Dekondy – nie znalazłam etymologii nazwiska
Goliszek - od goły; może też od golić ‘strzyc’.
Źródło: Kazimierz Rymut, „Nazwiska Polaków. Słownik historyczno – etymologiczny”, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Przepraszam, zakładasz a priori, że ten pomysł na etymologię jest zły bo "pochodzi" od Rymuta? Przebadałeś gruntownie źródła i potrafisz dowieść jego niesłuszności? To może przedstaw te źródła i coś wspólnie uradzimy.PiotrSzczurowski pisze:Dziękuję Pani Małgorzato ale ten pomysł na etymologię nazwiska Rotuski jest mi znany. Niestety pochodzi od p. Rymuta a jego prace spotykają się dużą krytyką osób badających źródła. Zresztą siłą rzeczy w tego typu pracach o bardzo szerokim zakresie musi być dużo błędów. Pytanie jest bowiem proste, skąd p. Rymut to wie? Czy badał szczegółowo (w oparciu o dokumenty źródłowe) etymologię wszystkich wymienionych w pracy nazwisk, w tym nazwiska Rotuski? Wątpię...

To i ja się w pełni zgodzę z Panią, że pochodzenie nazwisk jest u p. Rymuta oparte na mechanizmach językowych. Rzecz w tym, że przy tworzeniu nazwisk było wiele odstępstw od mechanizmów, powiedzmy, standardowych. Moim zdaniem nazwisko Rotuski nie jest nazwiskiem odmiejscowym (chyba, że ratusz uznamy za miejsce:) w sensie: od miejscowości. Być może skojarzenia Pana Juliana są trafne ale to również potwierdzałoby mój pogląd.MalgorzataKurek pisze:Absolutnie się zgadzam, że słownik Rymuta nie może być uznawany za wyrocznię. Swoje wątpliwości na jego temat wyrażałam zresztą na tym forum i nawet mi je usunięto. Z drugiej strony jest to do tej pory najbardziej kompleksowa praca na temat pochodzenia polskich nazwisk. Sprawdzałam etymologię w innych pracach onomastycznych, które posiadam, ale niestety nie znalazłam nazwiska Rotuski. Z pewnością pochodzenie nazwisk nie jest oparte na źródłach, lec na pewnych mechanizmach językowych. Przy nazwisku Rotuski końcówka -ski sugeruje pochodzenie odmiejscowe, przez niektórych utożsamiane z pochodzeniem szlacheckim. Jednocześnie trudno znaleźć miejscowość, od której nazwisko to miałoby pochodzić (Rotu?).

Szanowny Panie Sławomirze z Krakowa,slawek_krakow pisze:Przepraszam, zakładasz a priori, że ten pomysł na etymologię jest zły bo "pochodzi" od Rymuta? Przebadałeś gruntownie źródła i potrafisz dowieść jego niesłuszności? To może przedstaw te źródła i coś wspólnie uradzimy.PiotrSzczurowski pisze:Dziękuję Pani Małgorzato ale ten pomysł na etymologię nazwiska Rotuski jest mi znany. Niestety pochodzi od p. Rymuta a jego prace spotykają się dużą krytyką osób badających źródła. Zresztą siłą rzeczy w tego typu pracach o bardzo szerokim zakresie musi być dużo błędów. Pytanie jest bowiem proste, skąd p. Rymut to wie? Czy badał szczegółowo (w oparciu o dokumenty źródłowe) etymologię wszystkich wymienionych w pracy nazwisk, w tym nazwiska Rotuski? Wątpię...
pozdrawiam
sławek