Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

tomasz.n

Sympatyk

Post autor: tomasz.n »

czy to 1 kwietnia?
Pozdrawiam,
Tomasz

* Moderacja wpisu
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Koledzy się nabijają z początkującej koleżanki.
Fe, nieładnie.
Mimo, że też się uśmiałem, uważam, że należy jednak wyciągnąć pomocną dłoń i zachęcić do przeszukania forum, bo tam jest wielkie bogactwo informacji.

Koleżanke zachęcam również do przeczytania Jak znaleźć akta metrykalne zindeksowane w Genetece.

Pozdrawiam
Maciej

PS. bardzo brakuje mi przycisków do wyrażania emocji jak na Facebooku.
MM
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

? a skąd!
to wyraz uwielbienia dla nieosiągalnej ironii
na tle narzekań, złorzeczeń, punktowania słabości, wyliczeń, odgrażań prokuraturą ten jeden wpis
"Czy jest i jaka szansa na to, że znajdą się tam inne województwa??? Kto ma na to wpływ?? "
swą zwięzłością..dla mnie mistrzostwo!
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
grad

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Co do wypowiedzi przedmówców

Post autor: grad »

Nie chcę być źle zrozumiany a tym bardziej, aby moja wypowiedź była odczytana jaka niegrzeczna, ale akurat w tym temacie się orientuję.

W swojej wypowiedzi zasugerowałem możliwe przyczyny takiego stanu rzeczy jaki opisywali moi Szanowni Przedmówcy. Tak się składa, że administruję 3 sieciami - każda średnio po 30 komputerów. Są to sprzęty różnej maści (systemy operacyjne i sprzęt). Więc raczej nie jestem człowiekiem z filmików ze strony spryciarze.pl Pisząc to co wcześniej opierałem się nie tylko na wiedzy teoretycznej ale i dość długiej praktyce. Problem z datą występował u mnie na starszych maszynach właśnie przy https. A że z takimi maszynami mamy do czynienia u moich przedmówców to chyba nikt nie wątpi. No bo chyba nie powiecie mi Panowie, że ktoś mając na pokładzie i7 instaluje Win XP

By nie być gołosłownym proszę, zmienić datę swoim komputerze na wcześniejszą i zobaczyć czy chociażby strona google odpali. Ja nigdzie nie pisałem, że https jest problem, tylko o problemie (czyt. zagadnieniu) https. To że ktoś wymusza na użytkowniku szyfrowane połączenia (czyli https) sprawia, że tenże użytkownik a raczej jego maszyna musi trochę więcej niż do tańca po porcie 80-tym. Osobiście cenię to że taki protokół tu zastosowano.

Co do baterii. No cóż - będę niegrzeczny. Bajki to Pan opowiada. Widziała Pan kiedyś Win XP 64 bitowe na oczy, bo ja nie ;-). Każdy serwisant jako pierwszą możliwą przyczynę "nietrzymania" daty postawi diagnozę "bateria do wymiany". W większości płyt głównych wyjęcie baterii powoduje reset ustawień BIOS w tym daty. Ale są oczywiści wyjątki ;-). Co ciekawe mam parę płyt, które w przypadku zdechnięcia baterii nie pozwolą na uruchomienie komputera. Poza tym drogi Panie większość ludzi wyłącza komputery a nie pozostawia ich włączonych 24h/dobę.

Co zaś do samej zasady wyświetlania strony to polecam uważną lekturę w3schools, Panie Piotrze. Nic więcej tu nie napiszę.

Nie twierdzę, że to co wcześniej napisałem rozwiąże każdy problem. Wskazałem możliwe rozwiązania a to czy ktoś to sprawdzi i zobaczy czy pomogło to już inna sprawa. Rozwiązanie problemu może być zupełnie inna niż sugeruję.

Jeszcze raz podkreślam Szanowni Państwo jeśli macie problemy z tą strona to:
  • należy sprawdzić, czy przeglądarka jest aktualna (najlepiej najnowsza)
    sprawdzić czy wtyczki i rozszerzenia są aktualne
    sprawdzić datę
Swoja drogą korzystam od samego początku z genealogiawarchiwach. Odwiedzam ją bardzo często i jakoś nie mam problemów do większości zastosowań. Czy błędy są - oczywiście. Wszak nie jest to projekt mały. Ale obserwuję, że pracują nad tym i doskonalą

Z poważaniem
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Żeby nie rozwijac tematu bo juz był wielokrotnie opisywany i tu i na na forach obcojęzycznych.
O developerze, który tworzy produkt masowy zakładając, że każdy użytkownik ma aktualna przegladarke (pomijając chroma który w zasadzie to wymusza) mozna wiele napisać. Ale czy warto?

W momencie kiedy ta strona powstała statystyki systemów na w3schools (to akurat łatwo sprawdzić) były lekko inne niż dziś. Ale można zadac pytanie jakie są te statystyki na wejściu na genealodzy.pl. ;-)
Sam się ciekawię.

Genealodzy nie sa nerdami, nie zmieniaja sprzętu co tydzień większość to zwykli ludzie i niezbyt zamożni. Ale moze ktoś kupił sobie i7.

Co do projektu... jest taki projekt metryki, jest taki projekt genbaza, jest taki szukajwarchiwach....i jakos działają sensownie bez sensacji.

Ale zgadzam się, że jest lepiej bo np da się już coś zapisac. A na poczatku nic sie nie dało. Ale już to co się zapisuje jest nadal bardzo interesujące. ;-)
pozdrawiam
Piotr
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

No dobra! Znowu nie wytrzymam!

Panie "Grad", ja nie mam pojęcia co to jest port 80-ty i dla jasności dodam, że tego pojęcia mieć nie chcę !

Pan mi powiedz co ja mam zrobić, żeby GWA przeglądać BEZ tej wiedzy.
Windowsów nie mam już żadnych, mam linuxa odkąd mnie komputer zaczął informować, że mam kiepski internet ze względu na grubą warstwę chmur nad miastem a internet mam po kablu. :)
Datę mam właściwą albo nie wiem co to data.
Agnieszka
Awatar użytkownika
grad

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Witam serdecznie
Nie ja to tworzyłem i nie zamierzam twórców witryny bronić.
Starałem się dać wskazówki co może być przyczyną takich a nie innych niespodzianek. I tylko to było mojej wypowiedzi celem. I nie zalecałem zmiany sprzętu ;-) A napisałem co napisałem bo Panowie nie zaproponowaliście innych możliwości zaradzenia problemowi, tylko zarzucacie mi że czegoś nie wiem, albo bajki plotę.
Co do wymuszania na użytkownikach aktualizowania oprogramowania to nie do końca podzielam Pańskie zdanie. Ile straciłyby strony gdyby nie rozwiano technologii i zawsze sztywno trzymano się wstecznej kompatybilności. Pewno dalej byłyby tylko dostępne dla pracowników CERN ;-).

I powiem z doświadczenia webmastera (kilka dużych projektów na koncie - oczywiście współpraca) Stron nie testuje się pod kątem działania na różnych systemach operacyjnych lecz pod kątem działania na różnych przeglądarkach (najczęściej stosowanych przez użytkowników witryny).

Co do Pani Agnieszki to szacunek za stosowanie OS-a z pingwinem. Na podstawie tego co Pani napisała nic nie wymyślę - za mało danych. Napisałem jednak że jak strona jest wyświetlana zależy od przeglądarki a nie od bezpośrednio od systemu. Strona nie jest wolna od błędów (o czym wspominał przed chwilą Pan Piotr) i może rzeczywiście problem leży po stronie kodu strony a nie Pani sprzętu - wszystko ależy w którym miejscu te błędy się pojawiają.. Swoją drogą przypomniała mi się historia mojego sąsiada, który z flaszką w ręku do mnie przyszedł mówiąc "ratuj mam krowę w komputerze". Dopiero przy komputerze zorientowałem się co się dzieje ;-)

Co Pani ma zrobić. Szerzej opisać problem lub wezwać speca. W pierwszym poście podałem Państwu najczęstsze wg mnie przyczyny. Nie twierdzę, że to jest jednak remedium na każdy problem.

Z poważaniem
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Też coś wiem o testowaniu ale niezbyt wiele. Za to znam takich, którzy wiedzą prawie wszystko.
I testu się rzeczywiście zwykle na przeglądarkach (bo zwykle takie jazdy nie wystepują) ale też na wybranych urządzeniach (zwłaszcza mobilnych) bo nawet strony teoretycznie RWD nie do końca działa tak samo na wszystkim. A wtedy niejako przy okazji sprawdzasz np różne wersje Androida. I tu też wyszłyby ciekawostki. Wiem bo sobie potestowałem. ;-)
A nie powiesz mi, że normalny użytkownik tableta upgraduje Androida. ;-)))

I stawiam duże piwo jeśli strona, o której piszemy była na serio i profesjonalnie testowana.

Tak naprawdę ważne jest to, ze ilość użytkowników (potencjalnych bo wejść nie mogą) majacych problem z tą stroną sadząc po wpisach nie tylko na naszym forum znacząco albo nawet radykalnie przekracza standard patrząc na stony o de facto analogicznej funkcjonalności.

BDW Jesli masz czas i ochotę poszukaj w sieci SIWZ zwiazanych z tym projektem. Looknij np. na oczekiwaną przepustowość wyjścia na świat.
A dla zabawy zobacz też jakie fajne macierze sobie sprawili.
;-)))
pozdrawiam
Piotr
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Spróbuję dokładnie opisać moją rogaciznę Panie Grad. :)
Podstawowym problemem jest CZAS.
Wejście na stronę GWA jest bezproblemowe.
Wyszukiwarka, ta "u góry" przyjmuje moje wyszukiwanie bez problemu a potem..... zaczynają się schody.
Jeśli korzystam z wyszukiwarki "bocznej" schody zaczynają się od razu.
Komunikat:
"A script on this page may be busy, or it may have stopped responding. You can stop the script now, open the script in the debugger, or let the script continue.

Script: https://www.genealogiawarchiwach.pl/:35" towarzyszy mi już do końca pozukiwań.
Dość szybkiego zresztą bo klikanie trzy razy polecenia kontnuacji średnio co 30-40 sekund to zajęcie upiorne.
To samo dzieje się przy próbie przybliżenia skanu. Czekam 20-30 sekund a potem z podobnym opóżnieniem zdjęcie się powiększa (o ile nie pojawi się komunkat).
Streszczając: jest lepiej niż kiedyś ale przyzna Pan, że walka przez 5-7 minut, żeby poczytać jeden akt to wyzwanie nawet dla kogoś na środkach uspokajających.
Czasem musimy przeczytać księgi z kilku lat......
Mam Mozillę, Chrom odpada bo nie będą go aktualizować na 32-bitowego linuksa (nie wiem czy czegoś nie pokręciłam ale chyba tak brzmiała informacja, którą widziałam).
Co mam robić?
Agnieszka
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Zacznijmy od wykluczenia śmieci w cache przeglądarki:
kliknij ikonkę z 3 paskami (prawy górny róg przeglądarki) i wybierz "Nowe okno prywatne"
w tym okienku wejdź na https://www.genealogiawarchiwach.pl/ i napisz jak działa
jeśli nadal będą problemy to sprawdź jakość (nie tylko szybkość się liczy) połączenia internetowego
http://www.speedtest.net/pl/ - kliknij "rozpocznij test" i po zakończeniu napisz wartości ping, prędkość pobierania i prędkość wysyłania
http://www.pingtest.net/ - kliknij "Begin test" po zakończeniu (trochę to trwa) napisz wartości ping i jitter

Możesz też wydłużyć czas oczekiwania przeglądarki na skrypt
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
grad

