Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

Aftanas_Jerzy pisze:
agawójcik34 pisze:Witam
Arturze moim zdaniem Marianna Mała
Ja również mam pytanie czy z poniższego ak [co do którego mam watpliwosci czy prawidłowo rozczytałam ] Z 27 do indeksu powinnam wpisać dziecko nieżywo urodzone ??
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/147/0 ... jYwxiSmjjw
Chyba jednak Marianna Mały, analogicznie jak: Marianna Wielki, Cichy, Dobry etc
W tym względzie reguły językowe, jak i rozporządzenie MSWiA (bo nie jest to kwestia wyłącznie lingwistyczna) pozostawiają pełną dowolność:
„Nazwisko w postaci przymiotnika wpisuje się do aktu stanu cywilnego z zachowaniem rodzaju żeńskiego lub męskiego w zależności od tego, czy nazwisko dotyczy kobiety, czy mężczyzny, z tym że osoby w oświadczeniu o nazwisku (nazwiskach) składanym bezpośrednio po zawarciu małżeństwa albo przed sporządzeniem przez kierownika urzędu stanu cywilnego zaświadczenia stwierdzającego brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa mogą wskazać pisownię nazwiska bez uwzględnienia formy właściwej dla rodzaju żeńskiego lub męskiego.” (§ 4, 3)
Choć w tym konkretnym wypadku (pomimo zasady, że nazwiska należy odmieniać) w imię "zgrabności" pozostawiłbym formę 'Mały'.

HTH

(-) Tomek Wojtaszek
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Rutar »

Witam,

Bardzo dziekuję wszystki za pomoc.Jak jest możliwość to szukam aktu małżeństwa by się upewnić. tym razem mi sie nie udało.

Pozdrawiam,

Artur
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Witam,

Pytanie czy jak dziecko zostało uznane później przez ojca to przyjęło jego nazwisko? Mam taką adnotację:
akt nr 265
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... jpg&zoom=1

Jak mam wpisać? nazwisko po matce?czy po ojcu? a w dodatkowych informacjach że zostało uznane przez ojca i pod takim nazwiskiem jak w adnotacji.
Wpisać imię ojca w rubryce?

Może to proste, ale wolę się upewnić(moja pierwsza indeksacja :) )

Pozdrawiam

Rutar
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

z velem
a w uwagach wyjaśnić krótkim przypisem (wskazane, choć nieobowiązkowe)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję

Rutar
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Witam,

Jak prawidłowo wpisać jak w trakcie chrztu zmieniane jest imię?
To chyba chrzest osoby wyznania mojżeszowego.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... g&zoom=1.5
Imię ojca będzie Lewek? I jak brzmi nazwisko i imię matki dal pewności.
akt nr 341

Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika
opol

Sympatyk
Ekspert

Post autor: opol »

Proszę o podpowiedź jakie nazwisko przypisać dziecku jeżeli powiedziane jest że matka o panieńskim nazwisku XXX a po mężu YYY "od lat kilku bez męża żyjąca". Czy nieślubne dziecko powinno być XXX czy YYY ? (sytuacja ma miejsce w 1831r, o ile to ma znaczenie).

Pozdrawiam

Olga
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

opol pisze:Proszę o podpowiedź jakie nazwisko przypisać dziecku jeżeli powiedziane jest że matka o panieńskim nazwisku XXX a po mężu YYY "od lat kilku bez męża żyjąca". Czy nieślubne dziecko powinno być XXX czy YYY ? (sytuacja ma miejsce w 1831r, o ile to ma znaczenie).

