Kaczmarek_Aneta pisze:Witam
i przepraszam za mało precyzyjne wypowiedzi. Oczywiście chodzi o okres pomiędzy I i II wojną światową.
Drugie z zachowanych zdjęć z córką Władysława datowane jest na rok 1925. Myślimy z rodziną, że to przedmiotowe jest z okresu zbliżonego.
Pozdrawiam

Aneta
Witam po raz kolejny!
Przypadkiem natrafiłem na stronę, która może być dla Pani interesująca. Jest to na - forumgenealogiczne.pl, temat [genealogia] opisy mundurów i zdjęć przodków. Króluje tam osobnik kryjący się pod ksywką franek dolas.55, autentyczny znawca różnych mundurów, w tym - armii rosyjskiej. Jest tam wklejonych kilka zdjęć o interesującej nas tematyce, z jego rzeczowym objaśnieniem. Z lektury wymiany przyjacielskiej korespondencji wywnioskowałem, że jest to niejaki Kamil z LTG, w którym to Towarzystwie odbywały się regularne spotkania miłośników starych zdjęć. Strona jest nieco felerna, niektóre odsyłacze nie działają, a ostatni post jest z maja b.r., ale myślę, że obejrzeć ją warto. Ja w każdym razie to uczyniłem, przy okazji uzupełniając lub korygując moją wiedzę w przedmiotowej sprawie.
Jej aktualny stan wygląda następująco: fotografia przedstawia stryja Pani w rosyjskim/carskim mundurze wyjściowym elewa jakiejś szkoły lub kursu po jej/jego zakończeniu, z wyróżnieniem (? - ta wstążka!) i promocji do stopnia podoficerskiego. Jeśli ostatnia data jego urodzin jest prawidłowa (1888 r.) to zdjęcie powinno pochodzić z ok. roku 1911/1912. W żadnym wypadku z wczesnych l. 20-tych, bo wtedy stryj mógłby paradować po ulicach Charkowa wyłącznie w mundurze czerwonoarmisty!!! Przypominam, rok 1919 - to klęska Armii Ochotniczej Denikina ,a 1921 - ostateczne rozgromienie Wrangla na południu, innymi słowy - koniec Białych na Ukrainie i w Rosji.
Pozdrawiam!
Wojciech Szymański.[/b]