Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

KrystynaJovanovic pisze: Gdzie szukac informacjo o generale Wajmingu ? komendancie armii carskiej Brzescia Litewskiego okresie 1914-1915 i generale Francewiczu komendancie 32 Brygady 29 korpusu armii carskiej tez w czasie I wojny swiatowej?

6. 1. 73. 32-й армейский корпус. Ф. 2242. 1915-1918 гг. 760 ед.хр.

http://www.rusarchives.ru/guide/rgvia/fyk_1.shtml

Może spróbuje pani zwrócić się bezpośrednio do archiwum w Petersburgu? Mają 760 j.a. dotyczących korpusu.

A to wyniki wyszukiwania dla zapytania "32-я Бригада"

http://www.rusarchives.ru/search.shtml? ... 0%B4%D0%B0

Zapewne był dowódcą 32. Brygady Artylerii

W archiwum znajdują się też dokumenty dotyczące twierdzy Brześć:

http://guides.rusarchives.ru/browse/gui ... sid=821257

tomek
Ostatnio zmieniony sob 21 sie 2010, 22:38 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie :-)
Nie bardzo się znam na wojskowości, więc trudno jest mi odnieść się do stawianych tu hipotez, niemniej jednak przyjrzę się im bliżej :-)
Krystyno,
w sprawie Władysława kontaktowałam się już z CAW kilka lat temu. Niestety jakiejkolwiek informacji brak. Także w oparciu o tę fotografię nie udało się zidentyfikować formacji wojskowej.

Pozdrawiam serdecznie!
Aneta
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

KrystynaJovanovic pisze:Witam ,
Krystyna

PS. Gdzie szukac informacjo o generale Wajmingu ? komendancie armii carskiej Brzescia Litewskiego okresie 1914-1915 i generale Francewiczu komendancie 32 Brygady 29 korpusu armii carskiej tez w czasie I wojny swiatowej?
Witaj Krysiu...
posiadam spisy generałów ; sprawdzałam rok 1914 i 1916 - wymienionych przez Ciebie nazwisk nie ma. W roku 1914 wymienione jest nazwisko Frankowski Władysław.
Natomiast widnieje Francewicz bodajże Ignacy s. Grzegorza jako porucznik w 57 Modlińskim gen.-adiut.Korniłowa Pułku Piechoty m-sto Odessa (spis z 1909 r.).
Znalazłam też nazwisko Wajman ...może to oboczność Wajminga ?
Nazwiska Wajming i Francewicz wpisałam sobie na listę do poszukiwań. Odpowiedź będzie umieszczona w T: wykaz nazwisk w wojsku carskim:
http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... 2726#62726
ale niestety będziesz musiała trochę poczekać.
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

Kaczmarek_Aneta pisze:Bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie :-)
Nie bardzo się znam na wojskowości, więc trudno jest mi odnieść się do stawianych tu hipotez, niemniej jednak przyjrzę się im bliżej :-)
Krystyno,
w sprawie Władysława kontaktowałam się już z CAW kilka lat temu. Niestety jakiejkolwiek informacji brak. Także w oparciu o tę fotografię nie udało się zidentyfikować formacji wojskowej.

Pozdrawiam serdecznie!
Aneta
Witam po raz drugi!

Pragnę pomóc Pani w miarę moich skromnych możliwości w rozplątywaniu tej rodzinnej zagadki, wyprostowując nieco kierunki poszukiwań. Sama je Pani trochę poplątała wprowadzając mylący termin "okres międzywojenny" (tu ew. mógłby oznaczać okres m. wojną rosyjsko-japońską i I wojną światową!?) i "w marszu" korygując rok ur. stryja. Do munduru niezbędna jest konsultacja profesjonalnego znawcy tematu. Ja mogę jedynie zasugerować nie branie pod uwagę tropu kozackiego, a zwłaszcza RKKA (czerwonoarmista z pasem z carskim orłem i z pagonami to pomysł s.f. !; wiek też by się nie zgadzał!). Mundury tych formacji wyglądały zupełnie inaczej. Wspomnę tylko, że mój ojciec na zdjęciu z 1913 r. ma na sobie identyczny mundur, tyle, że szeregowca i z czapką bez daszka na głowie. A służbę rozpoczął pod koniec 1912 r. w Tichwinie, na płn. Rosji w jednostce saperskiej - pontonowej.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w dalszych poszukiwaniach!

