Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Karol226

Sympatyk

Nazwisko Husarski

Post autor: Karol226 »

Witam,
Poszukuje informacji na temat nazwiska mojego przodka Husarski. Patrzyłem w różnych aktach i nazwisko wiele razy się zmieniało: Husarski, Husarzewski, Usarz, Husarz, Usarczyk. Akta moich przodków występowały w parafii w Garwolinie i były głównie z Garwolina. Co mogło oznaczać to nazwisko?

Pozdrawiam
Karol
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Nazwisko Husarski

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Husarski, Husarzewski, , Husarz, Usarczyk - od huzar ‘żołnierz lekkiej jazdy typu węgierskiego’, z gwarowego też ‘duży człowiek’.

Źródło:Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
ciszu

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Asztemborski

Post autor: ciszu »

Witam
Bardzo proszę pomoc przy nazwisku Mitka.
Pozdrawiam,
Mateusz ;D
dzika_jagoda

Sympatyk

Post autor: dzika_jagoda »

Zdrobnienie od imienia Dymitr. Mitia - Mitka

pozdrawiam przy okazji Anię Mitkę ,która studiowała ze mną w Krakowie :P
Pozdrawiam,
Jagoda

*** Korzeniowski,Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński ,Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych :D
ciszu

Sympatyk

Post autor: ciszu »

Dziękuję . To jest wgl polskie nazwisko, występuje też na Słowacji i w Czechach ?
Pozdrawiam,
Mateusz ;D
dzika_jagoda

Sympatyk

Post autor: dzika_jagoda »

a pochodzenie nazwiska Warchowski ?
nie znalazłam takiego nazwiska w wykazie nazwisk szlacheckich ...

a znalazłam wzmiankę w akcie zgonu przodka, że jego rodzice żyjący (a moi przodkowie) w XVIII w. byli posiadaczami części wsi Konopnicy ...
a domyślam się ,że tylko szlachta mogła być właścicielami wsi lub jej części w XVIII w.

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... d08c1547c4

akt 67 Wąwolnica

czy to może być od warchoła ?
Znalazłam na liście nazwisk nazwisko Warchałowski i to jest szlacheckie ,może to skrócono na Warchowski ?
Wiem ,że moim przodkom przekręcono nazwisko potem na Warchocki ...

wątpie natomiast by było to nazwisko pochodzące od nazwy miejscowości tak jak np. Grochowalscy lub Mężeńscy...
Pozdrawiam,
Jagoda

*** Korzeniowski,Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński ,Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych :D
Agnieszka_Kedziora

Post autor: Agnieszka_Kedziora »

Dzien dobry,

poprosze o wyjasnienie pochodzenia nazwisk Obojski (od pierwszej polowy 18 w. Mazowsze Pn,, glownie Przasnysz) oraz Achmantowicz (tylko jedna ciotka Balbina w Warszawie w 19 w. oraz jej nieslubna corka Zofia ojciec NN i ani sladu nikogo innego w calej genetece).

Czy Obojski to moze byc lokalna przasnyska wersja / pisownia nazwiska Oborski? Są tez tam Opski, Opojscy i Opoyscy.

Czy Amchamtowicz to moze byc przekrecone "warszawskie" zniemczone (czlon "man") od Achmatowicz (kozackie)?

Dziekuje i pozdrawiam,

Agnieszka
herka

Sympatyk

Re: Brzezicha pochodzenie nazwiska, rodzina, korzenie itd

Post autor: herka »

Czy zna ktoś pochodzenie nazwiska Herka?
Ja znalazłem dwa znaczenia: Herka - po czesku lekcew. szkapa, chabeta i herka/hyrka - wiewiórka.

Z góry dziękuję
Krzysiek
poszukuję metryki urodzenia Teofili Skolimowskiej ur. ok. 1825r w parafii Mordy(?), córki Wincentego i Marianny.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Mitka

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

ciszu pisze: Bardzo proszę pomoc przy nazwisku Mitka.
Witam, nazwisko Mitka w 2014 r wg website Forebears [po polsku Przodkowie] nosiło w Polsce 1456 osób, Grecji 106, Słowacji 83, Czech 43,,Francji 37, Iraku 26, Rosji 22, Belgii 16, Chorwacji 8, Niemczech 6 i kilku innych krajach mniej niż 5 osób.
Zgodnie z najnowszym Słownikiem nazwisk w Polsce IJP PAN, nazwisko Mitka pochodzi od gwarowego słowa “nitka”, lub słowa Miga - skróconej formy imienia Dymitr [ związanego z rosyjskim prawoslawiem].
Jeśli te wyjaśnienia zaspokoiły Twoją ciekawość, możesz odrzucić to co napisze poniżej.

Wg prof K. Rymuta i Pana Zygmunta Bonk wg systemu PESEL z 2002 r. nazwisko Mitka jest bardzo lokalnym nazwiskiem i nosiło go w pow. krakowskim 329 osób, w Krakowie 201, pow. olkuskim 188 osób.
Dziwne, ale nazwisko Miętka w takim, obecnym zapisie nosiło w Krakowie 183 osób i nazwisko to występuje w pobliskich powiatach małopolskich.
Nazwisko Dymitr nie występuje w rejonie Krakowa, także nazwisko Nitka nosiło tylko kila osób.
Może na roślinę mięte lokalnie, kiedyś mówiono “mitka’ co można zauważyć jeszcze dzisiaj porównując nazwiska Mitka i Miętka.

O pochodzeniu interesującego nazwiska Warchowski napiszę później.

Pozdrawiam - Władysław
Łukaszyk_Dawid

Czy nazwisko Waszut jest pochodzenia Czeskiego?

Post autor: Łukaszyk_Dawid »

Mój prawdopodobny dziadek ma na nazwisko Waszut i jak większość osób o tym nazwisku, jego rodzina pochodziła z Województwa Śląskiego (Bielsko-Biała i Cieszyn). Jest też bardzo duże skupisko osób o nazwisko Waszut w Koniakowie i Istebnej. Wszystkie te miejsca są bardzo blisko granicy czeskiej, a po wyszukaniu sporo osób o nazwisku Waszut (lub Vasut, Wasut itp.) pochodzi właśnie z Czech. Czy jest to nazwisko o potwierdzonym czeskim pochodzeniu?
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Waszut - Vaschut w genetece najstarsze widzę w Istebnej.
Czytałes coś o historii tego regionu?
Do kogo należała ziemia, czy byli tam jacyś osadnicy?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Waszut - od imion na Wa-, typu Wasyl (= Bazyli), Wawrzyniec, Wan (= Iwan = Jan).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Warchowski

dzika_jagoda pisze:a pochodzenie nazwiska Warchowski ?
nie znalazłam takiego nazwiska w wykazie nazwisk szlacheckich ...

a znalazłam wzmiankę w akcie zgonu przodka, że jego rodzice żyjący (a moi przodkowie) w XVIII w. byli posiadaczami części wsi Konopnicy ...
a domyślam się ,że tylko szlachta mogła być właścicielami wsi lub jej części w XVIII w.

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... d08c1547c4

akt 67 Wąwolnica

czy to może być od warchoła ?
Znalazłam na liście nazwisk nazwisko Warchałowski i to jest szlacheckie ,może to skrócono na Warchowski ?
Wiem ,że moim przodkom przekręcono nazwisko potem na Warchocki ...

wątpie natomiast by było to nazwisko pochodzące od nazwy miejscowości tak jak np. Grochowalscy lub Mężeńscy...
Witam,
Jagoda zgadzam się z Twoim poglądem, że nazwisko Warchowski moze pochodzić od bardzo starego, poscytyjskiego nazwania/nazwiska Warchoł.
Klaudiusz Ptolemeusz około 150-160 roku nowej ery na swojej mapie Sarmacji, wymienił nazwę rodów Chuni pomiędzy rzeką Borystenes i Wzgórzami Amadockimi. Chuni- noszący “chunie” inaczej zwane obecnie “guniami”, zamieszkiwali ziemię pomiedzy współczesnymi oblastiami Dnipropetrowska i Czerkaska na Ukrainie.
War-chuni, czyli Wojowniczy-chuni, razem ze Slowianami służyli jako zaciężni żołnierze w Bizancjum. Przystępując do walki, zrzucali ciężkie wojlokowe gunie i przystępowali do walki prawie goli, stod uzyskiwali nazwanie ‘“war - choly “
Przeszli z czasem do Awarow, ale nadmiernie wykorzystywani, przeszli w rodzinne strony - Mazowsze i Podkarpacie. Część została i współpracowała z Królestwem Samona, ale po rozpadzie Królestwa wróciła do Małopolski z nazwaniami /nazwiskami Warchał.

Kiedyś brałem udział w dyskusji na genealodzy.pl w temacie;
Najstarsze nazwiska chłopskie - cz.6
Więc możesz tam zaglądnąć.

Życzę Tobie cierpliwości w doszukaniu tytułów swoich przodków. Zgodnie ze zwyczajem scytyjsko-sarmacko-słowiańskim, niektórzy Warcholowie mogl
miec nawet swoje chorągwie i herby, bo piastowali wysokie stanowiska w Bizancjum i u Awarów.

Serdecznie pozdrawiam - Wlasyslaw
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Waszut

Witaj Dawidzie,
w zapisie Waszut, nazwisko dziadka jest nazwiskiem polskim.

Według website Forebears [ po polsku Przodkowie] w 2014 roku nazwisko Waszut nosiło 325 osób w Polsce i 41 w Czechach.
W zapisie Vasut z łódeczka nad s, nosiło 520 osób w Czechach.
W zapisie Vasut nosiło 272 osób w Rumunii, 22 we Francji i 13 w Hiszpanii.
W zapisie Vasuth nosiło 15 osob na Węgrzech i 10 we Francji.
W zapisie Vashutin nosiły 84 osoby w Rosji.

W zapisie Vassont nazwisko nosiło 100 osób we Francji, jest to trochę inny zapis, ale w języku galijskim = starofrancuskim, słowo “vasu” znaczy wazon.

Moim zdaniem zapisy w różnych językach słowiańsko-galijskich wskazują na osobę, którą kiedyś produkowała lub handlowała glinianymi naczyniami w kształcie wazonu, a było to setki lat temu, kiedy nie było obecnych państw.

Serdecznie pozdrawiam i życzę sukcesów w genealogii, jesteś na dobrej drodze - Wladyslaw.
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

Pochodzenie nazwiska Waszut

Post autor: Stradowski_Jacek »

W języku węgierskim wyraz "vasút" znaczy żelazna droga, czytaj: kolej.

Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”