@ Sroczyński_Włodzimierz
Witam ,
dziękuję za odpowiedz:
Sroczyński_Włodzimierz pisze:Nie jest to błąd, a celowe/zamierzone działanie. Pozwala odnaleźć akt i informacje tym osobom, które wiedzą o tym i tylko o tym, że (w tym przykładzie) Ignacy Naramowski miał córkę Faustynę.
Prezentacja danych w postaci jak wyżej była (do czasu umożliwienia korzystania z formatu metryki.genealodzy.pl) jedyną możliwą spełniającą funkcję jak wyżej.
Indeksacja ma umożliwić odnalezienie aktu, nie zaś w pełni odwzorować i zastąpić akt.
Mam taką uwagę. Oczywiście nie mam zamiaru krytykować, podziwiam olbrzymią pracę.
Rozumiem to rozwiązanie. Mogłoby ono być doskonałe, gdyby wszystkie metryki pisane były czytelnie oraz gdyby wszystkie metryki zawsze były pisane w języku polskim. Nie byłoby wtedy problemu. Skan metryki dałby odpowiedz. Wiadomo, że tak nie jest.
Moja propozycja dotyczy wprowadzenia 12 tej rubryki na stronie.
Do tej pory jest 11 rubryk, to znaczy:
"LP, Rok , Akt, Imię ojca, Imię matki, Nazwisko matki, Miejscowość, Data, Uwagi, Dodał" .
Dlaczego nie można dodać rubryki 12-tej :"Nazwisko panieńskie" , tak jak to jest w DO.
Wystarczyłoby pomniejszyć oczywiście czcionkę. W różnych aplikacjach, na przykład w EXCELu , pomniejszanie czcionki i dodanie nowej rubryki nie sprawia problemu.
Jaka korzyść?
Jest kilka
na przykład ułatwienia poszukiwań i usprawnienie poszukiwań (szybkość)
ale też i zmniejszenia obciążenia bazy danych i zmniejszenia obciążenia pamięci systemu komputerowego.
Pozdrawiam,
Hanka