Podróże po cmentarzach Ukrainy tom II - służę pomocą
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Joanna_Lewicka

- Andrzej_Dmytryszyn

-
Kowzan_Andrzej
-
Joanna_Lewicka

Do Marka -
Baranieccy nie są wymienieni w tym tomie.
Nowosiółki Koropieckie/Nowosiółka Koropiecka to wieś należąca do parafii Koropiec. Autor "Podróży" pisze, że w Koropcu zachował się kościół, który - wprawdzie bardzo zdewastowany - został zwrócony wiernym w 1992 roku, a niedaleko leży cmentarz parafialny z II połowy XIX wieku. Spisano na nim tylko część inskrypcji (Jachimowski, Holzehuber, Małachowska, Morozowie). Mam do Ciebie pytanie: czy wśród Twoich Baranieckich jest gałązka, która w 19. wieku znalazła się w Warszawie? Sas - Baranieccy, moi przodkowie w linii prostej, wywodzą się z Kresów, ale nie mam stamtąd żadnej metryki.
Do Andrzeja -
Niestety, nie ma w Olesku ani Smolińskich, ani Kuryłków.
Czy mógłbyś napisać, z jakiego okresu poszukujesz przodków z Oleska? Pytam dlatego, że jest to miasteczko, z którym w okresie 1888 – 1946 była ściśle związana rodzina „moich” Lewickich.
Do Andrzeja Kowzana -
W II tomie opracowania nie występuje, niestety, nazwisko Kowzan.
Pozdrawiam -
Joanna
Baranieccy nie są wymienieni w tym tomie.
Nowosiółki Koropieckie/Nowosiółka Koropiecka to wieś należąca do parafii Koropiec. Autor "Podróży" pisze, że w Koropcu zachował się kościół, który - wprawdzie bardzo zdewastowany - został zwrócony wiernym w 1992 roku, a niedaleko leży cmentarz parafialny z II połowy XIX wieku. Spisano na nim tylko część inskrypcji (Jachimowski, Holzehuber, Małachowska, Morozowie). Mam do Ciebie pytanie: czy wśród Twoich Baranieckich jest gałązka, która w 19. wieku znalazła się w Warszawie? Sas - Baranieccy, moi przodkowie w linii prostej, wywodzą się z Kresów, ale nie mam stamtąd żadnej metryki.
Do Andrzeja -
Niestety, nie ma w Olesku ani Smolińskich, ani Kuryłków.
Czy mógłbyś napisać, z jakiego okresu poszukujesz przodków z Oleska? Pytam dlatego, że jest to miasteczko, z którym w okresie 1888 – 1946 była ściśle związana rodzina „moich” Lewickich.
Do Andrzeja Kowzana -
W II tomie opracowania nie występuje, niestety, nazwisko Kowzan.
Pozdrawiam -
Joanna
-
Tylman_Jarosław

Witaj Joannao,
w metrykach znalazłam rodziców dziecka urodzonego w Bukaczowcach
Gadomski/Szatanowska
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... te=&w=21uk
szukałam ich sladów + - 20 lat= nic nie znalazłam, sprawdziłam także we wszystkich urodzeniach swiadków=nic
poproszę więc o spr nazwisk GADOMSKI/SZATANOWSKA także Szatanowski(to moja linia)
Dziękuje i pozdrawiam
Elżbieta
w metrykach znalazłam rodziców dziecka urodzonego w Bukaczowcach
Gadomski/Szatanowska
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... te=&w=21uk
szukałam ich sladów + - 20 lat= nic nie znalazłam, sprawdziłam także we wszystkich urodzeniach swiadków=nic
poproszę więc o spr nazwisk GADOMSKI/SZATANOWSKA także Szatanowski(to moja linia)
Dziękuje i pozdrawiam
Elżbieta
-
Kowzan_Andrzej
-
Kristof1960

