Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@Alicja
Sądziłem, że kto jak kto, ale Ty to na pewno poznasz się na żarcie :mrgreen:
A przez Porczyńskich jesteśmy skoligaceni na 100 %. Większość /jezeli nie wszyscy/ Porczyńscy z tych okolic, to jedna rodzina. Na początku XIX wieku szlachta, ale później utracili tytuł.

@yupiter
Akta sprzed 1873 są w AP Łódź

tomek
Awatar użytkownika
yupiter

Sympatyk

Post autor: yupiter »

Panie Tomku
Mam w takim razie jeszcze jedna prośbę. Proszę o wyszukanie aktu zgonu Walentego Twardowskiego urodzonego prawdopodobnie w 1809r . W 1886 roku mieszkał w Woli Mikorskiej parafia Parzno. W 1886r zmarła jego żona . W jej akcie zgonu pisze , że zostawiła męża.
Pozdrawiam
Piotr
Szparaga_Jacek

Post autor: Szparaga_Jacek »

Szanowny Panie Tomku,
Od 9 lat zajmuję się rodowodem Szparagów (www.szparaga.prv.pl - szukać A.D) i A.D) III.), byłem też kiedyś w archiwum w Piotrkowie. Musiałem jednak pracować bardzo szybko. Najbardziej interesuje mnie to co napisano przy akcie zgonu Jana Szparagi z 1831 roku, poz 919, akt 16 oraz czy przy ślubie tego Jana z Teklą Kozłowską z 1819 r., akt 14 są inne zapisy i dokumenty uzupełniajace (chyba tak bo wtedy jak byłem to coś był, lecz nie miałem czasu). Nie udało mi się wówczas znaleść ślubu Jana ze zmarłą 25.01.1818 r. Franciszką. Prawdopodobny ślub był w latach 1808 do 1817.
Z góry dziękuję za życzliwość. Pozdrawiam, Jacek Szparaga
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witaj!
Tomku sądząc po treści jaka widnieje na dole Twoich postów, obawiałam się, że spisy te potraktujesz jak smaczny łyk pomidorowej u sąsiadów. Uff, dobrze, że to tylko żart, choć chyba niepotrzebnie rozbudziliśmy ciekawość innych.
A o Porczyńskich się dokładniej dopytam bowiem w Parzniewicach mam jeszcze kogo pytać.
Alicja
Tomek1973

Sympatyk

@yupiter

Do roku 1895 nie umarł w parafii Parzno nikt o nazwisku Twardowski. Znalazłem za to liczną rodzinę Twardowskich w Ławach. Były to dzieci Konstantego Twardowskiego - syna Walentego.

tomek
Awatar użytkownika
yupiter

Sympatyk

Witam Panie Tomku
Dziękuję za wiadomość. Jak mogę otrzymać od Pana dane na temat dzieci Konstantego?
Co się mogło stać z Walentym?
Pozdrawiam
Piotr
Tomek1973

Sympatyk

W KLS z Woli Mikorskiej nie ma wcale nazwiska Twardowski /KLS z lat 1914 - 1930/. Ale w tym samym tomie była wieś Ławy i tam zajrzałem. A poniżej trochę luźnych notatek

Konstanty T., s. Walentego i Anieli z Mystkowskich ur. 1849 Ławy - zm. 1927 Grabostów
żona - Waleria Kurmisz[ewska] c. Wojciecha i Heleny z Baronów ur. 1855

Agnieszka T. c. Walentego i Anieli ur. 1841 w Ławach - mąż Chojnacki

Kazimierz T. s. Konstantego i Walerii ur. 1886 w Kąciku
żona - Zofia Przybylska c. Piotra i Marianny ur. 1885 w Katowicach
dzieci - Henryk T. ur. 1912 w Łodzi
rodzina mieszkała na Bazarnej 3

Ignacy T. s. Konstantego i Walerii ur. 1891 w Kociszewie
żona - Józefa Kuban, c. Wawrzyńca i Marianny ur. 1890 Grabostów
dzieci - Hieronim 1922
Eligiusz 1923
Natalia Zofia 1926
wszystkie urodzone w Grabostowie. /A swoją drogą: imię Eligiusz w 1923 chyba nie było zbyt popularne.../

Konstanty T. s. Konstantego i Walerii ur. 1873 w Ławach
żona - Józefa Woźniak c. Augusta i Marianny ur. Bochorska Wola 1875

Antoni T. s. Konstantego i Walerii ur. 1883 Chełstów?
żona - Zofia Wieczorek c. Floriana i Rozalii ur. 1877 Chełstówek?
dzieci - Franciszek 1904 Ławy

