Geneteka -- Błędy

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

hykiel pisze:(...) Wszelkie błędy zgłoszone w postach w tym wątku staramy się na bieżąco korygować (...)
od co najmniej 15.06.2012r (odnoszę się do swojego postu http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -570.phtml) nie zauważyłem aby korekta następowała "na bieżąco". Nacisk raczej kładzie się na słowo "staramy się"

z poważeniem zauważył Sławek
Awatar użytkownika
bartoszchwiałkowski

Sympatyk
Ekspert

Post autor: bartoszchwiałkowski »

Witam,

chciałbym zgłosić do poprawy akt z parafii Łęczyca
1879 14 Stanisław Rychlak? Katarzyna Pisera Łęczyca

znak zapytania jak najbardziej słuszny, gdyż prawidłowe nazwisko to "Ryźlak" - mój praprapradziad zresztą (w razie wątpliwości dysponuję kopią aktu)
pozdrawiam
Bartek
Dylewski_Adam

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dylewski_Adam »

Małżeństwa, kujawsko-pomorskie:
13 1881 5 Józef Dylewski Józef Doc Boniewo [Grójec] [Indeks dodał Janusz_Mielcarek]
Józef Dylewski wziął ślub z Józefem Docem? :)
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

Drobna poprawka w GENETECE - Małżeństwa - Warszawa akt 434 Św. Aleksander - ślub Romana Boboli i Kornelii Garbacz - powinno być Karoliny Garbacz. Tak jest w skanie aktu i tak jest w rzeczywistości - jest to siostra mojej babci
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ewa_Migdalska »

W aktach zgonu z parafii Jakubów jest błąd.
Marjanna Wróblewska zmarła w 1928 akt nr 34 nazwiasko panieńskie ma wpisane Osińska, a w rzeczywistości powinno brzmieć Pieniek.
Osińska to nazwisko panieńskie jej matki - Julianny.
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

padło wcześniej pytanie o sens zgłaszania poprawek. W I połowie ubiegłego roku zgłosiłem błąd w urodzenia Ostrów Mazowiecka. i podałem przykład z geneteki: Szczepan Wyszyński akt nr 8. i odpowiedź archiwum, że pod tym aktem nie ma takiej osoby. tu w temacie dostałem odpowiedź, że nastąpiło przesunięcie kolumn względem siebie i do dzisiaj nikt nie poprawił. W poczekalni są skany Z Ostrowa.
W tym roku faktycznie urodził się Wyszyński, ale Antoni i wpisany jest pod nr aktu 9.

Czyli wszystkie wyniki dla Ostrowa są błędne? I za jaki okres?
Pozdrawiam
Wojciech P.
Maj_Paweł

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Maj_Paweł »

Od dłuższego czasu brakuje dużej części zasobu z aktami urodzeń z Ostrowca Świętokrzyskiego
Nencka_Hanna

Post autor: Nencka_Hanna »

Witam,
chciałabym zgłosić do poprawy
akt z parafii Sandomierz Św.Pawła, urodzenia rok 1857 , akt nr 87.
Jest Jan Koczurowski , a powinno być Jan Kocznorowski.
Sprawdziłam skan metryki.
Jan Kocznorowski, syn Wojciecha i B. Jasieńskiej, brat Antoniego i Michała Kocznorowskich jest moim pradziadkiem,

Pozdrawiam
Hanka
Nencka_Hanna

Witam,
Dwukrotnie podano informację o zgonie tej samej osoby pod dwoma różnymi nazwiskami.
Prawidłowa informacja : Parafia W-wa św Krzyż rok 1829 zgony akt 909 :
Faustyna Witowska. Faustyna z domu Naramowska (córka Ignacego i Marianny z Koterbskich) była wdową po Adamie Witowskim .
Natomiast informacja:
Parafia W-wa św Krzyż rok 1829 zgony akt 909 Faustyna Naramowska jest zła i do usunięcia, oba skany prowadzą
do tej samej metryki, właśnie Faustyny Witowskiej.
Pozdrawiam,
Hanka
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie jest to błąd, a celowe/zamierzone działanie. Pozwala odnaleźć akt i informacje tym osobom, które wiedzą o tym i tylko o tym, że (w tym przykładzie) Ignacy Naramowski miał córkę Faustynę.
Prezentacja danych w postaci jak wyżej była (do czasu umożliwienia korzystania z formatu metryki.genealodzy.pl) jedyną możliwą spełniającą funkcję jak wyżej.
Indeksacja ma umożliwić odnalezienie aktu, nie zaś w pełni odwzorować i zastąpić akt.
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Markus »

Parafia Bąkowa Góra, akt ślubu nr 8 z 1854 - jest Mikołaj Kaczmarczyk, powinno być: Karczmarczyk
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
Nencka_Hanna

@ Sroczyński_Włodzimierz
Witam ,
dziękuję za odpowiedz:
Sroczyński_Włodzimierz pisze:Nie jest to błąd, a celowe/zamierzone działanie. Pozwala odnaleźć akt i informacje tym osobom, które wiedzą o tym i tylko o tym, że (w tym przykładzie) Ignacy Naramowski miał córkę Faustynę.
Prezentacja danych w postaci jak wyżej była (do czasu umożliwienia korzystania z formatu metryki.genealodzy.pl) jedyną możliwą spełniającą funkcję jak wyżej.
Indeksacja ma umożliwić odnalezienie aktu, nie zaś w pełni odwzorować i zastąpić akt.
Mam taką uwagę. Oczywiście nie mam zamiaru krytykować, podziwiam olbrzymią pracę.
Rozumiem to rozwiązanie. Mogłoby ono być doskonałe, gdyby wszystkie metryki pisane były czytelnie oraz gdyby wszystkie metryki zawsze były pisane w języku polskim. Nie byłoby wtedy problemu. Skan metryki dałby odpowiedz. Wiadomo, że tak nie jest.
Moja propozycja dotyczy wprowadzenia 12 tej rubryki na stronie.
Do tej pory jest 11 rubryk, to znaczy:
"LP, Rok , Akt, Imię ojca, Imię matki, Nazwisko matki, Miejscowość, Data, Uwagi, Dodał" .

Dlaczego nie można dodać rubryki 12-tej :"Nazwisko panieńskie" , tak jak to jest w DO.
Wystarczyłoby pomniejszyć oczywiście czcionkę. W różnych aplikacjach, na przykład w EXCELu , pomniejszanie czcionki i dodanie nowej rubryki nie sprawia problemu.
Jaka korzyść?
Jest kilka
na przykład ułatwienia poszukiwań i usprawnienie poszukiwań (szybkość)
ale też i zmniejszenia obciążenia bazy danych i zmniejszenia obciążenia pamięci systemu komputerowego.
Pozdrawiam,
Hanka
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

co do obciążenia - nie chciałbym dyskutować (zresztą nie ma znaczenia)

co do ilości pól - różnimy się wiedzą "co jest"
jest:
http://geneteka.genealodzy.pl/jak-indeksowac-U-Z.php

pole "vel" spełnia funkcję szukania po panieńskich w przypadku wdów, rozwódek
pole "nazwisko matki" - jak widać istnieje i właśnie efektem istnienia i obsługiwania (tj wypełnienia i odczytania z tego pola przez wyszukiwarkę) jest obecność takich rekordów
zamierzona, celowa, istotna

PS a kopie ze Św. Krzyża są dostępne. Możemy (nie w tym wątku) rozwijać temat niedostępnych i celowości rozwiązań skłaniających do oszczędności na kwerendach (ilość wprowadzonych rekordów vs ilość informacji w rekordzie), ilość powstałych rekordów (ilość wprowadzanych informacji w rekordzie, a ilość indeksujących) etc
w każdym razie - błąd to nie jest

cecha -owszem
moim zdaniem - niezwykle przydatna (bardziej w obecnej formie niz w poprzedniej powielania rekordów)
kujawiak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kujawiak »

Witam!

Chciałbym zgłosić pewien akt urodzenia do poprawy:

AP Konin, Mąkolno, 1875r., akt nr. 104, Tomasz Gatczak, powinno być: Tomasz Gańczak

Sprawdziłem skan na stronie szukajwarchiwach.pl. W akcie widnieje Tomasz Gańczak, s. Józefa i Józefy z Pagórskich, czyli tak jak przypuszczałem brat mojego prapradziadka.
Pozdrawiam:
Filip
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Post autor: e_karczmarczyk »

Witam.
W zgonach ze Słaboszowa, rok 1862, figuruje dwa razy Michał Podmagorski - akt 17 jest w porządku, a pod nr 2 jest ktoś inny, widać na zdjęciu w GenBazie.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”