Jak zdobyć dane żołnierzy I Wojny Światowej?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Re: Jan Twaróg (2 czerwca 1891 - 1915)

Post autor: Virg@ »

Grazyna_Gabi napisała/ pisze:[...]
3.Twaróg Johann Mannschaft LstInft. IR. Nr. 90 (zugeteilt dem IR. Nr. 30) tot 27./11. - 2./12. 1915
Najbardziej pasuje Jan z poz.3, zginal miedzy 27.11. - 2.12.1915 r.
Grażynko,

dziękuję Ci pięknie.
Gdybym jeszcze mogła zrozumieć te tajemnicze wojskowe zapisy:
„Mannschaft LstInft. IR. Nr. 90 (zugeteilt dem IR. Nr. 30)”,
byłabym o wiele mądrzejsza :D.

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Lidio,
Te tajemnicze zapisy to nic innego jak jednostka w ktorej sluzyl, czyli:
90 Pułk Piechoty (przeniesiony do 30 Pulku Piechoty).
https://pl.wikipedia.org/wiki/90_Pu%C5% ... 99gierski)
https://pl.wikipedia.org/wiki/30_Pu%C5% ... y_Krajowej

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Grażynko,

dziękuję, dużo łatwiej będzie mi teraz ustalić gdzie mógł uczestniczyć w walkach, na przełomie listopada i grudnia 1915 roku, pułk piechoty „IR. Nr. 30” K.K. niż pojedynczy młody człowiek.

Łączę serdeczności –
Lidia
manoska214

Sympatyk

Post autor: manoska214 »

Drogi Kubo,

jakbym go nie próbowała wyszukać ten konkretny Wróbel nie wyskakuje. Z Gawrzyłowej są inne osoby. Jestem zaskoczona, bo jeszcze się z taką sytuacją nie spotkałam. Spróbuję jeszcze z WBH się skontaktować, może chociaż oni coś mają.

Pozdrawiam, Monika
Boimski_Piotr

Sympatyk

Post autor: Boimski_Piotr »

Dzień dobry,

Czy mogę prosić o odnalezieniu jakichkolwiek informacji na temat dziadka-Romana Grabowskiego ur. 1894. Razem z żoną Wandą Majle prawdopodobnie przebywał w czasie wojny w Jekaterynburgu (zakładam, że tam służył). Niestety wiem tylko tyle.

Pozdrawiam
Piotr Boimski
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Piotr, podajesz malo danych. Jest kilku Romanow ale zaden z Jekaterynburga.
Jesli to Twoj dziadek to zapewne znasz imie jego ojca oraz miejsce jego urodzenia,
tych waznych informacji nie podajesz niestety.

Pozdrawiam
Grazyna
Boimski_Piotr

Sympatyk

Post autor: Boimski_Piotr »

Pani Grażyno, dziękuję za odpowiedź. Niestety nie mam żadnych innych danych nt. Romana oprócz daty urodzin-1894 i i to, że żona to Wanda Majle. Wiem tylko, że zmarł w Wawie w 1921. Miał dwóch synów: Władysława ur. w 1916 w Jekaterynburgu oraz Romana.
Bardzo dziękuję za poświęcony czas.

Pozdrawiam
Piotr
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jakub.witkowski »

manoska214 pisze:Drogi Kubo,

jakbym go nie próbowała wyszukać ten konkretny Wróbel nie wyskakuje. Z Gawrzyłowej są inne osoby. Jestem zaskoczona, bo jeszcze się z taką sytuacją nie spotkałam. Spróbuję jeszcze z WBH się skontaktować, może chociaż oni coś mają.

Pozdrawiam, Monika
Są jeszcze spisy alfabetycze publikowane zbiorczo dla kilku-kilkunastu list strat. Na przykład:

Alphabetisches Verzeichnis Nr. I der in den Verlustlisten Nr. 1 bis 10 angeführten Namen (Nr. I/1914).

List strat było około 700, co daje przypuszczalnie ok. 70 spisów alfabetycznych do przejrzenia. Są dzielone na część oficerską i "pospólstwo" (Mannschaft).

Próbowałaś w ten sposób? Wyszukiwarka to jednak tylko wyszukiwarka, wystarczy jakiś głupi błąd w automatycznym rozpoznawaniu tekstu przy skanowaniu i jesteś bez szans żeby domyślić się w jaki sposób mogło zostać zniekształcone nazwisko Wróbel.

Chyba że rzeczywiście pradziadek nie był ranny w czasie wojny. Pomiędzy listami strat zdarzają się także listy wziętych do niewoli. Naprawdę warto przejrzeć to samemu.