Pozdrawiam

Olga
Witam serdecznie,

opisany przypadek od razu przypomniał mi dzieje mojego przodka.
I tu kopiuję fragment swojej wypowiedzi z innego wątku, w którym omawiałam tę kwestię:
Dziecko urodziło się „ z Marianny z Dąbrowskich Szczodrowskiej z mężem od czterech lat nie mieszkającej”. O ojcu ani słowa, tak więc wspomniany Antoni z aktu ślubu stoi pod wielkim znakiem zapytania.
Zastanawiam się przy okazji nad prawidłowością sporządzania niegdyś końcowych skorowidzów. Nie pierwszy raz spotykam się z sytuacją, gdy dzieci zrodzone z mężatek czy wdów i ojców nieznanych, zapisane zostają pod nazwiskami panieńskimi swoich rodzicielek. Nie pierwszy to również przypadek, gdy owe dzieci w wieku dorosłym noszą nazwisko voto (a nie domo) matek. Zwracam uwagę na ten aspekt pod kątem ewentualnych zatajeń w naszych indeksach (jeśli indeksujemy tylko z końcowych skorowidzów, a nie aktów) – przecież gdyby nie odnaleziony akt małżeństwa Walentego, nie znając domo jego matki, w życiu nie byłabym w stanie stwierdzić, że Walenty Dąbrowski to de facto mój 2xpradziad Walenty Szczodrowski.
Pozdrawiam,
Aneta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, Artur ja czytam to tak ; Hanan Friede ochrzczony staro zakony imieniem Stanisław, syn Lewka i Jentli z Cochu, małżonków Friede.
Olgo, w przypadku braku ojca, choć matka zamężna była, ale nie mieszkała od lat z tym mężem, dziecku ksiądz zapisał nazwisko matki z panieństwa ; pozdrawiam - Julian
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję Julianie za rozczytanie. Źle sformułowałem pytanie.W polu imię mam w pisać Stanisław a w uwagach stare imię?. Kolejny akt z tego samego skanu też dotyczy starozakonnego. Tam Jakób zostaje Józefem a z ciekawość poszukałem w genetece aktu ślubu Józefa/Jakuba i tam występuję pod swym pierwotnym imieniem- ślub katolicki.
Chcę jak najlepiej uzupełnić :)

Pozdrawiam

Artur
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Zabrałem się za tworzenie indeksu i tam gdzie nie umiem odczytać daję znaki zapytania. Wszystko z nadzieją, że ktoś poprawi i uzupełni.

Czy dobrze robię?

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Marku - najlepiej dla początkującego jest indeksacja w grupie,wtedy zawsze jest ktoś kto po Tobie sprawdzi.
Wybrałeś inną drogę i tu rodzą się niewielkie problemy ; ktoś kto by ewentualnie weryfikował musi mieć dostęp do materiału z którego sporządzasz indeksy i byłoby dobrze już na wstępie z kimś się umówić na współpracę.
To ,że zaznaczasz wątpliwości jest ok.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Rutar pisze:Dziękuję Julianie za rozczytanie. Źle sformułowałem pytanie.W polu imię mam w pisać Stanisław a w uwagach stare imię?. Kolejny akt z tego samego skanu też dotyczy starozakonnego. Tam Jakób zostaje Józefem a z ciekawość poszukałem w genetece aktu ślubu Józefa/Jakuba i tam występuję pod swym pierwotnym imieniem- ślub katolicki.
Chcę jak najlepiej uzupełnić :)

Pozdrawiam

Artur
Witaj Arturze,

Gdy indeksowałam takie akta to zawsze w uwagach pisałam, że jest to chrzest z mojżeszowego wyznania i jeśli były to podawałam pierwotne dane.
Masz jak widzę podaną również faktyczną datę urodzin tych osób zapisaną na dole aktu i także należy ją podać. Data chrztu katolickiego oznacza jego narodziny dla tego kościoła, ale faktyczne przyjście na świat jest zapisane na dole aktu.
Pozdrawiam serdecznie
Janina
Awatar użytkownika
opol

Sympatyk
Ekspert

Post autor: opol »

Witam serdecznie,

opisany przypadek od razu przypomniał mi dzieje mojego przodka.
Dziękuję Aneto za komentarz.
Po pierwsze: gapa ze mnie - nie zajrzałam jakie nazwisko zostało zapisane w skorowidzu i dopiero Twoja historia mi to uświadomiła.
Po drugie: gdy jest wprost napisane "bez męża ok kilku lat żyjąca" to oczywiste jest przynajmniej, że były mąż ojcem nie jest. Gorzej gdy mamy informację typu: "w wojsku od kilku lat pozostający".
Pozdrawiam serdecznie
Olga
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Olgo,

w takich sytuacjach lepiej zapisać domo i voto (drugie nazwisko do kolumny "vel") - nigdy do końca nie jesteśmy pewni, jak to faktycznie było. Poza tym dochodzi sprawa możliwego uznania dziecka przez małżonka (po jego powrocie) a tak było, jak przypuszczam, w przypadku mojego Walentego. Antoni powrócił i kilka lat po urodzeniu mojego przodka, na świat przyszedł kolejny syn ;)

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”