Wojciech Szymański
Tomek1973

Sympatyk

Panie Wojciechu,
pagon z jedną belką oznaczał feldfebla w wojsku carskim, albo sierżanta w Armii Radzieckiej od roku 1936 roku.
Przecież oczywiste jest, że żołnierz nie wygląda na czerwonoarmistę. Wskazują też na to dystynkcje. Dlatego też napisałem, że mam wątpliwości, bo albo zdjęcie zostało wykonane przed 1918 rokiem, albo musiał być żołnierzem RKKA. Bo pewnie na bal przebieranców się tak nie ubrał.
Skoro Aneta dopuszcza możliwość, że zdjęcie wykonano przed 1918, to sprawa jest oczywista.

t
Tomek1973

Sympatyk

Futrzane czapki, dwa rzędy guzików, ciemnozielony mundur - tak nosiły się tylko Syberyjskie Pułki Strzelców.
http://regiment.ru/reg/II/F/F.htm

tomek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witam
i przepraszam za mało precyzyjne wypowiedzi. Oczywiście chodzi o okres pomiędzy I i II wojną światową.
Drugie z zachowanych zdjęć z córką Władysława datowane jest na rok 1925. Myślimy z rodziną, że to przedmiotowe jest z okresu zbliżonego.

Pozdrawiam :-)
Aneta
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Post autor: KrystynaJovanovic »

Dziekuje za wszystkie wskazowki. Jak mi sie uda to zaprezentuje fotke carskich wojakow.Moze komus pomoze.
Krystyna
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

Kaczmarek_Aneta pisze:Witam
i przepraszam za mało precyzyjne wypowiedzi. Oczywiście chodzi o okres pomiędzy I i II wojną światową.
Drugie z zachowanych zdjęć z córką Władysława datowane jest na rok 1925. Myślimy z rodziną, że to przedmiotowe jest z okresu zbliżonego.

Pozdrawiam :-)
Aneta
Witam po raz kolejny!

Przypadkiem natrafiłem na stronę, która może być dla Pani interesująca. Jest to na - forumgenealogiczne.pl, temat [genealogia] opisy mundurów i zdjęć przodków. Króluje tam osobnik kryjący się pod ksywką franek dolas.55, autentyczny znawca różnych mundurów, w tym - armii rosyjskiej. Jest tam wklejonych kilka zdjęć o interesującej nas tematyce, z jego rzeczowym objaśnieniem. Z lektury wymiany przyjacielskiej korespondencji wywnioskowałem, że jest to niejaki Kamil z LTG, w którym to Towarzystwie odbywały się regularne spotkania miłośników starych zdjęć. Strona jest nieco felerna, niektóre odsyłacze nie działają, a ostatni post jest z maja b.r., ale myślę, że obejrzeć ją warto. Ja w każdym razie to uczyniłem, przy okazji uzupełniając lub korygując moją wiedzę w przedmiotowej sprawie.
Jej aktualny stan wygląda następująco: fotografia przedstawia stryja Pani w rosyjskim/carskim mundurze wyjściowym elewa jakiejś szkoły lub kursu po jej/jego zakończeniu, z wyróżnieniem (? - ta wstążka!) i promocji do stopnia podoficerskiego. Jeśli ostatnia data jego urodzin jest prawidłowa (1888 r.) to zdjęcie powinno pochodzić z ok. roku 1911/1912. W żadnym wypadku z wczesnych l. 20-tych, bo wtedy stryj mógłby paradować po ulicach Charkowa wyłącznie w mundurze czerwonoarmisty!!! Przypominam, rok 1919 - to klęska Armii Ochotniczej Denikina ,a 1921 - ostateczne rozgromienie Wrangla na południu, innymi słowy - koniec Białych na Ukrainie i w Rosji.

