wzór - w sensie że był kiedyś zawód polegający na odwzorowywaniu czy coś w tym stylu i ktoś mógł "dostać" takie nazwisko od ludzi ponieważ tym się zajmował ? Czy może wzór - jako że ktoś był kiedyś ... wzorem
poszukuję Jana Myczkowskiego zamieszkałego w Dubiecku Zona Katarzyna zd: Waśko. Interesuje mie z jakiej miejscowosci pochodzi mój dziadek .Gdzie się urodził
Witam,
Czy orientuje się ktoś jakie jest pochodzenie nazwiska Sumka?
Nie mam o nim żadnych informacji. Pierwsze skojarzenie budzi oczywiście ryba sum... innym jest fakt że w języku rosyjskim słowo sumka oznacza torebkę. Poza tym w Rosji istnieje rzeka o tej samej nazwie.
Podsumowując jakie jest pochodzenie tego nazwiska? Czy jest to nazwisko rodzime czy też obce? Co mogło oznaczać?
Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Żurkowski, Matysiak, Murdza, Antoniak, Iskra, Marczewski, Stępień, Głąb, Tutalak i Osiński.
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Kamil Śmieszek
Moja babcia będąc jeszcze panną nosiła nazwisko Tajer. Nie mam żadnych bezpośrednich informacji, żadnych przekazów rodzinnych mogących podpwiedzieć mi cokolwiek w kwestii pochodzeniu tegoż nazwiska. Jej ojciec i z tego co mi wiadomo również i dziadek mieszkali w okolicach Sosnowca. Próbując doszukać się czegoś w Internecie natknęłam się na drobne wzmianki o Żydach noszących takie nazwisko, co tym bardziej mnie zaintrygowało. Jednak, mimo wszystko, ciągle pozostaję tylko wśród domysłów.
Będę niezwykle wdzięczna za jakiekolwiek informacje.
Antoniak 1789 - od imienia Antoni. Imię, notowane w Polsce od XIII wieku, pochodzi od łacińskiego Antonius. Pierwotnie była to nazwa znanego rodu rzymskiego.
Głąb 1291 - od głąb ‘krótka łodyga niektórych roślin, np. kapusty’.
Iskra 1357 - od iskra.
Żródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Marczewski 1609 - od nazwy miejscowej Marcewo (konińskie, gmina Słupca).
Matysiak 1687 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Maciej. W języku hebrajskim były dwa warianty imienia: mettithejah (u) i mattanejah (u) ‘dar Jahwe’, przejęte do greckiego jako Matthias, Matthauos, Maththaios, a do łacińskiego jako Matthias, Matthaeus. Z form łacińskich w języku polskim powstały trzy imiona: Maciej, Matyjasz oba pochodzące od wariantu Matthias i Mateusz, utworzone od Matthaeus. W Kościele prawosławnym od form greckich utworzone zostało imię Matwiej, wtórnie Matfiej. Te cztery imiona, a także ich skrócone formy Mat- i Mac- mieszały się w źródłach historycznych.
Murdza (bez daty xródłowej) - od gwarowego murdzić ‘wykrzywiać się’.
Osiński 1480 - od nazw miejscowych Osina, Osiny, Ośno (częste).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001