Geneteka - nasze wspólne dzieło
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Dąbkowska_Alina

- Kontakt:
-
Czarkowski_Jarosław

Zmartwiła mnie informacja o awarii systemu i mozliwej utracie danych. Chciałabym wiedzieć, czy dane te sa w jakiś sposób chronione np: kopiowane na wypadek innych awarii np: w przypadku ataków hakerskich itp. Baza przeciez cały czas się rozrasta i w przyszlości nie sposób bedzie przegladać wszystkiego i wyłapywać ewentualne luki.
Pozdrawiam,
Ola
Pozdrawiam,
Ola
Witaj,
Oczywiście, że są robione kopie. Na dodatek wszystko jest zapisywane w dwóch oddzielnych bazach. Z tej drugiej bazy zniknęła część danych więc przepisuję z pierwszej do drugiej. Niestety muszę się domyślać gdzie są ewentualne braki. Nie ma żadnej reguły dlaczego zniknęły rekordy z tego pliku, a z innego nie. Tak samo ilościowo. Z jednej parafii umknęło 2 tys., z drugiej 200, a z jeszcze innej wszystko (ze 10 tys.) Według Jacka szkody są w części urodzeń z województwa mazowieckiego oraz z Rosji. Mazowsze wydaje mi się, że już poprawiłam. Jednak proszę o sprawdzenie indeksujących, czy z innych województw nie ma jakichś braków w rekordach.
Pozdrawiam,
Marta
Oczywiście, że są robione kopie. Na dodatek wszystko jest zapisywane w dwóch oddzielnych bazach. Z tej drugiej bazy zniknęła część danych więc przepisuję z pierwszej do drugiej. Niestety muszę się domyślać gdzie są ewentualne braki. Nie ma żadnej reguły dlaczego zniknęły rekordy z tego pliku, a z innego nie. Tak samo ilościowo. Z jednej parafii umknęło 2 tys., z drugiej 200, a z jeszcze innej wszystko (ze 10 tys.) Według Jacka szkody są w części urodzeń z województwa mazowieckiego oraz z Rosji. Mazowsze wydaje mi się, że już poprawiłam. Jednak proszę o sprawdzenie indeksujących, czy z innych województw nie ma jakichś braków w rekordach.
Pozdrawiam,
Marta
-
Magdalena_Smolska

Witam,
W jednym z wątków Pan Młochowski stwierdza, że księgi zakupione parę lat temu podczas akcji "ratujemy księgi metryklane" nie znalazły zainteresowania wśród indeksujących i w związku z tym nie są zindeksowane i umieszczone w genetece.
Ponieważ nie dołożyłam swojej cegiełki do wykupu ksiąg, chciałabym pomóc w inny sposób i poświęcić się indeksowaniu tego jakże ciekawego zasobu archiwalnego z terenów byłej Galicji.
Jestem przekonana, że oprócz, mnie zgłosiłoby się więcej chętnych zainteresowanych właśnie tym regionem.
W związku z tym jakie są szanse na dodaniu tychże do listy parafii zgłoszonych do indeksacji?
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena Smolska - Kwinta
W jednym z wątków Pan Młochowski stwierdza, że księgi zakupione parę lat temu podczas akcji "ratujemy księgi metryklane" nie znalazły zainteresowania wśród indeksujących i w związku z tym nie są zindeksowane i umieszczone w genetece.
Ponieważ nie dołożyłam swojej cegiełki do wykupu ksiąg, chciałabym pomóc w inny sposób i poświęcić się indeksowaniu tego jakże ciekawego zasobu archiwalnego z terenów byłej Galicji.
Jestem przekonana, że oprócz, mnie zgłosiłoby się więcej chętnych zainteresowanych właśnie tym regionem.
W związku z tym jakie są szanse na dodaniu tychże do listy parafii zgłoszonych do indeksacji?
Pozdrawiam serdecznie
- Małgorzata_Olewnik

- Małgorzata_Olewnik

- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Szanse na umeszczenie tych ksiag w planach moze i sa.Magdalena_Smolska pisze: Ponieważ nie dołożyłam swojej cegiełki do wykupu ksiąg, chciałabym pomóc w inny sposób i poświęcić się indeksowaniu tego jakże ciekawego zasobu archiwalnego z terenów byłej Galicji.
Pozdrawiam serdecznie
W chwili obecnej tylko Kornelia Major udostepnila nam wykopiona przez Swietokrzyskie TG ksiege z Suszycy Gornej (Ukraina) i jest ona w planach.
Fotokopie ksiag wykupionych przez Pomorskie TG nie zostaly nam udostepnione do GENETEKI. Prosze sie wiec zwrocic bezposrednio do p. Kaminskich.
pozdrowienia
Leszek
Również jestem żywotnie zainteresowana losem oraz możliwością oglądania za życia jeszcze uratowanych ksiąg parafialnych z powiatu rudeckiego.Magdalena Smólska-Kwinta napisała / pisze: […] Jestem przekonana, że oprócz, mnie zgłosiłoby się więcej chętnych zainteresowanych właśnie tym regionem.
Do tego stopnia, iż jeśli Magdalena mnie poduczy (a uczę się szybko), gotowa jestem wziąć się za ich indeksację.
Łączę serdeczne pozdrowienia -
Lidia M. Nowicka
A czemuż to Pomorskie TG nie chce iść za przykładem Świętokrzyskiego TG i bojkotuje Genetykę – nasze wspólne dzieło, publicznie zapytuję się?Leszek Ćwikliński pisze:Fotokopie ksiag wykupionych przez Pomorskie TG nie zostaly nam udostepnione do GENETEKI […]
Lidia M. Nowicka
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Nie ma tu mowy o żadnym "bojkocie". Fotokopie ksiąg są w posiadaniu p. Kamińskich i do nich można się zwracać o ich udostępnienie do indeksacji.Virg@ pisze: A czemuż to Pomorskie TG nie chce iść za przykładem Świętokrzyskiego TG i bojkotuje Genetykę – nasze wspólne dzieło, publicznie zapytuję się?
Lidia M. Nowicka
Indeksujący sam decyduje w jakiej Bazie będą te indeksy dostępne.
pozdrowienia
Leszek
-
Magdalena_Smolska