Witam,Szymański_Wojciech pisze: To chyba nie do końca jest tak!? Młodzian stojący w atelier z papierosem w ręku i ten dosiadający pięknego rumaka - to zdjęcia z tego samego okresu i dot. tych samych okoliczności. Zwracam uwagę na takie same umundurowanie (czapka, kurtka itd.); różne są tylko spodnie - bufiaste gallifet w jednym, i ciemne (specjalne do konnej jazdy?) w drugim. W sumie, przychylałbym się do opinii, że to Korpus Polski. Błękitna Dywizja - zdecydowanie nie! A więc zdjęcie amerykańskie jest chyba najmłodsze?
Wojciech Szymański
Cieszę się z merytorycznej dysputy.
Kwestią podstawową, która przywiodła mnie ku przypuszczeniu (!) iż może to być hallerczyk jest typowa droga ochotników "w amerykanskich mundurach", czyli Polaków z Ameryki, to jedno. I drugie: godło na czapce "młodziana z papierosem". Foto nie daje tu możliwości jednoznacznej odpowiedzi. Najbardziej - moim zdaniem - jest ono (godło) zbliżone do haftowanego orła hallerowskiego. Również niezbyt widoczne fragmenty dolnych części rękawów - w charakterze zbliżone do hallerowskich - skłoniły mnie do wyrażenia tej supozycji.
To tyle tytułem wyjaśnienia mojego stanowiska.
Co do Twojej wypowiedzi, niestety różnimy się w ocenach. Moim zdaniem nie jest to ten sam okres i te same okoliczności - choć obie fot. powstały w zbliżonym okresie czasu. Co do identycznej kurtki mundurowej na obu fot. muszę zaprzeczyć. Co do czapki - być może masz rację. Identyczny jest pas główny z poprzeczką.
Spodnie typu gallifet i ciemne ułańskie (w rzeczywistości granatowe, kozackie) były powszechnie stosowane w jeździe 1. Korpusu Polskiego i kilku pułkach jazdy WP. Przemawia też za tym spojrzeniem szabla u boku jeźdźca, to rosyjska dragonka. Ich raczej (niemal 100% pewności) nie nosili (w tym okresie) hallerczycy.
Aktualne więc jest nadal pytanie, gdzie (w jakiej formacji wojskowej) odbywał służbę "młodzian z papierosem"?
Pozdrawiam
WZ