-
Joanna_Lewicka

Jarku!
Nazwiska Lautschny nie ma w II tomie, nie ma także Lewickich w Przemyślanach. Lewiccy występują w Buczaczu, Chorostkowie, Dunajowie (19 km od Przemyślan), Monasterzyskach, Trembowli, Zaleszczykach i Złoczowie. Czy przepisać Ci inskrypcje z któregoś z tych cmentarzy? Dołączam też prywatną prośbę: jeśli masz jakieś powiązania z Lewickimi z Brodów, Oleska, Kozowej to odezwij się do mnie, proszę.
Elżbieto!
W II tomie nazwiska Gadomski i Szatanowski nie występują, ale Bukaczowce to województwo stanisławowskie, czyli I tom „Podróży...” Może zapytaj kogoś, kto ma I tom (Bodek z tego forum, może ktoś jeszcze).
Na 19 stronie tego wątku wypisałam kiedyś, które cmentarze Ukrainy należą do którego województwa i w którym tomie są omówione. Ja mam tylko II t. - jeśli kiedyś dorobię się kolejnych, chętnie będę odpowiadać także z ich zakresu.
Pozdrawiam -
Joanna
Nazwiska Lautschny nie ma w II tomie, nie ma także Lewickich w Przemyślanach. Lewiccy występują w Buczaczu, Chorostkowie, Dunajowie (19 km od Przemyślan), Monasterzyskach, Trembowli, Zaleszczykach i Złoczowie. Czy przepisać Ci inskrypcje z któregoś z tych cmentarzy? Dołączam też prywatną prośbę: jeśli masz jakieś powiązania z Lewickimi z Brodów, Oleska, Kozowej to odezwij się do mnie, proszę.
Elżbieto!
W II tomie nazwiska Gadomski i Szatanowski nie występują, ale Bukaczowce to województwo stanisławowskie, czyli I tom „Podróży...” Może zapytaj kogoś, kto ma I tom (Bodek z tego forum, może ktoś jeszcze).
Na 19 stronie tego wątku wypisałam kiedyś, które cmentarze Ukrainy należą do którego województwa i w którym tomie są omówione. Ja mam tylko II t. - jeśli kiedyś dorobię się kolejnych, chętnie będę odpowiadać także z ich zakresu.
Pozdrawiam -
Joanna
-
Joanna_Lewicka

Andrzeju!
Nazwisk Gryszkiewicz, Kowiel, Zembroń nie ma w II tomie; najbliżej brzmiące to:
Cmentarz w Wyżnianach -
"Anna / Gruszkiewicz / przeżywszy lat 79 / zm. 1917".
Nagrobek pozbawiony krzyża.
Cmentarz w Ponikwie -
"Władysław / Zembrow [...]"
Krzyż podolski.
Krzysztofie!
Nie podano, niestety, nazwiska Kulpita.
Pozdrawiam -
Joanna
Nazwisk Gryszkiewicz, Kowiel, Zembroń nie ma w II tomie; najbliżej brzmiące to:
Cmentarz w Wyżnianach -
"Anna / Gruszkiewicz / przeżywszy lat 79 / zm. 1917".
Nagrobek pozbawiony krzyża.
Cmentarz w Ponikwie -
"Władysław / Zembrow [...]"
Krzyż podolski.
Krzysztofie!
Nie podano, niestety, nazwiska Kulpita.
Pozdrawiam -
Joanna
-
Joanna_Lewicka

Elizo!
Jest Stanisław Szulc w Zborowie:
"Stanisław / Szulc / Posterunkowy PP/ Padł śmiercią chwalebną 1938 / w obronie praw obywatelskich / w wojew. kieleckim / przeżywszy 27 lat / Cześć jego pamięci".
Nagrobek z czerwonego kamienia ze śladami po zniszczonej fotografii, w gęstych zaroślach.
Jest też Emanuel Schul(t)z w Wyżnianach:
"Emanuel / Schul(t)z / 1817(?)- 188(2?) / Pensjonowany CK lekarz wojskowy"
Okazały nagrobek z szarobiałego marmuru, pozbawiony krzyża, usytuowany w zaroślach.
Pozdrawiam -
Joanna
Jest Stanisław Szulc w Zborowie:
"Stanisław / Szulc / Posterunkowy PP/ Padł śmiercią chwalebną 1938 / w obronie praw obywatelskich / w wojew. kieleckim / przeżywszy 27 lat / Cześć jego pamięci".
Nagrobek z czerwonego kamienia ze śladami po zniszczonej fotografii, w gęstych zaroślach.
Jest też Emanuel Schul(t)z w Wyżnianach:
"Emanuel / Schul(t)z / 1817(?)- 188(2?) / Pensjonowany CK lekarz wojskowy"
Okazały nagrobek z szarobiałego marmuru, pozbawiony krzyża, usytuowany w zaroślach.
Pozdrawiam -
Joanna
-
karol.mieczkowski

Dziękuję
Ostatnio zmieniony wt 15 kwie 2025, 18:53 przez karol.mieczkowski, łącznie zmieniany 1 raz.