Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Pochodzenie nazwisk Fajt, Fib i Foch.

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Szeluga - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy Szelig-, por. niemiecka nazwa osobowa Selig, ta od średnio-wysoko-niemieckiego selich ‘dobry, szczęśliwy’, od gwarowego szeliga ‘drążek’, seligać ‘przesuwać się na pośladkach’; był też herb Szeliga.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk Szeluga i Szaluga.

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Sierzbista_karol pisze:Witam .
Proszę o wyjaśnienie znaczenia nazwiska Szeluga .
Mój przodek jedyny o tym nazwisku którego znam to mój prapradziadek .
Pochodził prawdopodobnie z północnego Mazowsza
Witaj Karolu,

Pan Z. Bonk opracował mapę dla 2002 r., z której wynika, że najwięcej osób o nazwisku Szeluga - 138 osób występowało w pow. żuromińskim.
Strona genealogiczna Forebears=Przodkowie wskazuje, ze w Polsce w 2014 r. nazwisko Szeluga nosiło 609 osob, w Anglii 4 i Francji 3. Zatem nazwisko Szeluga unikalne w skali światowej, powstalo w Polsce i nie ma korzeni niemieckich. Polskie nazwiska Szelug 7 osób, Szeluga 571 i Szeligowski 76 osób w 2002 r. , maja wspólne pochodzenie.

Istniało w Polsce, nieco inaczej wymawiane nazwisko Szaluga, istnieją tylko w Polsce nazwiska Szalug 14 osób i Szalugowski 4 osoby[2014 r.].

Wymienione nazwiska Szelug i Szalug nosiły osoby produkujące szalugi [rodzaj podpory lub skrzynki na narzędzia np malarza lub wykonujące z desek ….szalunki pod domy, wypełniane kamieniami i wapienna zaprawa.
Zwyczajem staropolskim osobom poważanym wśród innych, dobrym specjalistom dodawano przyrostek/sufix -a ,np Szelug-a.

Pozdrawiam - Władysław.
Komenda

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Pingel

Post autor: Komenda »

Dzień dobry

Szukam znaczenia/pochodzenia nazwiska mojego przodka Pingiel lub Pingel. Prawdopodobnie był niemieckim osadnikiem.

Pozdrawiam
Marek Markiewicz

moderacja (choirek)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
Ostatnio zmieniony wt 20 sie 2024, 18:14 przez Komenda, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Pingel, Pingiel - od niemieckiej nazwy osobowej Pingel, ta od średnio-wysoko-niemieckiego pingel ‘mały dzwoneczek’; też od gwarowego pinga ‘piega’.

Źródlo: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Komenda

Sympatyk

Post autor: Komenda »

Dziękuję. :)
Sierzbista_karol

Sympatyk

Re: Brzezicha pochodzenie nazwiska, rodzina, korzenie itd

Post autor: Sierzbista_karol »

Witam .
Proszę o etymologię kilku nazwisk .
Serbista , Chotumski , Rybicki , Czarnecki , Asztemborski.
Karol
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Serbista - od Serb, ze staropolskiego też Sarb ‘mieszkaniec Serbii, też Łużyc’ lub od sarbać, serbić, sorbać ‘siorbać, chlipać’.

Chotumsk - od nazwy miejscowej Chotom, dziś Chotum (ciechanowskie, gmina Ciechanów).

Rybicki 1486 - od nazwy miejscowej Rybice, dziś Rybitwy (płockie, gmina Witonia).

Czarnecki - w grupie nazwisk pochodzących od nazw miejscowych Czarnica (kieleckie, gmina Włoszczowa), Czarna, Czarne (kilka wsi).

Asztemborski= nie znalazam:(

Źródło:Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Ewa_Szczodruch pisze:Asztemborski= nie znalazam:(
Moje gdybanie: może Asztemborski to jest zniekształcone Rasztemborski? Takie nazwisko też występuje w Polsce i na podobnych terenach (tylko jest rzadsze). Rasztemborski to byłby ktoś pochodzący z Rastemborka (dzisiaj Kętrzyn).

Podobne domysły tutaj:
https://nazwiska.ijp.pan.pl/haslo/show/ ... ZTEMBORSKI
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Sierzbista_karol

Sympatyk

Post autor: Sierzbista_karol »

Z tym Rasztemborskim może się zgadzać .
Dziękuje za tłumaczenia .
Karol
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Asztemborski

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Sierzbista_karol pisze:Witam .
Proszę o etymologię kilku nazwisk .
Serbista , Chotumski , Rybicki , Czarnecki , Asztemborski.
Witam,
wedlug mojej hipotezy , kiedyś w Europie, kiedy nie było granic na mały bębenek mówiono tambor, tembor, tombor, tymbor [mamy w Polsce takie nazwiska !] i podobnie mówiono na bębenek w innych krainach Europy.
Na obecnych ziemiach Polski mogło powstać nazwanie “nasz-tembor” , wskazujące na kogoś, kto robił , sprzedawał małe bębenki lub też tak nazywano piesczotliwie malego, tłuściutkiego bobaska.
Kiedy zaczęły pojawiać się nazwiska Tamborowski, Tembrowski, Tombrowski powstalo nazwisko Nasz-temborski;, które już w zapisie Asztemborski w 2014 roku nosiło w Polsce 609 osób - jest to unikalne w skali światowej nazwisko polskie, bez korzeni niemieckich.

Pozdrawiam - Władysław
boreasz

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Wola

Post autor: boreasz »

Dobry wieczór,
Interesuje mnie pochodzenie nazwiska "Wola", które nosili członkowie mojej rodziny zamieszkali w Mysłowicach w woj. Śląskim. Nie wydaje mi się ono typowo śląskie, a mała liczba osób, które je nosiły może sugerować, że rodzina przybyła tam jako osadnicy lub imigranci (choć są to jedynie moje domysły). Z mysłowickiej parafii posiadam akta metrykalne sięgające tylko roku 1800, więc nie mogę stwierdzić kiedy przodkowie zaczęli się w nich pojawiać. Wiem, że ok. 30 km od Mysłowic leży wieś o nazwie Wola, ale nie mam pojęcia czy może to być jakkolwiek powiązane z nazwiskiem. Będę bardzo wdzięczny za pomoc i z góry za nią dziękuję.
Pozdrawiam,

Franciszek
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Pochodzenie nazwiska Wola

Wola 1419 = od imion złożonych typu Wolimir lub od woleć ‘dawać czemuś pierwszeństwo’, wola dawniej ‘zwolnienie od powinności wobec właściciela ziemi’, też ‘zdolność do świadomego wyboru’, w pochodnych też od wół ‘kastrowany byk hodowany jako zwierzę robocze’.

Źródlo:Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
swigut

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Wola

Post autor: swigut »

Moim zdaniem etymologicznie najbardziej prawdopodobne jest pochodzenie od wyrazu "wola" czyli wzniesienie, wzgórze.

Tomek
przemko20161

Sympatyk

Nazwisko Drelczyk

Post autor: przemko20161 »

Witam

Mam w swoich przodkach nazwisko Nasierowskich z Nasierowo Górnego ale moi pisali się Nasierowski Kawałko lub Nasier owski Drelczyk
Moje pytanie skąd wziął się drugi człon Kawałko i Drelczyk w nazwisku ?

Przemek
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Nazwisko Drelczyk

Podaję za Kazimierzem Rymutem etymologię drugich członów nazwiska Nasierowski:

Kawałko - od kawał ‘część czegoś’, też potocznie ‘żart’.

Drelczyk - od dryl ‘narzędzie do robienia dziur’ lub od niemieckiej nazwy osobowej Drill.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”