Zreszta podchodzisz zbyt matematycznie do kwestii tak prozaicznej jak zapis imienia we Francji (np u mnie, co urzad to inaczej i nikt sie nie przejmuje, a co dopiero w nekrologu.... c'est la France
Elzbieta
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Łukaszudiskopolo pisze: Natomiast udało się wyemigrować jego szwagierce Wiktorii, z którą po czasie „ułożył” sobie życie … Wiem, że mieli syna Jana, nie wiadomo czy z zalegalizowanego związku. I to tyle informacji na temat rodziny …
elgra pisze:Elu, ale na str genealogie.com w zakladce naturalizacje jest Zimny Wladyslaw. (Nawet dwa razy, moze on i syn???). Nie wiadomo czy wogole o tych Zimnych chodzi.diskopolo pisze:
Władysław Zimny nie pojawia się w bazie naturalizacji.
http://www.genealogie.com/v4/genealogie ... nced=false
Elzbieta
Jurku,Jurek_Plieth pisze:Proszę o pomoc osobę, która może mieć dostęp do dokumentów naturalizacyjnych (przyznanie francuskiego obywatelstwa).
Jeden z moich przodków, Józef KIJORA ur. 20 czerwca 1886 w Krzemieniewie (obecne woj. warm.-maz.) wraz z małżonką wyemigrował najpierw do Gerselkirchen (Niemcy), a następnie do Francji, do departamentu Pas-de-Calais. W Niemczech zmieniono małżonkom nazwisko na niemieckobrzmiące KYORRA i z tym nazwiskiem przywędrowali do Francji. Naturalizacja miała miejsce w roku 1934, a żona Józefa Kijora vel Kyorra występuje pod nazwiskiem SKOTZKI (zapewne w Polsce nazywała się Skocki). Zależy mi bardzo na poznaniu imienia żony Józefa Kyorra, zd. Skocki vel Skotzki. Jestem gotów ponieść ew. koszty zdobycia dokumentu niosącego taka informację, o ile oczywiście nie byłyby powalające.
W bazie nie podają imienia zamężnych kobiet.Jurek_Plieth pisze: No więc Yanina, Albin i Gervin to dzieci Józefa i tej pani zd. Skocki. Następna Yanina to żona Gerwina. Wychodzi na to, że żona Józefa występuje bezimiennie