ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

Wielkie dzięki : )
Nie wiem, dlaczego, ale po wpisaniu Międzyrzec do wyszukiwarki + zaznaczenie opcji "tylko ze skanami" nie wyszukuje tego.

Kasia
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

piotr_nojszewski pisze:
Moim zdaniem to albo bład filtra albo zła robota. Może powinienem do nich napisac.
Szwa na najgorsza, najbardziej nieprzyjazna wyszukiwarke z jaka mialam kiedykolwiek do czynienia; ja nic nie moge znalezc....moze powinni sie "polaczyc" z MH? :wink:

http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 899#204899
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Kasiu,

jesli znałaś numer zespołu, najłatwiej można odnaleźć konkretne akta w następujący sposób:

1. Ze strony: http://www.szukajwarchiwach.pl/
z zakładki "Archiwa" wybierz "Archiwum Państwowe w Lublinie"
Następuje przejście na stronę:
http://www.szukajwarchiwach.pl/35#tabInformacje

2. Teraz wystarczy kliknąć "Zasób" i do okna "Filtruj według numeru zespołu" wpisać 1879
Wciśnij Enter i masz już bezpośredni link do zespołu.

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

no tak, tylko ja nie mialam numerow zespolow dodanych :(
teraz mam, bo podalas lista, za ktora dziekuje!...ale...i tak wszukiwarka jest okropna
ja, na ten przyklad, w koncu chce wiedziec co jest dostepne z digital copies; nie chce ogolnej listy, bo sie czesto okazuje ze z jednego zespolu dodany jest tylko jeden rocznik albo dwa, a ja pol godziny stracilam na odzukanie tegoz zespolu (moze innym idzie szybciej, ja klikam i nic) nie wspomne o edycji tego co juz udalo mi sie znalezc...tragedia...a przeciez mamy madrych programistow w Polsce :cry:
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Kasiek,

moja podpowiedź była kierowana do Kasi (Mariki) :)
Wyszukiwarka nie jest doskonała, to jest oczywiste, ale znając kilka danych, można sobie z nią poradzić. Są różne sposoby.

Czego konkretnie poszukiwałaś?
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Moja obserwacja jest taka.

Jeśli chcemy filtrować tak, aby wyszukiwarka znalazła
"Akta metrykalne i stanu cywilnego" zaznaczamy taką opcję.
Wyniki pokażą nam wszystko z tej dziedziny ale może to być tylko baza pradziad.
To nie wystarczy, bo nie możemy wejść w skany.

Zaznaczamy więc dodatkowo "Tylko jednostki/zespoły ze skanami" i wówczas faktycznie wszystko znika.

Aby tego uniknąć należy zaznaczyć dodatkowo (a więc w sumie trzy opcje wybrane) czerwony kwadracik "Zespoły."

Być może przeglądarka usiłuje przeszukiwać po konkretnych aktach/rocznikach, a te nie są oznaczone osobno jako zeskanowane. Widocznie takie oznaczenie jest tylko na poziomie zespołu, trudno mi orzec ale wiem, że tą metodą mi działa.
Nie pokazuje poszczególnych lat ale wyłuskuje tylko zeskanowane zespoły, związane z aktami stanu cywilnego i metrykami plus podaje ilość skanów w zespole. Klikając w te zespoły przenosimy się do konkretnego zespołu, gdzie dopiero sprawdzamy o jakie roczniki chodzi.
W dodatku wyszukiwarka przeszukuje nie tylko po nazwie zespołu ale również w opisie zespołu, czyli nie tylko parafię Czerwonka Liwska znajdzie ale dwie inne, które w opisie maja jakąś miejscowość Czerwonka jako należąca do danej parafii w którymś roku. W tym przypadku również Mniszew i filię w Firleju.
Polecam do przetestowania Piotrowi i Kasi.

Edit:
a tak w ogóle to polecam czytanie pomocy kontekstowych (zawsze, nie tylko w szwa to naprawdę ułatwia życie) są dostępne pod znakami zapytania w zielonych kółkach, tam wszystko pisze, może nawet bardziej składnie niż ja to przedstawiłem ;-)

Edit 2:
Z Międzyrzecem jest natomiast problem, rzeczywiście zachowuje się niestandardowo.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Miały być skany z parafii Rajsko AP Poznań, niestety wszystkie zespoły z zerowym stanem skanów.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Witam,
Wyszukiwarka w SzwA działa prawidłowo tzn odnajduje wszystko, co jest w zasobie baz.
Wymaga tylko chwili użytkowania, aby stała się całkiem przyjazna tzn, aby zrozumieć niezbędne minimum składni zapytania.

Moich kilka uwag:

- zaznaczenie łącznie tylko 2 pól: „Tylko jednostki/zespoły ze skanami” i „Akta metrykalne i stanu cywilnego” zawsze w wyniku wyszukiwania da, ZERO, czyli NIC. To pewna niedoskonałość, ale nie błąd.

- generalnie nie tykać, choć korci „Akta metrykalne i stanu cywilnego”! To zapytanie chyba tylko do Pradziada. Można, co prawda i tędy dostać się do skanów, ale to trochę kłopotliwe i w pierwszym kontakcie robi wrażenie ślepego zaułka. Pradziad także nie obsługuje filtra „Tylko jednostki/zespoły ze skanami” stąd efekt z punktu poprzedniego.

