broken HTTPS).
Certyfikat podpisany algorytmem SHA-1
Certyfikat tej witryny wygasa w 2017 roku lub później, a łańcuch certyfikatów zawiera certyfikat podpisany algorytmem SHA-1.
Faktycznie na jednym z komów wyłaczenie firewalla (zapory) pomaga.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
- Marek.Podolski

U mnie ciągle pisze błąd komunikacji. Też mam system Win XP.
Ale to nie wina naszych systemów. Jakiś "genialny" twórca strony jest!
Pozdrawiam
Marek
Ale to nie wina naszych systemów. Jakiś "genialny" twórca strony jest!
Pozdrawiam
Marek
Moje chrome to wersja 49.0.2623.112 m
Firefox - 43.0.1 oraz 48.0.1
łączy się bezproblemowo
spróbujcie użyć tryby incognito (chrome) / prywatnego (firefox)
Firefox - 43.0.1 oraz 48.0.1
łączy się bezproblemowo
spróbujcie użyć tryby incognito (chrome) / prywatnego (firefox)
Ostatnio zmieniony pn 22 sie 2016, 09:42 przez JarekK, łącznie zmieniany 4 razy.
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
- WaldemarChorążewicz

Witam.
Mam zainstalowany system XP i i nie łaczył mnie z
Genealogiąw archiwach.
Tydzień temu komputer został przeformatowany i ?
łączy mnie teraz bez problemu.
Nie znam się na tym , ale miło , że mam dostęp.
Waldemar
Mam zainstalowany system XP i i nie łaczył mnie z
Genealogiąw archiwach.
Tydzień temu komputer został przeformatowany i ?
łączy mnie teraz bez problemu.
Nie znam się na tym , ale miło , że mam dostęp.
Waldemar
Problemy ze stroną
Dzień dobry
Więc tak na początek Wyświetlane strony zależy bezpośrednio od przeglądarki a nie od OS-a, czyli systemu operacyjnego. Część przeglądarek nie wspiera już XP, np. chrome - nie wiem jak firefox. Starsza przeglądarka zwykle źle interpretuje kod strony - technologie idą ciągle naprzód. Jeśli korzystacie Państwo z IE to może być rzeczywiście problem szczególnie jak w grę wchodzi XP. Kolejna sprawa to protokół. Genealogiawarchiwach śmiga po https. To też może być problemem na starszych maszynach. Sprawdzić należy chociażby datę i godzinę w komputerze. I jeśli nie jest aktualna to ją ustawić prawidłowo. Myślę że u wszystkich moich przedmówców piszących o błędzie właśnie w tym leży problem.
Generalnie, jeśli to jest problem daty to należy wymienić baterię podtrzymującą BIOS. Koszt to jakieś 2,5 zł. W laptopach też takie bateryjki są, ale ich wymiana nastręcza więcej problemów (sporo rozkręcania)
Z poważaniem
Więc tak na początek Wyświetlane strony zależy bezpośrednio od przeglądarki a nie od OS-a, czyli systemu operacyjnego. Część przeglądarek nie wspiera już XP, np. chrome - nie wiem jak firefox. Starsza przeglądarka zwykle źle interpretuje kod strony - technologie idą ciągle naprzód. Jeśli korzystacie Państwo z IE to może być rzeczywiście problem szczególnie jak w grę wchodzi XP. Kolejna sprawa to protokół. Genealogiawarchiwach śmiga po https. To też może być problemem na starszych maszynach. Sprawdzić należy chociażby datę i godzinę w komputerze. I jeśli nie jest aktualna to ją ustawić prawidłowo. Myślę że u wszystkich moich przedmówców piszących o błędzie właśnie w tym leży problem.
Generalnie, jeśli to jest problem daty to należy wymienić baterię podtrzymującą BIOS. Koszt to jakieś 2,5 zł. W laptopach też takie bateryjki są, ale ich wymiana nastręcza więcej problemów (sporo rozkręcania)
Z poważaniem
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Problemy ze stroną
Oj chyba nie tak do końca.
Przeglądarki jak najbardziej chodzą pod XP. Tylko nie najnowsze wersje.
