Pochodzenie nazwisk (cz.4)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Dekondy – nie znalazłam etymologii nazwiska :(

Goliszek - od goły; może też od golić ‘strzyc’.

Źródło: Kazimierz Rymut, „Nazwiska Polaków. Słownik historyczno – etymologiczny”, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
anetag

Sympatyk

Post autor: anetag »

Dzięki wielkie
szkoda, ze nie wiadomo co to za nazwisko to Dekondy, jak je pierwszy raz zobaczyłam to mi sie wydało takie z lekka francuskie ;-)
Awatar użytkownika
anetag

Sympatyk

Post autor: anetag »

to mój mail: anetagoliszek@o2.pl jeśli można prosić o odpowiedź tutaj będę bardzo wdzięczna
krawiec89

Post autor: krawiec89 »

Witam, czy mogę prosić o nazwiska:
Walota, Litwicki, Połatyński, Krawczyk i Krawczyński.
PiotrSzczurowski

Sympatyk

Post autor: PiotrSzczurowski »

Dobry wieczór, czy ktoś z Państwa zna może pochodzenie nazwiska Rotuski?
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Walota - od imion na Wal-, typu Walenty, Walerian, lub od walić 'burzyć, rozwalać;uderzać; sunąć powoli, ociężale'.
Litwicki - od nazwy Litwa.
Połatyński - od połatać 'naszyć łaty'.
Krawczyk - od podstawu kraw-, por. krawać 'obcinać', krawiec.
Krawczyński - j. w.
Rotuski - od ratusz, dawniej też ratuz 'budynek będący siedzibą władz miejskich'.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Wg K. Rymuta "Nazwiska Polaków"
PiotrSzczurowski

Sympatyk

Dziękuję Pani Małgorzato ale ten pomysł na etymologię nazwiska Rotuski jest mi znany. Niestety pochodzi od p. Rymuta a jego prace spotykają się dużą krytyką osób badających źródła. Zresztą siłą rzeczy w tego typu pracach o bardzo szerokim zakresie musi być dużo błędów. Pytanie jest bowiem proste, skąd p. Rymut to wie? Czy badał szczegółowo (w oparciu o dokumenty źródłowe) etymologię wszystkich wymienionych w pracy nazwisk, w tym nazwiska Rotuski? Wątpię...
struslav

Sympatyk

Post autor: struslav »

Proszę o sprawdzenie nazwiska Ziental.

Pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Absolutnie się zgadzam, że słownik Rymuta nie może być uznawany za wyrocznię. Swoje wątpliwości na jego temat wyrażałam zresztą na tym forum i nawet mi je usunięto. Z drugiej strony jest to do tej pory najbardziej kompleksowa praca na temat pochodzenia polskich nazwisk. Sprawdzałam etymologię w innych pracach onomastycznych, które posiadam, ale niestety nie znalazłam nazwiska Rotuski. Z pewnością pochodzenie nazwisk nie jest oparte na źródłach, lec na pewnych mechanizmach językowych. Przy nazwisku Rotuski końcówka -ski sugeruje pochodzenie odmiejscowe, przez niektórych utożsamiane z pochodzeniem szlacheckim. Jednocześnie trudno znaleźć miejscowość, od której nazwisko to miałoby pochodzić (Rotu?).

Ziental - od zięć 'mąż córki". (K. Rymut, "Nazwiska Polaków")
Pozdrawiam
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, chciałem dwa słowa tu nie proszony powiedzieć, jeśli bym coś kojarzył do nazwiska Rotuski, to np. od Roty Przysięgi lub od Rotmistrza by mogło być, w dawnych czasach nie było nazwisk tylko przezwiska, może nawet z racji wykonywanego zajęcie, a co do słowników także i herbarzy, to są błędy bo nie było z czym porównać tak jak jest teraz wszystko w komputerze i możemy się wymądrzać ze są błędy, powiedziałbym ze nawet w Piśmie Świętym z racji tłumaczenie tez mogą być ; pozdrawiam - Julian
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

PiotrSzczurowski pisze:Dziękuję Pani Małgorzato ale ten pomysł na etymologię nazwiska Rotuski jest mi znany. Niestety pochodzi od p. Rymuta a jego prace spotykają się dużą krytyką osób badających źródła. Zresztą siłą rzeczy w tego typu pracach o bardzo szerokim zakresie musi być dużo błędów. Pytanie jest bowiem proste, skąd p. Rymut to wie? Czy badał szczegółowo (w oparciu o dokumenty źródłowe) etymologię wszystkich wymienionych w pracy nazwisk, w tym nazwiska Rotuski? Wątpię...
Przepraszam, zakładasz a priori, że ten pomysł na etymologię jest zły bo "pochodzi" od Rymuta? Przebadałeś gruntownie źródła i potrafisz dowieść jego niesłuszności? To może przedstaw te źródła i coś wspólnie uradzimy.

pozdrawiam

sławek
Zasoova

Sympatyk

Post autor: Zasoova »

Uprzejmie proszę o sprawdzenie etymologii nazwisk: Młociński, Różalski.