Inna sprawa że swojego przodka znalazłem dopiero po sczytaniu wszystkich spisów alfabetycznych, i to jednak dzięki wyszukiwarce :)

Tak czy inaczej, powodzenia.
Kuba
manoska214

Sympatyk

Post autor: manoska214 »

Drogi Kubo,

będę szukać. To zbyt enigmatyczna, ale i ciekawa postać żeby go nie odnaleźć. Mam jeszcze prośbę. Czy możesz jeszcze raz podać link do odznaczonych żołnierzy? Podany link jakby mi nie działa.

Pozdrawiam, Monika
monikab

Sympatyk
Adept

Post autor: monikab »

Witam Pani Grażyno
Mój dziadek walczył w armii pruskiej prawdopodobnie pomiędzy 4/8/1914 i 10/7/1917. Przed 1wś mieszkał z rodziną w Bockum, Westfalii i był górnikiem.
Chciałabym się dowiedzieć w jakiej jednostce służył, na jakim froncie walczył i dlaczego zakończył służbę w połowie 1917r. Może był ranny? ale nic o tym nie słyszałam w opowieściach rodzinnych.

Dziadek przeżył i potem brał udział w Powstaniu Wielkopolskim. Nazywał się:
Stanisław Wiśniewski ur 7/09/1884 Kobelniki, gmina Kruszwica, powiat inowrocławski.
Rodzice Andrzej i Franciszka zd Łepkowska
Żona: Stanisława zd. Kolczyńska

Wiele lat temu pisałam to archiwum w Berlinie ale odpowiedzieli, że ‘Wszystkie rolki dokumentow, kartoteki bylej armii pruskiej, armii przejsciowej i Reichswehr splonely w lutym 1945 r’.

Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.
Dziękuję
Pozdrawiam
Monika
jgorski

Sympatyk

Post autor: jgorski »

Na liście strat CK Armii znalazłem swojego pradziadka. Zginął w 1915 roku. Nie wiem,jak mogę dowiedzieć się o miejscu pochówku? Ta informacja gdzieś zaginęła w naszej rodzinie.

Wrobel Franz, ResInft., IR. Nr. 45, 6. Komp., Galizien, Sanok, Dabrowka Ruska, 1888, tot

Udało mi się dogrzebać, że Franciszek Wróbel jest pochowany w Suchej Beskidzkiej, ale czy w styczniu/lutym 2015, w tym rejonie operowal 45 pułk piechoty CK Armii?
Robi_1918

Sympatyk

Poszukiwania aktu zgonu żołnierza z I wojny światowej

Post autor: Robi_1918 »

Dzień dobry
Poszukuję aktu zgonu Piotra Kaźmierczaka (Peter Kazmierczak / Kaczmierczak) żołnierza armii Cesarstwa Niemieckiego, który zginął 23.02.1918 (lub 20.02.1918) w Marbotte we Francji (okręg: Meuse). Początkowo pochowany w Marbotte, a potem przeniesiony na niemiecki cmentarz żołnierski w Saint-Michael (Francja). Piotr Kaźmierczak urodził się 03.10.1897 w Raszkówku (gmina Raszków, powiat Odolanów) syn Wawrzyna (Laurentius) i Marianny.
Aktu zgonu nie ma w Raszkowie (USC ze względu na miejsce urodzenia i zamieszkania), Odolanowie (USC właściwe ze względu na ówczesny powiat), w Ostrowie Wielkopolskim (USC właściwe na późniejszy powiat), w Poznaniu (USC właściwe ze względu na miejsce stacjonowania jednostki).
Czy macie jakieś sugestie gdzie jeszcze szukać jego aktu zgonu ?
Pozdrawiam
Robert
andrzej_baran

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: andrzej_baran »

Szukałeś w księdze z 1918 tylko, czy też w późniejszych?

Taki zgon był zgłaszany do parafii, ale często kilka miesięcy/lat później. Nie wiem czy tak było wszędzie, ale przykład z parafii Gródek https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440

Przy okazji spojrzałem na Raszków i tam zgony zgłaszane w ten sposób są pisane kolorem czerwonym, z wykreśleniem rubryk.
Pozdrawiam
Andrzej Baran
Robi_1918

Sympatyk

Post autor: Robi_1918 »

Dziękuję za odpowiedź.
Szukałem: USC Raszków: 1918-1921, USC Odolanów: 1918-1919, USC Ostrów Wielkopolski: 1911-1925, USC Poznań-Gówna: 1918-1919, USC Poznań obwód miejski: 1918-1919, USC Poznań II obwód miejski: 1918-1919.
W Parafii Pogrzybów również nie ma.
Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam!
Dlaczego szukasz w Wielkopolsce??
On zginął we Francji!
Pozdrawiam!
Tadek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”