Nawet nie wiem, jak mogę podziękować:) Nie znam jeszcze zwyczajów tego forum.
PIĘKNIE DZIĘKUJĘ
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sebastianie,Anna żona Antoniego dopłynęła do męża w grudniu 1905 rokusmargalski pisze:O kurcze, właśnie znalazłem swoją szczękę pod stołem:) Jak na początek wielka dawka historii. Zabieram się zatem za śledztwo!
Nawet nie wiem, jak mogę podziękować:) Nie znam jeszcze zwyczajów tego forum.
PIĘKNIE DZIĘKUJĘ

Sebastianie,musisz szukać aktu małżeństwa we wcześniejszych latachsmargalski pisze:O kurcze, czyli trop wiedzie w dobrym kierunku. To moje pierwsze działania a już zrobiła się piękna dokumentacja.
Rozumiem, że teraz czas na odwiedziny w stosownej kancelarii parafialnej?
Mam tylko pytanie, z informacji na stronie parafii http://www.diecezja.plock.pl/index.php? ... ow=parafia jest informacja, że mają tam księgi metrykalne
chrztów od 1905 r.
ślubów od 1905 r.
zgonów od 1906 r.
Skoro przypłynęli w tych latach do USA, już pod wspólnym nazwiskiem zapewne ślub był przed rokiem 1905. Gdzie zatem powinienem szukać śladu wpisów ślubów, chrztów etc... Chciałbym odnaleźć powiązanie wcześniejsze - w górę Antoniego:)
WIELKIE WIELKIE DZIĘKUJĘ ZA POMOC!!!!
Sebastian
Pięknie dziękuję!!!!!

W tych wątkach dowiesz się wszystkiego,jak korzystać z zasobów Mormonów.smargalski pisze:Cudownie to się rozwija. Gdybym studiował genealogię pewnie bym to wszystko wiedział, a tak dzięki Tobie Krystyno odkrywam zupełnie nowy świat.
Czy te mikrofilmy mogą być także dostępne w Polskim archiwum (Płock, Warszawa), czy tylko w Utah? Można do tych mikrofilmów się dostać także przez internet? Wyszukiwarka Family Search zwraca mi tylko wyniki amerykańskich osób.
pozdrawiam
Sebastian

Życzę pasji i sukcesów w poszukiwaniach genealogicznych.smargalski pisze:Zatem PIĘKNIE PIĘKNIE dziękuję:) Zatem pierwszy krok, to rodzina żyjąca, następnie archiwum w kościele a na koniec Mormoni:)
Zapowiadają się cudne wakacje:)
Dziękuję!

Witam,smargalski pisze:Dam znać, jak będą efekty prac:) Jeszcze raz pięknie dziękuję!

Witam,Ryszard-Król pisze:Witam Władysławie,
mam prośbę o wyjaśnienie dwóch spraw:
1. W Manifestach w odniesieniu do niektórych osób przybywających do NY spotykam adnotację (pieczątka) o treści "Non immigrant alien". Osoby te były już uprzednio w Stanach. Czy (pieczątka) oznacza to, że w chwili kolejnego przybycia posiadały już obywatelstwo USA ?
1. W wykazach z "White Pages" - People Search znajduję zapisy np: "Josephine G Szeliga" . Czy litera "G" w takim zapisie oznacza skrót drugiego imienia danej osoby, czy też jest to skrót oznaczający np. stopień pokrewieństwa (obok Josephine w danej rubryce są jeszcze inne osoby nazwiskiem Szeliga?
Pozdrawiam
Ryszard
Będę bardzo zobowiązany za wyjaśnienie

Witam,smargalski pisze:Dziękuję Władysławie za sugestię,
To fakt, że Margalskich jest dość mało. Interesuje mnie najbardziej, skąd to nazwisko się w ogóle wywodzi, skąd się zaczęło. Niby brzmi polsko, ale jakoś trudno mi wpaść na źródłosłów;)