- wygodną drogą jest zaznaczenie 2 opcji: „Tylko jednostki/zespoły ze skanami” i „Zespoły”

- do tego w oknie wyszukiwarki wpisuję: aaa „stanu cywilnego”

- aaa to nazwa miejscowości. Wyszukiwarka nie zawsze potrafi odmieniać stąd, gdy podamy Międzyrzec nie znajduje parafii w Międzyrzecu. Warto więc końcówkę zastępować *

- czasem odwrotnie do poprzedniego przydaje się zawężenie zapytania. Wyszukiwarka szczęśliwie obsługuje cudzysłów, co pomaga ograniczać liczbę wyników np dla Warszawy warto podać „w Warszawie”, co odrzuca wiele miejscowości mających Warszawę gdzieś w opisie.

Trzymając się powyższego bez najmniejszych problemów trafiam we wszystko, co ciekawe oczywiście, jeśli szukam tylko zeskanowanych metrykaliów.

Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Aneto!
To już było dawno, nadal niestety brak skanów interesujących mnie roczników, jak np urodzenia 1833. a w tej chwili SZWA chodzi bardzo wolno i jak na razie widzę skany tylko za lata 1855 - 1865 i nic poza tym. Czyli nic się nie zmieniło.

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dorotko,

ale tego nie napisałaś (że były), tylko że jest zero skanów :) - ja tego nie wiedziałam, bo nie śledzę wszystkiego.
Polecam Ci zapytać się o interesujący Ciebie zasób, pisząc maila na "poznański" adres:
http://www.szukajwarchiwach.pl/kontakt

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Darek, Hubert,
Dzięki za wskazania. Ja tez jakos sobie radze.
Ale moim zaniem wyszukiwaraka powinna bez problemu odbługiwac standardowe zapytania. Zwłaszcza, ze nie mówimy o jakims rocket science.
Napisze do nich zobaczymy. Nie zdziwię się jak odpisza, że wszystko działa super tylko Archiwa nie wypełniają pól w teryczkach czy innych metadanych. Ale może jestem pesymista.

pzdr
pozdrawiam
Piotr
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jest "szukaj" nie "znajdzwarchiwach" więc działa wg zasad jak ładnie Hubert napisał "korci, ale nie tykać":)))
Dzisiaj miałem okazję pogawędzić u źródła, ale o wyszukiwarkowych problemach nie wspomniałem.
Każdy ma swoje metody na ujeżdźenia tego byka. Mi wyszukiwarka specjalnie nie odpowiada - tzn działa dopóki nie wychodzę poza bardzo standardowe zapytania. Sytuacje, które podał Hubert pięknie opisują "niedoskonałości" (jednak chyba nzwanie ich błędami błędem nie będzie). NAC cudów nie zdziała - skoro operuje na opisach typu SEZAMowego, to niewiele więcej chyba da się wycisnąc tym narzędziem. No i trudno chyba zaprojektować wyszukiwarkę pod kątem zapytań "jakie w ogóle skany z 'metrykaliów' danego archiwum są ostatnio dodane"
Co do indeksów geograficznych to może warto przypomnieć, ze trwają prace w powołanym NDAPowskim zepsole ds oparcowywania indeksów, może warto rozważyć jakie pdoejście do nazw użytkownikowi odpowiadałoby najbardziej. Tj może warto sformułoać "nasze postulaty" "uwagi użytkowników" czy jak tam zwał. Ja od zawsze optuję za współrzędnymi -za często zmianiały się nazwy, zanikały, pojawiały się nowe etc żeby działało "znajdź w opisie Warszawa Międzyrzec, Nowogrigoriewsk, Stalionogród etc:)
To jes t dobry czas na to, zeby poważnie się zastanowić- inaczej na lata zostanie utrwalony obecny lub wymyśoony nowy mechanizm, być moze przyjazny tylko archiwstom (i też niekoniecznie wszystkim).
Też nie dla NAC sprawa...choć to byłoby dobre pole doświadczalne - to co jest uzbroić we współrzędne i zobaczyć na ile użytkownicy (korzystajacy) są zadoweleni.
pozdrawiam

a co do helpa - się zgadzam;) Sa "?" trzeba spróbować skorzystać.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Stosując się do porad menu kontekstowego jak skutecznie zadać pytanie da się znaleźć szukany zespół, o ile tylko w bazie istnieje. Więc nie można zwalać, że coś gdzieś źle oznaczyli, tylko zacząć w końcu zadawać przeglądarce pytania tak, by było to skuteczne. No bo jeśli w końcu udaje się wyfiltrować jednostki ze skanami Czerwonk,i to znaczy, że znaczniki są, tylko składnia pytania było poprzednio nieprawidłowa.
Oczywiście warto nadmienić twórcom przeglądarki, że pewne rzeczy nie są do końca "intuicyjne", albo że zbyt odbiegają od tego do czego jesteśmy przyzwyczajeni w innych przeglądarkach.
Pamiętacie jak zmieniono zasady zapytań w geneszukaczu, ile szukający mieli problemów, bo byli przyzwyczajeni do czegoś innego?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Jest "szukaj" nie "znajdzwarchiwach" więc działa wg zasad jak ładnie Hubert napisał "korci, ale nie tykać":)))
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: to wyjasnia wiele :lol: :lol: :lol:

Sroczyński_Włodzimierz pisze: No i trudno chyba zaprojektować wyszukiwarkę pod kątem zapytań "jakie w ogóle skany z 'metrykaliów' danego archiwum są ostatnio dodane"
a czemu nie? takie na przyklad FS ma * przy nowych, dodanych zasobach;
ja bym chciala *
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”