Pozdrawiam!

Wojciech Szymański.[/b]
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witam Panie Wojtku

i po raz kolejny dziękuję za zainteresowanie tematem :)
Data urodzenia jest prawidłowa - posiadam akt urodzenia.
Co do daty zdjęcia - opieram się wyłącznie na przypuszczeniach. Jest jeszcze jedno zdjęcia Władysława, które pozwolę sobie za kilka dni załączyć - może wniesie coś do sprawy.
Zajrzę również na polecane przez Pana forum.

Pozdrawiam serdecznie !

Aneta Kaczmarek
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Witam! Nie wiem dlaczego, ale nie mogę wysłać do nikogo prywatnej wiadomości. W akcie ślubu mojego praprapradziadka jest napisane, wedłu różnych tłumaczeń, iż był szeregowcem zwolnionym do rezerwy 85 rezerwowej kadry batalionu piechoty lub, w innym tłumaczeniu, szeregowcem zwolnionym do rezerwy, 85-go Rezerwowego Batalionu Piechoty i Kadr. Ślub brał w roku 1884. Bardzo proszę sprawdzić czy nie widnieje na Pani liście. Nazywał się Jan Jakowicki, syn Konstantego i Karoliny z Wasików
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

michalsmiech pisze:Witam! Nie wiem dlaczego, ale nie mogę wysłać do nikogo prywatnej wiadomości. W akcie ślubu mojego praprapradziadka jest napisane, wedłu różnych tłumaczeń, iż był szeregowcem zwolnionym do rezerwy 85 rezerwowej kadry batalionu piechoty lub, w innym tłumaczeniu, szeregowcem zwolnionym do rezerwy, 85-go Rezerwowego Batalionu Piechoty i Kadr. Ślub brał w roku 1884. Bardzo proszę sprawdzić czy nie widnieje na Pani liście. Nazywał się Jan Jakowicki, syn Konstantego i Karoliny z Wasików
Witaj
nazwisko Jakowicki ( na dzień dzisiejszy są tylko dwie znalezione osoby )
ujęte jest w T: Wykaz nazwisk w wojsku carskim - opracowanie;
str.6 link: http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... t-75.phtml
jeżeli jeszcze kogoś znajdę uzupełnię listę.
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Dziękuje bardzo i przepraszam, że nie znalazłem tego wcześniej, ale nie wyznaję się zbytnio na internecie. Jeszcze raz dziękuje
StaromłyńskiDuda

Przodkowie w armii carskiej

Post autor: StaromłyńskiDuda »

Witam.
Proszę o sprawdzenie moich pradziadków, którzy służyli w armii rosyjskiej:
1.Jan DUDA s.Michała ur.1872 pow.Miechów (Wielkanoc)
2.Konstanty MĄCZKA s.Mateusza ur.1879 pow.Iłża (Herkulesie-Starachowice)
3.Wojciech KRZYSZCZAK s.Walentego ur.1894 pow.Grójec (Małe Załęże)
4.Antoni STAROMŁYŃSKI s.Antoniego ur.1860 pow.Końskie (Rogów)
5.Antoni STAROMŁYŃSKI s.Karola ur.1827 pow.Końskie (Rogów) urlopowany w maju 1859r. (Pułk Krymski?).
Z góry dziękuję za jakąkolwiek informację.
Wojtek

*Proszę nie zmieniać tytułu Tematu
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Kaczmarek_Aneta pisze: Jest jeszcze jedno zdjęcia Władysława, które pozwolę sobie za kilka dni załączyć - może wniesie coś do sprawy.
Witam ponownie,

drugie zachowane zdjęcie Władysława (w płaszczu wojskowym ?)
Obrazek

rewers omawianego wcześniej zdjęcia z Władysławem w mundurze
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie,

Aneta
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”