Https nie jest żadnym problemem choć google chrom ostatnio zgłaszał w wielu stronach problem z certyfikatami i ten problem pojawia się na chromie co jakiś czas niezależnie od systemu. Ja chwilowo pracuje wymiennie na XP, Win7 i Win10 i mogę sobie czasem cos porównać.
Przeglądarka działa w środowisku okreslonego OS i to nie pozostaje bez wpływu na jej instalację i działanie. Tak jak Excel na Macu to nie do samo w 100% co Excel na Windows.
Strona genealogiawarchiwach od zawsze generuje problemy w niektórych konfiguracjach. Widac to na naszym forum ale i na forach niemieckich było troche komentarzy typu "włącz komputer i idź na piwo jak wrócisz moze cos sie pokaże".
I w moim wypadku jest to JEDYNA STRONA JAKĄ ZNAM (ok jest jeszcze jedna przyznaję) która generuje takie problemy. A naprawde surfuje też w wielu innych krajach i nie tylko genealogicznie.
Upieram się, ze ta strona została źle zrobiona.
Przeglądarki jak najbardziej chodzą pod XP. Tylko nie najnowsze wersje.
Https nie jest żadnym problemem choć google chrom ostatnio zgłaszał w wielu stronach problem z certyfikatami i ten problem pojawia się na chromie co jakiś czas niezależnie od systemu. Ja chwilowo pracuje wymiennie na XP, Win7 i Win10 i mogę sobie czasem cos porównać.
Przeglądarka działa w środowisku okreslonego OS i to nie pozostaje bez wpływu na jej instalację i działanie. Tak jak Excel na Macu to nie do samo w 100% co Excel na Windows.
Strona genealogiawarchiwach od zawsze generuje problemy w niektórych konfiguracjach. Widac to na naszym forum ale i na forach niemieckich było troche komentarzy typu "włącz komputer i idź na piwo jak wrócisz moze cos sie pokaże".
I w moim wypadku jest to JEDYNA STRONA JAKĄ ZNAM (ok jest jeszcze jedna przyznaję) która generuje takie problemy. A naprawde surfuje też w wielu innych krajach i nie tylko genealogicznie.
Upieram się, ze ta strona została źle zrobiona.
Ostatnio zmieniony pn 22 sie 2016, 22:20 przez piotr_nojszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
Problemy ze stroną
Lepiej się nie odzywać w temacie komputera, jeśli nasza wiedza ogranicza się do XP.
Baterii może nie być w płycie głównej, jeśli komputer jest pod napięciem - a bajki o zegarze w Biosie były w okresie Win-98.
Jeśli XP jest 64 bitowy, to i najnowsze przeglądarki też chodzą... tylko, że będą to przeglądarki 32 bitowe.
Ale to żadna strata, bo i pod Win-7 64 bitowym też nie idzie przeglądarka 64 bitowa. Niby się instaluje, ale w efekcie jest to 32 bitowa wersja.
Ja ze stroną nie mam żadnych problemów, więc problem dla mnie nie leży na stronie
Baterii może nie być w płycie głównej, jeśli komputer jest pod napięciem - a bajki o zegarze w Biosie były w okresie Win-98.
Jeśli XP jest 64 bitowy, to i najnowsze przeglądarki też chodzą... tylko, że będą to przeglądarki 32 bitowe.
Ale to żadna strata, bo i pod Win-7 64 bitowym też nie idzie przeglądarka 64 bitowa. Niby się instaluje, ale w efekcie jest to 32 bitowa wersja.
Ja ze stroną nie mam żadnych problemów, więc problem dla mnie nie leży na stronie
Pozdrawiam,
Tomasz
* Moderacja wpisu
Tomasz
* Moderacja wpisu
-
annarenata

Problemy ze stroną
Nawiązując do strony genealogiawarchiwach, jest super , ale................
Obejmuje ona tylko woj kujawsko-pomorskie? Czy jest i jaka szansa na to, że znajdą się tam inne województwa???
Kto ma na to wpływ??
pozdrawiam
Anna
Obejmuje ona tylko woj kujawsko-pomorskie? Czy jest i jaka szansa na to, że znajdą się tam inne województwa???
Kto ma na to wpływ??
pozdrawiam
Anna
-
Sroczyński_Włodzimierz

:)))))))
:)))))))) cudne:)
:)))))))) cudne:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz