Elu,elgra pisze:W bazie nie podają imienia zamężnych kobiet.Jurek_Plieth pisze: No więc Yanina, Albin i Gervin to dzieci Józefa i tej pani zd. Skocki. Następna Yanina to żona Gerwina. Wychodzi na to, że żona Józefa występuje bezimiennie
Z mojego doświadczenia: tam są trzy teczki naturalizacji
1. Józef, Gerwin i małoletnia Yanina
2. pani Kyorra-Skotzki - możliwe ze żona Józefa, tylko czemu nie jest w teczce męża ? Dziwne.
3. pełnoletni Albin - możliwe że syn Józefa
Masz akt urodzenia Yaniny ?
Dane powyższe składałem latami niczym klocki lego. Zaczęło się od Forum Beskid 4 lata temu, czy pamiętasz? Tamże ktoś podpowiedział ten oto nekrolog - http://memoire.lavoixdunord.fr/espace/m ... orra/90482 Po nitce do kłębka okazało się, że zmarła była synową Józefa Kijora vel Kyorra, ur. 20.06.1886 w Krzemieniewie, najprawdopodobniej wuja mojego dziadka! Ów Józef ożeniony z panią Skocki (popularne nazwisko w okolicach Krzemieniewa, Lubawy) wyemigrowali najpierw do Gelsenkirchen, gdzie zmieniono im nazwisko na Kyorra, a małżonce Józefa na Skotzki, a następnie, w latach 20-tych do Francji. Część dzieci rodzi się w Gelsenkirchen, a ostatnia córka Janina rodzi się w 1925 już w Pas-de-Calais. I tyle tylko wiem, i aż tyle! Poznanie imienia pani Skocki vel Skotzki ułatwiłoby mi znalezienie ich aktu ślubu tu w Polsce, bo najprawdopodobniej pobierali się w Polsce, a nie w Gelsenkirchen, chociaż pewności mieć nie mogę