Aniela T. córka Konstantego i Walerii ur 1891 Kociszew mąż - Władysław Wędzik z Zabłotów

Czeka pana sporo pracy, bo rodzina chyba liczna i raczej na jednym miejscu siedzieć nie lubiła.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
yupiter

Sympatyk

Panie Tomku
Dziękuje bardzo serdecznie.
Jeżeli chodzi o Twardowskich w SWoli Mikorskiej to przesyłam tłumaczenie ze zdjęcia z księgi kościelnej
Wola Mikorska 6.
Działo się we wsi Parzno dziesiątego/dwudziestego drugiego stycznia tysiąc osiemset osiemdziesiątego szóstego roku o godzinie jedenastej rano. Stawił się Tomasz Macioski? pięćdziesiąt lat i Józef Wojciechowski pięćdziesiąt lat, oboje włościanie zamieszkali we wsi Ławy i oświadczyli nam że ósmego/dwudziestego stycznia tego roku o godzinie dziewiątej rano umarła Aniela(Agnieszka) Twardowska (AnielaTwardowska), osiemdziesiąt lat, córka Franciszka i Reginy z domu nieznana małżonków Muskiowiczów? urodzona w Kociszewie, a zamieszkała jako wyrobnica we wsi Wola Mikorska. Pozostawiła owdowiałego męża Walentego. Po naocznym przekonaniu się o zejściu Anieli akt ten niepiśmiennym
Wcześniej zmarl w Woli Mikorskiej Jan Twardowski ale w 1850. Był to prawdopodobnie brat Walentego.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr
Tomek1973

Sympatyk

Panie Piotrze - widziałem ten akt, ale do 1895 nie było w tej parafii zgonu nikogo o nazwisku Twardowski. Nie wiem, gdzie na stałe mieszkała Aniela - w Ławach czy w innej miejscowości? Aniela była wyrobnicą, więc w Woli Mikorskiej tylko pracowała.
tomek
Awatar użytkownika
yupiter

Sympatyk

Dziękuję bardzo za pomoc. Uzupełniłem swoje drzewo o dużą ilość osób.
Pozdrawiam
Piotr
AgaN.

Sympatyk

Post autor: AgaN. »

Witam
Panie Tomku zwracam się do Pana z kolejną prośbą, a mianowicie o przeglądnięcie Księgi ludności stałej Akta gminy Dmenin 1858-1931 zespół 103 syg. 576-581. Mam problem z odszukaniem aktu małżeństwa mojego prapradziadka Jana Pyki ożenionego z Teofilą Lipińską. W aktach urodzenia dzieci jest wzmianka o wpisaniu "...w księgach ludności we wsi Dziepołć gminy Dmenin" lub samej "...gminie Dmenin". Przejrzałam już akta z Radomska, indeksy zbiorów metrykalnych Dmenina niestety nie natrafiłam na interesujący mnie dokument a bez niego a ni rusz dalej. Za wszelkie informacje z góry bardzo dziękuję.
Serdecznie pozdrawiam Agnieszka Niedbalska
Tomek1973

Sympatyk

KLS z gminy Dmenin, tylko z następujących miejscowości:
Feliksów, Smotryszew, Teodorów, Stefania,
w tym zespole: "księgi ludności gminy Kodrąb":
Zapolice, Kolonia Feliksów, Kodrąb, Kolonia Chamborowa, Chamborowa, Osada Ragaszyn

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
serczer

Sympatyk

Post autor: serczer »

Witam Panie Tomku. Mam pytanie: czy jest możliwość sprawdzenia przez Pana w aktach stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Żarnowie (nr zespołu 323/0) nazwiska ZIELIŃSKI/ZIELIŃSKA.
Interesuje mnie czy w latach 1882-1900 przyszły na świat dzieci ze związku Wojciecha Zielińskiego i Apolonii Burakowskiej. W 1885 roku przyszła na swiat moja prababka Franciszka ale szukam jakiegoś punktu zaczepienia odnośnie jej rodzeństwa.Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam Dorota.
AgaN.

Sympatyk

Post autor: AgaN. »

Panie Tomku zasmucił mnie tą odpowiedzią miałam nadzieję, że uda się "coś" znaleźć. Pozostaje mi chyba przeszukiwanie okolicznych Parafii. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Agnieszka
Tomek1973

Sympatyk

@AgaN.
Pani Agnieszko, w dawnych czasach obcinano głowy posłańcom przynoszącym złe wieści. Z pokorą więc podpowiadam, że okoliczne parafie w przypadku Dmenina to: Rzejowice, Kodrąb, Kobiele Wielkie i Niedośpielin. W genetece są natomiast śluby z leżącej nieopodal parafii Chełmo.

pozdrawiam serdecznie - tomek
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”