Pochodzenie nazwisk (cz.5)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Kosowski1387 - od nazw miejscowych Kosów, Kosowa (kilka wsi).

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Magryn - od niemieckiej nazwy osobowej Mager, ta od średniowysokoniemieckiego mager, meger ‘chudy, szczupły’, także od spolonizowanej nazwy etnicznej Magyar ‘Węgier’.

Stawiński 1467 - od nazwy miejscowej Stawiany (poznańskie, gmina Skoki; kieleckie, gmina Kije).

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Bardzo dziekuję za info.

Pozdr Agnieszka.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Proszę o informację, jakie jest wg słowników pochodzenie nazwiska Worwąg.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Worwąg - od warwa ‘warstwa, pokład’, warwas stukot, hałas’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Ewa_Szczodruch pisze:Witam :D

Worwąg - od warwa ‘warstwa, pokład’, warwas stukot, hałas’.

Hmm... Od "warwa" to chyba nie bardzo, bo słowo to pochodzi z języka szwedzkiego, a nie od "warstwy", a twórca warwochronologii Gerard De Geer urodził się dopiero w 1858, a nazwisko Worwąg jest datowane przynajmniej na XVIII wiek. Poza tym w Słowniku Samuela Lindego (1814) nie ma słowa "warstwa" tylko "warsta, warfta, warszta" a więc bez tego ostatniego "w". Więc "Worwąg" od "warsty" to też chyba nie bardzo?
"Warwas" byłoby bardziej prawdopodobne, bo już w 1531 jest wzmiankowany kmieć Warwas z Brodnicy.
Ale ja znalazłem jeszcze w Wirtembergii ród Werenwag/Woerwag, więc może od jakiegoś kolonisty o tym nazwisku?
Na ile te dane słownikowe są prawdopodobne? W jaki sposób jest badana etymologia danego nazwiska? Czy bardziej pod względem językowym, czy głównie historycznym?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

http://pl.wikipedia.org/wiki/Warwa

Dla mnie dane słownikowe są wysoce prawdopodobne. Nazwiska badane są głównie pod względem językowym, ale również historycznym.

Ale zawsze powtarzam: najlepsze etymologie tworzą genealodzy badający historię własnego rodu oraz nazwiska.
Grenda_Marcin

Sympatyk

Post autor: Grenda_Marcin »

Mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Helim lub Chelim oraz Kucharzak, Bartoszek, Sołtysiak, Niciejewski i Bogusiak ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Marcin
Grenda_Marcin

Sympatyk

Mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Helim lub Chelim oraz Kucharzak, Bartoszek, Sołtysiak, Niciejewski i Bogusiak ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Bartoszek 1462 - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy bart- , por. imię Bartłomiej, barta ‘topór’, niemieckie Bart ‘broda’.

Bogusiak - od imion złożonych typu Boguchwał, Bogusław.

Chelim - nie znalazłam :(

Helim - brak; może - od imienia żeńskiego Helena. Imię Helena jest pochodzenia greckiego Eléne, od helé ‘blask, jasność’ lub od heláne ‘pochodnia’. W Polsce notowane od XII wieku jako Helena, Alena, Elena, Halena, Helina, Jalana, Jelena.

Kucharzak 1711 - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy kuch-, por. staropolskie kuch ‘rodzaj placka’, kuchnia, kuchta; od kucharz.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Marcina:

Niciejewski - od staropolskiego nieć ‘bratanek, siostrzeniec’ lub od niecić ‘rozpalać’.

Sołtysiak - od sołtys, dawniej też szołtys ‘zwierzchnik administracji wiejskiej’.

Grenda_Marcin

Sympatyk

Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
Marcin
Daktyl007

Pochodzenie nazwiska

Post autor: Daktyl007 »

Witam jak pisze w złym miejscu to przepraszam.
nazywam się Machtyl moja rodzina pochodzi (z tego co mówili) z kujawsko-pomorskiego i nikt nie wie jakiego pochodzenie jest to nazwisko, dużo szukałem ale znalazłem wasza stronę i proszę o pomoc.
tego nazwiska jest niewiele w Polsce a w europie nie znalazłem nikogo o takim samym nazwisku ... szukam z jakiego kraju się wywodzi czyli pochodzenia i czegokolwiek nawet herbów w starych wielkich księgach i nic ...
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Machtyl - w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Macht, ta od Macht ‘siła, potęga’.

Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Daktyl007

Post autor: Daktyl007 »

ale coś więcej jeśli można .. i dziękuje za zainteresowanie
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Muzyk 1536 - od muzyka, muzyk.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”