Pochodzenie nazwisk (cz.1)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- lubczyńska-iwona

- Ewa_Szczodruch

Witaj Iwono
Bereza 1600 - od brzoza 'gatunek drzewa' ( od wschodniosłowiańskiego).
Kubik 1489 - od imienia Jakub notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia hebrajskiego 'niech Bóg strzeże'.
Płonka 1452 - od płonia 'drzewo nierodzące', płonny 'nieurodzajny'.
Siuda 1638 - od siudać 'pędzić; suwać'; siudy 'nosidła do wody'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Slownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo DWN Kraków 2001.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Bereza 1600 - od brzoza 'gatunek drzewa' ( od wschodniosłowiańskiego).
Kubik 1489 - od imienia Jakub notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia hebrajskiego 'niech Bóg strzeże'.
Płonka 1452 - od płonia 'drzewo nierodzące', płonny 'nieurodzajny'.
Siuda 1638 - od siudać 'pędzić; suwać'; siudy 'nosidła do wody'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Slownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo DWN Kraków 2001.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Adrianie
Bieniecki - nie znalazłam.
Jest Bieniec 1743 - od imion Benedykt, Beniamin, w średniowieczu Bieniedykt, Bieniamin. W 'Odmiejscowych nazwach osobowych' - wskazanie na Karpaty Południowe, bez podania miejscowości.
Kallas ( bez daty źródłowej) - od niemieckiej nazwy osobowej Kall.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999.
Bieniecki - nie znalazłam.
Jest Bieniec 1743 - od imion Benedykt, Beniamin, w średniowieczu Bieniedykt, Bieniamin. W 'Odmiejscowych nazwach osobowych' - wskazanie na Karpaty Południowe, bez podania miejscowości.
Kallas ( bez daty źródłowej) - od niemieckiej nazwy osobowej Kall.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999.
- lubczyńska-iwona

-
Zakrzewska_Małgorzata
Pochodzenia nazwiska Grzebski,Bendyk,Gajewski,Waśniewski
Witam
poszukuję pochodzeń do nazwisk GRZEBSKI - prawopodobnie od Grzebska wsi,ale do końca nie jestem pewna
BENDYK
GAJEWSKI
WAŚNIEWSKI
czy mógłby mi ktoś coś podpowiedzieć
BENDYK
GAJEWSKI
WAŚNIEWSKI
czy mógłby mi ktoś coś podpowiedzieć
- Michał_D.Wysocki

Pochodzenia nazwiska Grzebski,Bendyk,Gajewski,Waśniewski
Witam!
Gajewski, wg. Martenki, od słowa "gaj", ten zaś od słowa "gaić"- czyli zielenić. Podobne nazwiska mają podobną etymologię.
Waśniewski, podobnie, od "waśni" - kłotni, sporu. W tę historię lepiej się nie wgłębiać.
Pozdrawiam
Michał Wysocki
Gajewski, wg. Martenki, od słowa "gaj", ten zaś od słowa "gaić"- czyli zielenić. Podobne nazwiska mają podobną etymologię.
Waśniewski, podobnie, od "waśni" - kłotni, sporu. W tę historię lepiej się nie wgłębiać.
Pozdrawiam
Michał Wysocki
- Ewa_Szczodruch

Witaj Małgorzato
Oto, co dla Ciebie znalazłam:
Bendyk 1445 - od imienia Benedykt, notowanego w Polsce od XII wieku; imię pochodzenia łacińskiego od benedictus 'ten, któremu dobrze życzono'.
Gajewski 1372 - od nazwy miejscowych Gajewo, Gaj ( częste).
Grzebski 1428 - od nazwy miejscowej Grzebsk ( ciechanowskie, gmina Wieczfnia Kościelna).
Waśniewski ( bez daty źródłowej )- od nazw miejscowych Waśniewo ( olsztyńskie, gmina Janowiec Kościelny), Waśniów ( kieleckie, gmina Waśniów).
Źródlo: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Oto, co dla Ciebie znalazłam:
Bendyk 1445 - od imienia Benedykt, notowanego w Polsce od XII wieku; imię pochodzenia łacińskiego od benedictus 'ten, któremu dobrze życzono'.
Gajewski 1372 - od nazwy miejscowych Gajewo, Gaj ( częste).
Grzebski 1428 - od nazwy miejscowej Grzebsk ( ciechanowskie, gmina Wieczfnia Kościelna).
Waśniewski ( bez daty źródłowej )- od nazw miejscowych Waśniewo ( olsztyńskie, gmina Janowiec Kościelny), Waśniów ( kieleckie, gmina Waśniów).
Źródlo: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
- Ewa_Szczodruch

Witaj Wieśku
Gwarda ( bez daty źródłowej )- od gwardian, staropolski gardian 'przełożony zakonu w niektórych klasztorach'.
Warda 1343 i Wardak ( bez daty źródłowej - mają wspólną etymologię - od dawnego warda 'mańkut', też od wardać 'łazić'.
Gwarda ( bez daty źródłowej )- od gwardian, staropolski gardian 'przełożony zakonu w niektórych klasztorach'.
Warda 1343 i Wardak ( bez daty źródłowej - mają wspólną etymologię - od dawnego warda 'mańkut', też od wardać 'łazić'.
-
Solecka-Błąd_Marta
- Ewa_Szczodruch

Witaj Marto
Oto, co znalazłam:
Chłopecki 1421 - od nazwy miejscowej Chłopczyce ( Kresy Wschodnie).
Solecki 1393 - od nazw miejscowych typu Solec, Solce (kilka wsi).
P.S. I jeszcze jedno: popracuj, proszę nad formą komunikacji na forum, bo Twoja 'prośba' ma charakter co najmniej roszczeniowy i nie czyta się jej miło. A ja nie jestem mechaniczną wyszukiwarką. Weź to proszę do serca.
Oto, co znalazłam:
Chłopecki 1421 - od nazwy miejscowej Chłopczyce ( Kresy Wschodnie).
Solecki 1393 - od nazw miejscowych typu Solec, Solce (kilka wsi).
P.S. I jeszcze jedno: popracuj, proszę nad formą komunikacji na forum, bo Twoja 'prośba' ma charakter co najmniej roszczeniowy i nie czyta się jej miło. A ja nie jestem mechaniczną wyszukiwarką. Weź to proszę do serca.
Ostatnio zmieniony pt 25 sty 2008, 17:05 przez Ewa_Szczodruch, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Joanno
Mało tego nie jest, ale znalazłam
Chamarczuk ( bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego hamer 'kuźnia' lub od niemieckiej nazwy osobowej Hammer.
Cieślak 1646 - od cieśla.
Dominiak ( bez daty źródłowej ) od imienia Dominik, notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia łacińskiego od dominus 'należący do Pana'.
Joniec 1698 - od imienia Jan, notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia hebrajskiego, od Jehohanam, 'Jahwe jest łaskawy'.
c. d. n.
Mało tego nie jest, ale znalazłam
Chamarczuk ( bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego hamer 'kuźnia' lub od niemieckiej nazwy osobowej Hammer.
Cieślak 1646 - od cieśla.
Dominiak ( bez daty źródłowej ) od imienia Dominik, notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia łacińskiego od dominus 'należący do Pana'.
Joniec 1698 - od imienia Jan, notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia hebrajskiego, od Jehohanam, 'Jahwe jest łaskawy'.
c. d. n.
Ostatnio zmieniony pt 25 sty 2008, 17:04 przez Ewa_Szczodruch, łącznie zmieniany 1 raz.