Anna
PiotrSzczurowski

Sympatyk

MalgorzataKurek pisze:Absolutnie się zgadzam, że słownik Rymuta nie może być uznawany za wyrocznię. Swoje wątpliwości na jego temat wyrażałam zresztą na tym forum i nawet mi je usunięto. Z drugiej strony jest to do tej pory najbardziej kompleksowa praca na temat pochodzenia polskich nazwisk. Sprawdzałam etymologię w innych pracach onomastycznych, które posiadam, ale niestety nie znalazłam nazwiska Rotuski. Z pewnością pochodzenie nazwisk nie jest oparte na źródłach, lec na pewnych mechanizmach językowych. Przy nazwisku Rotuski końcówka -ski sugeruje pochodzenie odmiejscowe, przez niektórych utożsamiane z pochodzeniem szlacheckim. Jednocześnie trudno znaleźć miejscowość, od której nazwisko to miałoby pochodzić (Rotu?).
To i ja się w pełni zgodzę z Panią, że pochodzenie nazwisk jest u p. Rymuta oparte na mechanizmach językowych. Rzecz w tym, że przy tworzeniu nazwisk było wiele odstępstw od mechanizmów, powiedzmy, standardowych. Moim zdaniem nazwisko Rotuski nie jest nazwiskiem odmiejscowym (chyba, że ratusz uznamy za miejsce:) w sensie: od miejscowości. Być może skojarzenia Pana Juliana są trafne ale to również potwierdzałoby mój pogląd.

Skoro poruszyła Pani problem szlacheckiego pochodzenia nazwisk to warto podkreślić, iż nie wszystkie nazwiska z końcówką -ski, -cki, -dzki to nazwiska szlacheckie albowiem nazwisko szlacheckie to nazwisko noszone przez szlachcica (ci nosili także nazwiska bez końcówek -ski). Natomiast wszystkie inne z tą końcówką moglibyśmy nazwać szlacheckobrzmiącymi. Tu przykładem być może jest nazwisko Rotuski, a z bardziej znanych np. Warszawski, Wrocławski czy Poznański. Do tego należy dodać zjawisko przejmowania nazwisk szlacheckich przez chłopów, mieszczan i Żydów, którzy stanowili niegdyś odrębną warstwę społeczną, a także już nowoczesne przeróbki typu Kot na Kotowski. W efekcie mamy w Polsce kilka procent osób pochodzenia szlacheckiego choć ktoś niezorientowany mógłby odnieść wrażenie (patrząc na ilość ludzi z nazwiskami z końcówką odmiejscową), że w Polsce połowa ludzi to szlachta. Sam się spotkałem z ludźmi, którzy mieli przekonanie, że skoro mają nazwisko ze -ski to są szlachtą - jakże bolesne dla nich było uświadomienie im stanu faktycznego :)

pozdrawiam
PS
PiotrSzczurowski

Sympatyk

slawek_krakow pisze:
PiotrSzczurowski pisze:Dziękuję Pani Małgorzato ale ten pomysł na etymologię nazwiska Rotuski jest mi znany. Niestety pochodzi od p. Rymuta a jego prace spotykają się dużą krytyką osób badających źródła. Zresztą siłą rzeczy w tego typu pracach o bardzo szerokim zakresie musi być dużo błędów. Pytanie jest bowiem proste, skąd p. Rymut to wie? Czy badał szczegółowo (w oparciu o dokumenty źródłowe) etymologię wszystkich wymienionych w pracy nazwisk, w tym nazwiska Rotuski? Wątpię...
Przepraszam, zakładasz a priori, że ten pomysł na etymologię jest zły bo "pochodzi" od Rymuta? Przebadałeś gruntownie źródła i potrafisz dowieść jego niesłuszności? To może przedstaw te źródła i coś wspólnie uradzimy.

pozdrawiam

sławek
Szanowny Panie Sławomirze z Krakowa,

Bardzo dziękuję, że zechciał Pan się włączyć do dyskusji nt. nazwiska Rotuski. Niemniej jednak pozwolę sobie na trzy drobne uwagi:
1. Nie przypominam sobie abyśmy przechodzili na ty.
2. Proponuję stosować kolejność: najpierw czytanie ze zrozumieniem, potem odpowiadanie (Pani Małgorzata jakoś nie miała problemu, żeby zrozumieć co napisałem).
3. Podstawowa zasada logiki: ciężar dowodu na twierdzącym, a nie na tym co twierdzenie poddaje w wątpliwość.

Pozdrawiam ze Stolycy
PS
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”