Białoruś
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wladzislaw

- Kontakt:
W dniu dzisiejszym archiwum Narodowy w Minsku nie przyjmuje zlecenia, ma dluga kolejka juz otrzymanych.
>pradziadka urodzonego w Słucku
Ksieg metryk katolickich urodzenia w Slucku niema po roku 1849; metryk prawoslawnych niema po roku 1840 (tylko jednej cerkwi jest pozniej, tylko za 1858).
Ksieg metryk katolickich urodzenia w Slucku niema po roku 1849; metryk prawoslawnych niema po roku 1840 (tylko jednej cerkwi jest pozniej, tylko za 1858).
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Bardzo dziękuję za informację. Właśnie otrzymałam odpowiedź z archiwum.Wladzislaw pisze:W dniu dzisiejszym archiwum Narodowy w Minsku nie przyjmuje zlecenia, ma dluga kolejka juz otrzymanych.
I rzeczywiście dokumentów brak. Gdzie ich szukać? A gdzie można zobaczyć tę księgę z 1858r.?
Pozdrawiam Grażyna
-
Wladzislaw

- Kontakt:
W archiwum w Minsku.dragon pisze:A gdzie można zobaczyć tę księgę z 1858r.?
757-2-3
Ich, to kogo?dragon pisze:Gdzie ich szukać?
Metryki - to nie wszystko, co jest w archiwach. Jest dostatecznie innych dokumentow z informacja genealogiczna.
-
Żegota_Jan

"Iszczoła" - Iszczołna chyba? Można napisać do Stowarzyszenia Rodów Grodzieńskich, może mają jakieś zdjęcia z tego cmentarza. Nie znam całego ich zasobu, akurat nie prosiłem o ten cmentarz, może mają, może nie. Z wielu okolicznych cmentarzy są zdjęcia. Metryki zapewne w Grodnie. Również na stronie SRG jest spis parafian z 1909:
https://www.rodygrodzienskie.pl/udostep ... -xx-wieku/
Można poprosić o udostępnienie za niewielką opłatą.
A do pytania o dostęp do książki się przyłączam, może coś ciekawego będzie o cmentarzach w Wasiliszkach, Żołudku lub Wawiórce - wszystko w bezpośrenim sąsiedztwie Iszczołny.
Pozdrawiam,
Jan
https://www.rodygrodzienskie.pl/udostep ... -xx-wieku/
Można poprosić o udostępnienie za niewielką opłatą.
A do pytania o dostęp do książki się przyłączam, może coś ciekawego będzie o cmentarzach w Wasiliszkach, Żołudku lub Wawiórce - wszystko w bezpośrenim sąsiedztwie Iszczołny.
Pozdrawiam,
Jan
Tę książkę można kupić na Alegro, ale kost360 zł
Liczyłam na to, że może ktoś ma ją w posiadaniu.
Jest cmentarz Żołudek: przykościelny, katolicki, żydowski, Wasiliszki Nowe i Stare cmentarz przykościelny i katolicki, w Wawiórka również cmentarz przykościelny, stary cmentarz katolicki i cmentarz katolicki.
Na końcu książki jest spis nazwisk
Liczyłam na to, że może ktoś ma ją w posiadaniu.
Jest cmentarz Żołudek: przykościelny, katolicki, żydowski, Wasiliszki Nowe i Stare cmentarz przykościelny i katolicki, w Wawiórka również cmentarz przykościelny, stary cmentarz katolicki i cmentarz katolicki.
Na końcu książki jest spis nazwisk
Katarzyna
Ja mam tę książkę, przy czym należy pamiętać, że to nie jest spis nagrobków z całego cmentarza, tylko wybrane, zabytkowe. Proszę o podanie nazwiska, to sprawdzę, czy jest w publikacjikat_pas pisze:Szukam dostępu do książki Zabytkowe cmentarze na Kresach Wschodnich Drugiej Rzeczypospolitej : województwo nowogródzkie . Jest tam cmentarz przy parafii Iszczoła jak i cmentarz komunalny.
Szukam równie metryk z tej parafii po 1889 roku.
Aneta
Niestety w tej miejscowości w tej publikacji nie ma tych osób. Ta publikacja to jest zazwyczaj opis cmentarza i garstka wybranych grobówkat_pas pisze:Szukam grobu Teofili Szkup z domu Sienkiewicz na cmentarzu Iszczołna.
Szukam też innych członków rodziny o nazwisku Sienkiewicz na tym cmentarzu.
Dziękuję za zainteresowania
Aneta
-
Ślusarski_Wojciech

-
klaudiamarcinek

Witaj Wladzislaw,Wladzislaw pisze:W archiwum w Minsku.dragon pisze:A gdzie można zobaczyć tę księgę z 1858r.?
757-2-3
Ich, to kogo?dragon pisze:Gdzie ich szukać?
Metryki - to nie wszystko, co jest w archiwach. Jest dostatecznie innych dokumentow z informacja genealogiczna.
domyślam się, ze w archiwum w Mińsku jest wiele innych dokumentów. Jednak Polskie MSZ odradza wyjazd na Białoruś w obecnym czasie.
Ja poszukuję mojego pradziadka Władysława Jaworskiego urodzonego ok. 1854 najprawdopodobniej w Słucku. Archiwum napisało, że z tych lat dokumentów nie mają. Masz może jakiś pomysł jakich dokumentów szukać jeżeli nie metryk? Pozdrawiam Grażyna
-
Wladzislaw

- Kontakt:
Zachowali sie spisy parafian Sluckiego kosciola (i calosci Sluckiego dekanatu) za 1865. Jak byli katolikami, to powinna byc tam rodzina. Potrzebnie sprawdzac, napisz na priv.dragon pisze:
Ja poszukuję mojego pradziadka Władysława Jaworskiego urodzonego ok. 1854 najprawdopodobniej w Słucku. Archiwum napisało, że z tych lat dokumentów nie mają. Masz może jakiś pomysł jakich dokumentów szukać jeżeli nie metryk?
-
Teresa_Zozulanka
Jeśli kogoś to zainteresuje - z tej serii mam część dotyczącą województwa poleskiego.kat_pas pisze:Szukam dostępu do książki Zabytkowe cmentarze na Kresach Wschodnich Drugiej Rzeczypospolitej : województwo nowogródzkie . Jest tam cmentarz przy parafii Iszczoła jak i cmentarz komunalny.
Szukam równie metryk z tej parafii po 1889 roku.
Teresa