Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (1)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witaj Zbigniewie!gandia pisze:Serdecznie witam .
Bardzo proszę o sprawdzenie na stronie ancestry następujących osób:Stefan Bortnowski,Jadwiga Bortnowska,Antonina Bortnowska.Z góry serdecznie dziękuję .
Zbigniew . e mail- z.bortnowski@yark.pl
U.S. World War II Draft Registration Cards, 1942 about Stanislaw Bortnowski Name: Stanislaw Bortnowski
Birth Date: 29 Jul 1892
RESIDENCE: Philadelphia, Pennsylvania
Birth: Winin, Poland
California Death Index, 1940-1997 about Irene Mary Libby
Name: Irene Mary Libby
[Irene Mary Arcymowicz]
Sex: FEMALE
Birth Date: 25 Aug 1923
Birthplace: Pennsylvania
Death Date: 27 Mar 1995
Death Place: Santa Clara
Mother's Maiden Name: Bortnowska
FATHER'S SURNAME: Arcymowicz
Obrazek wysyłam na maila
Pozdrawiam
Krystyna
Droga Pani Krystyno.
Mam prośbę by sprawdziła Pani na stronie ancestry następujące osóby: Makary Dąbrowski syn Franciszka i Marjanny z domu Stypułkowska. urodził się . w 1885 roku w miejscowości Nur bądź Wnory-Pażochy ( Jestem w trakcie ustalania dokładnej miejscowości Jego urodzenia) W roku 1909 lub 1910 ożenił się z Marcjanną Popielarczyk córką Piotra i Anny z domu Popielarz I wyjechali do USA, do New York lub do Stanu New York. Tam urodziło im się dwoje dzieci: Władysław Dąbrowski ur. 15.05 1911r, Stefania Dąbrowska ur. sierpień 1912r. W 1914 roku przed wybuchem I wojny światowej wrócili wraz z dziećmi do Polski i zamieszkali w miejscowości Szafranki woj. mazowieckie. Wiadomo mi również, że w USA w owym czasie przebywały również dwie siostry Marcjanny: Antonina Popielarczyk i Marianna Popielarczyk, po mężu Panasom bądź Panasoff. Makary Dąbrowski zmarł w roku 1937 w Szafrankach.
Wcześniej otrzymałam odpowiedz od Pana Władysława( za co jestem mu bardzo wdzieczna) jednak polecił mi bym zwróciła się do Pani.
Napisał tak:
jest rekord w Ellis Island dla Maharego, ale podmieniona jest lista pasazerow. Z tekstowej listy wynika, ze plynal z Wladyslawem Dabrowskim.
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 1562040078
http://www.ellisisland.org/search/viewT ... 1562040078
Lourza, to [gubernia] Lomza.
Moze Krystyna sprawdzi liste pasazerow z Hamburga na Ancestry.
Takze Krystyna ma dostep do ponizszej listy;
Baltimore Passenger Lists, 1820-1948
Name: Marcjana Popielarz
Port of Arrival: Baltimore, Maryland
Bedę wdzieczna za sprawdzenie tych osób. pozdrawiam
Mam prośbę by sprawdziła Pani na stronie ancestry następujące osóby: Makary Dąbrowski syn Franciszka i Marjanny z domu Stypułkowska. urodził się . w 1885 roku w miejscowości Nur bądź Wnory-Pażochy ( Jestem w trakcie ustalania dokładnej miejscowości Jego urodzenia) W roku 1909 lub 1910 ożenił się z Marcjanną Popielarczyk córką Piotra i Anny z domu Popielarz I wyjechali do USA, do New York lub do Stanu New York. Tam urodziło im się dwoje dzieci: Władysław Dąbrowski ur. 15.05 1911r, Stefania Dąbrowska ur. sierpień 1912r. W 1914 roku przed wybuchem I wojny światowej wrócili wraz z dziećmi do Polski i zamieszkali w miejscowości Szafranki woj. mazowieckie. Wiadomo mi również, że w USA w owym czasie przebywały również dwie siostry Marcjanny: Antonina Popielarczyk i Marianna Popielarczyk, po mężu Panasom bądź Panasoff. Makary Dąbrowski zmarł w roku 1937 w Szafrankach.
Wcześniej otrzymałam odpowiedz od Pana Władysława( za co jestem mu bardzo wdzieczna) jednak polecił mi bym zwróciła się do Pani.
Napisał tak:
jest rekord w Ellis Island dla Maharego, ale podmieniona jest lista pasazerow. Z tekstowej listy wynika, ze plynal z Wladyslawem Dabrowskim.
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 1562040078
http://www.ellisisland.org/search/viewT ... 1562040078
Lourza, to [gubernia] Lomza.
Moze Krystyna sprawdzi liste pasazerow z Hamburga na Ancestry.
Takze Krystyna ma dostep do ponizszej listy;
Baltimore Passenger Lists, 1820-1948
Name: Marcjana Popielarz
Bedę wdzieczna za sprawdzenie tych osób. pozdrawiam
Pobłocka_Elżbieta pisze:Mam serdeczną prośbę do pani Krysi ,lub Joanny,na ancestry .com-nie mam dostępu
Czy jest możliwośc sprawdzenia KATARZYNA ROSZAK/zd.Powała/urodz.1882 z Wielkopolski
jechała do USA, męza Jana Roszaka około 1906,lub 1907 r,prawdopodobnie z córeczką malutką.
Znalazłam tam Katharzyna Roszak
Kati Roszka
Katura Roszak
oraz 20 Janów Roszak,na All New York Passenger List 1820-57.
Bez dostępu nie mogę uzyskać dalszych informacji,prosze o pomoc
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z góry
Elżbieta
Znalazłm pewną Maryannę?(Marcjannę?) Roszak ,lat 28 z miejsc.Osięciny
Wyjeżdżała w 1908r. (08 sierpnia) razem z :
-Jan- mąż,lat 28,
dzieci:
-Józef,lat 7,
-Franciszka lat 6,
-Jan lat 4
Jechali do ojca Jana,Józefa do Milwaukee,Wisconsin
Link:
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0028
Pozdrawiam!
SprostowanieJoanna71 pisze:Pobłocka_Elżbieta pisze:Mam serdeczną prośbę do pani Krysi ,lub Joanny,na ancestry .com-nie mam dostępu
Czy jest możliwośc sprawdzenia KATARZYNA ROSZAK/zd.Powała/urodz.1882 z Wielkopolski
jechała do USA, męza Jana Roszaka około 1906,lub 1907 r,prawdopodobnie z córeczką malutką.
Znalazłam tam Katharzyna Roszak
Kati Roszka
Katura Roszak
oraz 20 Janów Roszak,na All New York Passenger List 1820-57.
Bez dostępu nie mogę uzyskać dalszych informacji,prosze o pomoc
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z góry
Elżbieta
Znalazłm pewną Maryannę?(Marcjannę?) Roszak ,lat 28 z miejsc.Osięciny
Wyjeżdżała w 1908r. (08 sierpnia) razem z :
-Jan- mąż,lat 28,
dzieci:
-Józef,lat 7,
-Franciszka lat 6,
-Jan lat 4
Jechali do ojca Jana,Józefa do Milwaukee,Wisconsin
Link:
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0028
Pozdrawiam!
miejscowości wymienione-Osięciny i Zaręba?(Saremba)
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Dla Michaliny!
Witam!
Wydaje mi się,że ta Marcjana Popielarz to nie będzie ta,którą poszukujesz,gdyż przypłynęła ona do USA
w 1892 roku mając 45 lat i razem z nią przypłynął Vincent lat 32,Veronika lat 14 oraz Stanisława lat 8
Baltimore Passenger Lists, 1820-1948 about Marcjana Popielarz Name: Marcjana Popielarz
Arrival Date: Apr 1892
Estimated Birth Year: abt 1847
Race: Polish
Port of Departure: Bremen, Germany
Ship Name: Dresden
Destination: Michigan
Last Residence: Iablov
http://img123.imageshack.us/my.php?image=popielarz.jpg
Nie znalazłam Makarego a ten link co przesłał Władysław nie otwiera się
Jest natomiast Władysław ur.w 1911 roku a przypłynął do USA w 1949 roku.
New York Passenger Lists, 1820-1957 about Wladyslaw Dabrowski Name: Wladyslaw Dabrowski
Arrival Date: 24 Oct 1949
Estimated Birth Year: abt 1911
Port of Departure: Bremerhaven, Germany
Ethnicity/Race/Nationality: Polish
Ship Name: General J H McRae
Search Ship Database: Search the General J H McRae in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
Line: 22
http://img5.imageshack.us/my.php?image=dabrowski.jpg
Szukałam pozostałych osób ale niestety nic mi nie pasowało do tych danych co podałaś.
Pozdrawiam
Krystyna
Witam!
Wydaje mi się,że ta Marcjana Popielarz to nie będzie ta,którą poszukujesz,gdyż przypłynęła ona do USA
w 1892 roku mając 45 lat i razem z nią przypłynął Vincent lat 32,Veronika lat 14 oraz Stanisława lat 8
Baltimore Passenger Lists, 1820-1948 about Marcjana Popielarz Name: Marcjana Popielarz
Arrival Date: Apr 1892
Estimated Birth Year: abt 1847
Race: Polish
Port of Departure: Bremen, Germany
Ship Name: Dresden
Destination: Michigan
Last Residence: Iablov
http://img123.imageshack.us/my.php?image=popielarz.jpg
Nie znalazłam Makarego a ten link co przesłał Władysław nie otwiera się
Jest natomiast Władysław ur.w 1911 roku a przypłynął do USA w 1949 roku.
New York Passenger Lists, 1820-1957 about Wladyslaw Dabrowski Name: Wladyslaw Dabrowski
Arrival Date: 24 Oct 1949
Estimated Birth Year: abt 1911
Port of Departure: Bremerhaven, Germany
Ship Name: General J H McRae
Search Ship Database: Search the General J H McRae in the 'Passenger Ships and Images' database
Line: 22
http://img5.imageshack.us/my.php?image=dabrowski.jpg
Szukałam pozostałych osób ale niestety nic mi nie pasowało do tych danych co podałaś.
Pozdrawiam
Krystyna
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witam Zbigniewie!gandia pisze:Serdecznie witam .Prosze o sprawdzenie Józefa Bortnowskiego
Z góry serdecznie dziękuję
Zbigniew.
To dotyczy wcześniej Twojej prosby a mianowicie Jadwigi Arcymowicz.Znalazłam tylko Jadwigę Archimowicz,nie podałeś żadnych
dat.to trudno powiedzieć czy to jest ta.
New York Passenger Lists, 1820-1957 about Jadwiga Archimowicz Name: Jadwiga Archimowicz
Arrival Date: 22 Jun 1932
Estimated Birth Year: abt 1898
Port of Departure: Gdynia, Poland
Ship Name: Polonia
Search Ship Database: Search the Polonia in the 'Passenger Ships and Images' database
Line: 23
Józefa nie znalazłam,ale spróbuj sam poszukać,obrazek Jadwigi
wysyłam na maila.
Pozdrawiam
Krystyna
Pani Krystyno Dziękuję za te informacje. Zgadzam się z Panią nie pasuje to do mojej Marcjanny gdyż zaszła mała pomyłka chodzi mi o Marcjannę popielarczyk nie Popielarz( jak zostało wcześniej napisane) Jeśli mogła bym prosić o ponowne sprawdzenie tych stron, będę bardzo wdzięczna. z góry przepraszam za wprowadzenie w błąd. Pozdrawiam Michalina
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 16 times
Podając dwa imiona miałam na względzie pomyłki w zapisie,które często występują w dokumentach i listach pasażerów.Pobłocka_Elżbieta pisze:Do Joanny71
Bardzo dziękuję ,każda informacja jest dla mnie cenna .
Czekam na odpowiedz z Archiwum w Poznaniu a tym samym na uzupełnione dane/taką mam nadzieję/
Może ta moja prababcia Roszak miała dwa imiona ???
Pięknie dziękuję i pozdrawiam
Elżbieta
Imię,to Marcjanna lub Maryanna.
Jeśli to jest rodzina,której Pani szuka,to mogę podać więcej informacji.
Pozdrawiam!
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 16 times
Do Joanny 71
Narazie poczekam na dalsze uzupełnienie danych o Roszakach.
Z tego co wiem miała prabacia Katarzyna/?/ 2 córki,które znałam ,jedna z nich ,to moja babcia.
Mąz Jan Roszak sie zgadza ,lecz ci synowie mi nie pasują. Prapra i pradziadkowie,pochodzili z Wielkopolski i tam mieszkali /Myślątkowo,Różanna/.
Czekam na akt małżeństwa z Archiwum.
Dziękuję i pozdrawiam
Elżbieta
Narazie poczekam na dalsze uzupełnienie danych o Roszakach.
Z tego co wiem miała prabacia Katarzyna/?/ 2 córki,które znałam ,jedna z nich ,to moja babcia.
Mąz Jan Roszak sie zgadza ,lecz ci synowie mi nie pasują. Prapra i pradziadkowie,pochodzili z Wielkopolski i tam mieszkali /Myślątkowo,Różanna/.
Czekam na akt małżeństwa z Archiwum.
Dziękuję i pozdrawiam
Elżbieta
Pozdrawiam
Ela
Ela
Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie danych z ancestry:
http://landing.ancestry.com/search/resu ... _lid=23349
Z góry dziękuję!
Bartosz Słatyński babskiswiat@interia.pl
Bardzo proszę o sprawdzenie danych z ancestry:
http://landing.ancestry.com/search/resu ... _lid=23349
Z góry dziękuję!
Bartosz Słatyński babskiswiat@interia.pl
witam Wszystkich:)
Pisałam już tu wcześniej, chodzi mi tym razem o dane Marcjanny Popielarczyk córki Piotra i Anny. Wiem że wyjechała Ona do New Yorku i tam w roku 1909 lub 1910 wyszła za mąz za Makarego Dąbrowskiego. Tam urodziło im się dwoje dzieci: Władysław Dąbrowski ur. 15.05 1911r, Stefania Dąbrowska ur. sierpień 1912r. W 1914 roku przed wybuchem I wojny światowej wrócili wraz z dziećmi do Polski i zamieszkali w miejscowości Szafranki woj. mazowieckie. Nie znam miejsca pobytu mojej Marcjanny, nie posiadam żadnych akt. chciałabym dowiedzieć się czy jest możliwość i w jaki sposób mogę zdobyć Akt ślubu Marcjanny Popielarczyk z Makarym dąbrowskim. I jakim statkiem płynęła, w który roku, z skąd . Za wszelkie informacje jestem bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Michalina
Pisałam już tu wcześniej, chodzi mi tym razem o dane Marcjanny Popielarczyk córki Piotra i Anny. Wiem że wyjechała Ona do New Yorku i tam w roku 1909 lub 1910 wyszła za mąz za Makarego Dąbrowskiego. Tam urodziło im się dwoje dzieci: Władysław Dąbrowski ur. 15.05 1911r, Stefania Dąbrowska ur. sierpień 1912r. W 1914 roku przed wybuchem I wojny światowej wrócili wraz z dziećmi do Polski i zamieszkali w miejscowości Szafranki woj. mazowieckie. Nie znam miejsca pobytu mojej Marcjanny, nie posiadam żadnych akt. chciałabym dowiedzieć się czy jest możliwość i w jaki sposób mogę zdobyć Akt ślubu Marcjanny Popielarczyk z Makarym dąbrowskim. I jakim statkiem płynęła, w który roku, z skąd . Za wszelkie informacje jestem bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Michalina