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Rada

Dzień dobry
Uwaga Pana Jarka o czyszczeniu cache jak najbardziej na miejscu. Podobnie jak końcowa uwaga o wydłużeniu czasu, czyli dom.max_script_run_time. Liska można tak skonfigurować, że każde zamknięcie przeglądarki będzie kończyło się jego wyczyszczeniem. Ja bym się tez pokusił o sprawdzenie czy przeglądarka jest aktualna. Warto zawsze o to dbać. Tu krótka instrukcja jak to zrobić
https://support.mozilla.org/pl/kb/Aktua ... 0Firefoksa

Tu sprawdzi Pani stan swoich wtyczek
https://www.mozilla.org/pl/plugincheck/

Co do Pani problemu to jednak chyba nie wynika on z szybkości łącza.
Ta instrukcja powinna pomóc.

https://support.mozilla.org/en-US/kb/wa ... ive-script

tu nieco inne rozwiązanie tego problemu - ja bym go najpierw spróbował ;-)
https://support.mozilla.org/pl/questions/1008123
Proszę zwrócić uwagę że na końcu jest uwaga dotycząca pingwinków.

Tak naprawdę jednak Pani przypadek pokazuje, że wina leży po stronie przeglądarki, które nie zawsze sobie radzą z kodem.
Najłatwiej jednak rozwiązać ten problem można poprzez zmianę przeglądarki (chociażby do przeglądania tej strony). Skoro chrome u Pani odpada to może Pani sprawdzić OPERĘ - jest na linuksa, albo VIVALDI - to taka lekka OPERA (stworzył ją twórca OPERY). Z tą ostatnią może być jednak problem - nie wiem jak działa pod Linuksem.

Z poważaniem
annarenata

Sympatyk
Legenda

Rada

Post autor: annarenata »

Cieszę się, że niektórych z Panów choć trochę rozbawiłam, przecież nie wszystko jest takie wesołe jak się wydaje.....................
Dziekuję również Panu Maciejowi za przydatne wskazówk.
Pewnie nie raz jeszcze o coś '' głupiego '' się zapytam, taki los poczatkujacych genealogów. Niemniej jednak juz teraz proszę o wyrozumiałość i :D :D

serdecznie pozdrawiam
Anna
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Rada

Dziękuję Panom!
Próbowałam ustawić Mozillę ale dałam sobie spokój, nie mam cierpliwości do tych wszystkich opcji a instrukcje są napisane tak, że .... no, nie ma co gadać...
Vivaldi- piękna nazwa a co najważniejsze- linux mu nie wadzi i niewiele można popsuć przy instalacji. :)
Genealogia w Archiwach daje się wreszcie przeglądać.
Jeszcze raz : DZIĘKUJĘ!!!
Agnieszka
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Indeksacja- Izbica Kujawska

Post autor: MariannaF »

Indeksuję Izbicę Kujawską. Korzystam oczywiście z GWA i od 3 tygodni stoję w miejscu. Nie chcą otwierać się pliki albo nie można przybliżyć. Np. w 1880 roku w zgonach udał mi się zindeksować 7 z 18 plików. W następnych latach jest to samo. Próbowałam na różnych przeglądarkach i komputerach bez skutku :(
Czy ktoś może mi powiedzieć jakie są szanse na bezproblemowe korzystanie z projektu ?
Pozdrawiam
MariannaF
Awatar użytkownika
grad

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Indeksacja- Izbica Kujawska

Dzień dobry
Ma Pani rację część plików wcale się nie chce wczytać (w sumie za ten rok jest ich sporo). Nie będę się starał tu Pani uświadamiać z dziedziny techniki bo już raz jak się odezwałem to różni spece próbowali podważać moje rady (sami nic nie oferując). Jakiś czas temu miałem podobną sprawę, kiedy indeksowałem parafię Bytyń dla Project Poznań. Napisałem na tym forum w wątku poświęconym błędnemu działaniu GWA (w dyskusji brał też udział pracownik AP w Toruniu) i w sumie po jakimś czasie problem zniknął - skany zaczęły się wczytywać a i z przybliżaniem nie było problemu.
Z poważaniem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”