Patrz mój post z 19. marca.vicek1978 pisze:Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Mostowski i Antoniak.
Z góry bardzo dziękuję. Tomasz
Księga gospodarzy wiejskich Rosji z roku 1902
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Aftanas_Jerzy

- Bea

Jerzy, a można w tym opracowaniu szukać w drugą stronę ?
Tzn. interesuje mnie kto był właścicielem młynu (vel "wiatraka") w Siemiątkowie (o ile jeszcze wtedy istniał).
Siemiatkowo obecnie należy do woj. mazowieckiego, powiatu żuromińskiego i jest gminą. Wcześniej - za czasów wydania Słownika geograficznego (akurat ten tom rok 1889) - był to powiat sierpecki, gmina i parafia Gradzanowo. I gubernia płocka.
Jeśli nie można w tę stronę szukać - to prośba o sprawdzenie nazwiska:
Szprengel - Spregiel - Szprengiel
(różne oboczności w zapisach metrykalnych) w guberni płockiej.
Tzn. interesuje mnie kto był właścicielem młynu (vel "wiatraka") w Siemiątkowie (o ile jeszcze wtedy istniał).
Siemiatkowo obecnie należy do woj. mazowieckiego, powiatu żuromińskiego i jest gminą. Wcześniej - za czasów wydania Słownika geograficznego (akurat ten tom rok 1889) - był to powiat sierpecki, gmina i parafia Gradzanowo. I gubernia płocka.
- Aftanas_Jerzy

Przykro mi, ale:Bea pisze:Jerzy, a można w tym opracowaniu szukać w drugą stronę ?
1. Kilka młynów wodnych wymieniono w powiecie Sierpeckim, ale żaden z nich nie był w Siemiątkowie.
2. Nazwisko o podanych wariantach nie występuje w gub płockiej.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Aftanas_Jerzy

- Aftanas_Jerzy

-
Gałkowski_Andrzej

- Aftanas_Jerzy

Znalazłem tylko to:Gałkowski_Andrzej pisze:Uprzejmie prosilbym o sprawdzenie nazwiska Prokopowicz z guberni wilenskiej oraz nazwiska Orluk / Orlik z guberni grodzienskiej oraz nazwiska Gałkowski
Z gory dziekuje
Pozdrawiam
Andrzej Gałkowski po kadzieli Prokopowicz po babci Orluk
1. Prokopowicz Aleksandra c. Teodora - gub. Mogilewska, powiat Gorecki, posiadłość Staryj Selec (1762 dziesięciny), młyn wodny z foluszem, hodowla bydła, mleczarstwo i serownictwo.
2. Prokopowicz Wiktor s. Piotra - gub. Jekatierynosławska, powiat Bachmut, przy wsi Kamyszewy (881 dziesięcin), sady owocowe.
Jest tylko to:pgozd200 pisze:Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Gożdzik parafia Kołbiel
i
Rdzeniewski Parafia Wiskitki
pozdrawiam
Piotr
Gozdek Jakub s. Piotra - gub. Radomska, powiat radomski, folwark Omiencyn (500 dziesiecin)
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- jurek.solecki

- Marek_Staszak

Księga Gospodarzy
Witam
Prosiłłbym o sprawdzenie nazwiska Staszak Szczepan (lub związane z tym nazwiskiem) gubernii kaliskiej, miejscowość Nieświastów koło Kazimierza Biskupiego.
Dziękuję za każdą informację.
Pozdrawiam
Marek
Prosiłłbym o sprawdzenie nazwiska Staszak Szczepan (lub związane z tym nazwiskiem) gubernii kaliskiej, miejscowość Nieświastów koło Kazimierza Biskupiego.
Dziękuję za każdą informację.
Pozdrawiam
Marek
Księga Gospodarzy
Witam
Proszę o sprawdzenie nazwisk Bychowski i Witosław.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Michał
Proszę o sprawdzenie nazwisk Bychowski i Witosław.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Michał