Pochodzenie nazwisk (cz.5)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Grenda_Marcin

- Ewa_Szczodruch

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Witam
Bartoszek 1462 - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy bart- , por. imię Bartłomiej, barta ‘topór’, niemieckie Bart ‘broda’.
Bogusiak - od imion złożonych typu Boguchwał, Bogusław.
Chelim - nie znalazłam
Helim - brak; może - od imienia żeńskiego Helena. Imię Helena jest pochodzenia greckiego Eléne, od helé ‘blask, jasność’ lub od heláne ‘pochodnia’. W Polsce notowane od XII wieku jako Helena, Alena, Elena, Halena, Helina, Jalana, Jelena.
Kucharzak 1711 - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy kuch-, por. staropolskie kuch ‘rodzaj placka’, kuchnia, kuchta; od kucharz.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
c. d. n.
Bartoszek 1462 - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy bart- , por. imię Bartłomiej, barta ‘topór’, niemieckie Bart ‘broda’.
Bogusiak - od imion złożonych typu Boguchwał, Bogusław.
Chelim - nie znalazłam
Helim - brak; może - od imienia żeńskiego Helena. Imię Helena jest pochodzenia greckiego Eléne, od helé ‘blask, jasność’ lub od heláne ‘pochodnia’. W Polsce notowane od XII wieku jako Helena, Alena, Elena, Halena, Helina, Jalana, Jelena.
Kucharzak 1711 - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy kuch-, por. staropolskie kuch ‘rodzaj placka’, kuchnia, kuchta; od kucharz.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
c. d. n.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Marcina:
Niciejewski - od staropolskiego nieć ‘bratanek, siostrzeniec’ lub od niecić ‘rozpalać’.
Sołtysiak - od sołtys, dawniej też szołtys ‘zwierzchnik administracji wiejskiej’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Niciejewski - od staropolskiego nieć ‘bratanek, siostrzeniec’ lub od niecić ‘rozpalać’.
Sołtysiak - od sołtys, dawniej też szołtys ‘zwierzchnik administracji wiejskiej’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
Grenda_Marcin

Pochodzenie nazwiska
Witam jak pisze w złym miejscu to przepraszam.
nazywam się Machtyl moja rodzina pochodzi (z tego co mówili) z kujawsko-pomorskiego i nikt nie wie jakiego pochodzenie jest to nazwisko, dużo szukałem ale znalazłem wasza stronę i proszę o pomoc.
tego nazwiska jest niewiele w Polsce a w europie nie znalazłem nikogo o takim samym nazwisku ... szukam z jakiego kraju się wywodzi czyli pochodzenia i czegokolwiek nawet herbów w starych wielkich księgach i nic ...
nazywam się Machtyl moja rodzina pochodzi (z tego co mówili) z kujawsko-pomorskiego i nikt nie wie jakiego pochodzenie jest to nazwisko, dużo szukałem ale znalazłem wasza stronę i proszę o pomoc.
tego nazwiska jest niewiele w Polsce a w europie nie znalazłem nikogo o takim samym nazwisku ... szukam z jakiego kraju się wywodzi czyli pochodzenia i czegokolwiek nawet herbów w starych wielkich księgach i nic ...
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

proszę o pomoc - nazwisko Bołdak
Witam
Proszę o pomoc w ustalenie pochodzenia/ znaczenia mojego nazwiska -Bołdak
Z góry dziękuje,
Marcin
Proszę o pomoc w ustalenie pochodzenia/ znaczenia mojego nazwiska -Bołdak
Z góry dziękuje,
Marcin
- Ewa_Szczodruch

- Aftanas_Jerzy

Witaj!boldix5 pisze: Słyszałem też inną wersje mówiącą o tatarskim pochodzeniu mojego nazwiska.
Zainteresowała mnie ta wersja o tatarskim pochodzeniu Twego nazwiska, dlatego że sufiks -ak jest charakterystyczny dla nazwisk ukraińskich. Na swojej stronie (http://www.proza.ru/2009/05/08/426 ) Walenin Łuczenko podaje tego przykłady: Jerm-ak, Prim-ak, Sucz-ak, Szest-ak, Szczerba-ak. A więc nazwisko Bołdak wpisuje się w ten typ. Rosjanie znają "bratnie" nazwiska: Bołdin i Bołdow. Występuje tu więc ta sama podstawa: "bołd" i podobne tłumaczenie pochodzenia tych nazwisk, które w skrócie sprowadza się do 3 wariantów:
1. Od niechrzescijańskiego (pogańskiego) imienia (analogia z podaną wersją wg K. Rymuta);
2. Od tatarsko-tureckiego słowa "baldak" - szczudło, kula, rekojeść szabli (garda, jelec). Słowo "bałda" i pochodne "bołda" w językach ukraińskim i rosyjskim używa się w znaczeniu: a) ciężki młot do rozbijania kamieni, b) Zgrubienie na końcu pałki, c)Pejoratywnie głupiec, bałwan.
Na Ukrainie XVII w. bołdak to garda szabli kozackiej.
Więcej informacji podaje Dal w Slovopedii i można zapytać też Łuczenkę na jego stronie http://h.ua/story/223630/
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas