Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Re: Jaki to mundur?

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Szymański_Wojciech pisze: To chyba nie do końca jest tak!? Młodzian stojący w atelier z papierosem w ręku i ten dosiadający pięknego rumaka - to zdjęcia z tego samego okresu i dot. tych samych okoliczności. Zwracam uwagę na takie same umundurowanie (czapka, kurtka itd.); różne są tylko spodnie - bufiaste gallifet w jednym, i ciemne (specjalne do konnej jazdy?) w drugim. W sumie, przychylałbym się do opinii, że to Korpus Polski. Błękitna Dywizja - zdecydowanie nie! A więc zdjęcie amerykańskie jest chyba najmłodsze?

Wojciech Szymański
Witam,

Cieszę się z merytorycznej dysputy.

Kwestią podstawową, która przywiodła mnie ku przypuszczeniu (!) iż może to być hallerczyk jest typowa droga ochotników "w amerykanskich mundurach", czyli Polaków z Ameryki, to jedno. I drugie: godło na czapce "młodziana z papierosem". Foto nie daje tu możliwości jednoznacznej odpowiedzi. Najbardziej - moim zdaniem - jest ono (godło) zbliżone do haftowanego orła hallerowskiego. Również niezbyt widoczne fragmenty dolnych części rękawów - w charakterze zbliżone do hallerowskich - skłoniły mnie do wyrażenia tej supozycji.
To tyle tytułem wyjaśnienia mojego stanowiska.

Co do Twojej wypowiedzi, niestety różnimy się w ocenach. Moim zdaniem nie jest to ten sam okres i te same okoliczności - choć obie fot. powstały w zbliżonym okresie czasu. Co do identycznej kurtki mundurowej na obu fot. muszę zaprzeczyć. Co do czapki - być może masz rację. Identyczny jest pas główny z poprzeczką.
Spodnie typu gallifet i ciemne ułańskie (w rzeczywistości granatowe, kozackie) były powszechnie stosowane w jeździe 1. Korpusu Polskiego i kilku pułkach jazdy WP. Przemawia też za tym spojrzeniem szabla u boku jeźdźca, to rosyjska dragonka. Ich raczej (niemal 100% pewności) nie nosili (w tym okresie) hallerczycy.

Aktualne więc jest nadal pytanie, gdzie (w jakiej formacji wojskowej) odbywał służbę "młodzian z papierosem"?

Pozdrawiam
WZ
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Nie wyglada mi to na 1 Korpus, orzełek na czapce u dowborczyków był niżej, na otoku a nie tak wysoko jak na tych zdjęciach, do tego klapki kieszeni mundurowych nie były proste , lecz lekko wycięte, a na kołnierzu był albo proporczyk w barwach pułku ułańskiego lub patki z wyszytym nr pułku, na tych zdjęciach chyba nie występują ( poza jeźdźcem, coś świta pod szyją aleraczej nie wygląda to na proporczyk, jest to trójkat), "Amerykanin" ma krzyż na lewym boku, nie wygląda na krzyż pułkowy , lecz na jakieś odznaczenie , wydaje misię, że jeśli jest to ta sama osoba, to jest najpóźniejsze zdjęcie.
PJ
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Witam,
Mam prośbę do właściciela tych fot. aby okazał nam skany odwrotnej stony fot., lub oryginalne ramki używane przez fotografów (kartonowe!) - jeśli są na nich jakieś pieczęcie, tłoki, napisy i in. Być może informacja o fotografie pozwoli powiedzieć więcej.
Pozdrwawiam
WZ
Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Post autor: Jan_Ogi »

Witam
Co tam słychać w sprawie "mojego munduru" Panie Wojciechu?
Pozdrawiam
Janusz O
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

Pawel_Jurewicz pisze:Nie wyglada mi to na 1 Korpus, orzełek na czapce u dowborczyków był niżej, na otoku a nie tak wysoko jak na tych zdjęciach, do tego klapki kieszeni mundurowych nie były proste , lecz lekko wycięte, a na kołnierzu był albo proporczyk w barwach pułku ułańskiego lub patki z wyszytym nr pułku, na tych zdjęciach chyba nie występują ( poza jeźdźcem, coś świta pod szyją aleraczej nie wygląda to na proporczyk, jest to trójkat), "Amerykanin" ma krzyż na lewym boku, nie wygląda na krzyż pułkowy , lecz na jakieś odznaczenie , wydaje misię, że jeśli jest to ta sama osoba, to jest najpóźniejsze zdjęcie.
PJ
A może to Peowiak, członek któregoś z licznych na Kresach oddziałów ochotników/samoobrony? Tu pytanie do fachowców: czy taka czapka (maciejówka) może sie kojarzyć z POW? Istotnie, za koncepcją takiego przydziału może ew, dodatkowo przemawiać miejsce wykonania zdjęcia na koniu - przy jakimś domku, a nie np w koszarach w Bobrujsku (w wypadku Korpusu). Na marginesie, upieram się przy identyczności kurtki mundurowej na obu zdjęciach; na konnym jest ona tylko słabiej widoczna. A tak w ogóle kluczowe pytanie pomocnicze dotyczy umiejscowienia owego junaka. Czy to Wileńszczyzna?
Wojciech Szymański
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

.
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Post autor: GrzegorzKrupiński »

Bardzo dziękuję za dotychczasowe informacje. Mam nadzieję, że wkrótce będę znał odpowiedzi na zadane pytania dotyczące odwrotnych stron zdjęć.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Witam,
Pamiętałem, ale jak się nie ma nic do powiedzenia...
Powodzenia
WZ
Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Post autor: Jan_Ogi »

Witam
Rozumię ale mam nadzieję, że kiedyś się uda>
Pozdrawiam
JO
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Wrócę jeszcze do „Amerykanina”. Proponuję wydobyć jeszcze kilka szczegółów z tego zdjęcia. Na kołnierzu korpusówka, jeżeli dobrze widzę to artyleria, na furażerce wręcz Coast Artillery Corps, na lewym rękawie szewrony, tylko co one w tym kontekście ocnaczają.

Poniżej ściąga.
http://freepages.military.rootsweb.ance ... html#Table of Contents - WWI
Krzysztof
Awatar użytkownika
eneanka

Sympatyk

Post autor: eneanka »

Nie chcę zakładać nowego wątku, więc się podczepię :-)
http://img853.imageshack.us/img853/6659 ... kjozef.jpg

Ten z prawej to ojciec mojego teścia (dziadek mojego męża, jak kto woli :-) ) Zdjęcie zostało zrobione w 1939 r. w Wilnie.
Na pewno należał on (po sformowaniu tegoż) do 34. Budziszyńskiego Pułku Piechoty: http://pl.wikipedia.org/wiki/34_Budzisz ... k_Piechoty ...
Ale pułk jako taki powstał dopiero w... 1944 r.
Nie znalazłam w historii pułku i w historiach formacji, które weszły w jego skład "epizodu wileńskiego". Moje pytanie więc brzmi: co to za mundur?
Czy to "ledwie" jakaś szkółka?
Pozdrawiam - Joanna

"Nie będziesz wiedział dokąd zmierzasz, jeśli nie wiesz, skąd przybyłeś."
Moja biblioteka jest rodzajem mojej biografii... /"Ma bibliotheque est une sorte d'autobiographie" - Alberto Mangel/
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Witam,
I jest fajnie... mundury zastąpione w1935 r. nowym wzorem - na fotce z 1939 r. :) Ale czy napewno z 1939 r.?
Raczej dałbym sobie coś uciąć, że fot. sprzed 1935 r. Dlaczego? bo to widać że młodzi, bardzo młodzi żołnierze, może jeszcze w okresie rekruckim lub tuż po nim. A kto podczas wielkiej reformy mundurowej daje rekrutom mundury wyjściowe starego wzoru, skoro to właśnie jest warunkiem powodzenia reformy? Nie znam takiej praktyki, to na 95% nie mogło się zdarzyć. Chyba, że w jakiejś małej jednostce wojskowej gdzieś na głębokich peryferiach, ale tam pewnie i fotograf nie docierał... Ale nie w Wilnie! I nie w 1939 r.!
Sumując, fot. jest starsza o ok. 3-4 lata. Jeśli jest inaczej - proszę o dowód na to.
34. Budziszyński PP - to inna bajka, okres wojenny.
Co możemy ustalić z Twojej wypowiedzi i na podstawie fot.:
Dziadek Józef rocznik najpóźniej 1919, ale raczej wcześniejszy, odbył przed wybuchem II wojny światowej obowiązkową służbę wojskową prawdopodobnie w Wilnie.
Czy brał udział w kampanii polskiej 1939 r. - tego nie wiemy, ale to bardzo możliwe.
Podczas wojny mieszkał na terenach na wschód od Warszawy i latem 1944 r. po wyzwoleniu tego obszaru przez Armię Czerwoną został powołany do Wojska Polskiego i wcielony do 34. pp. Z nim odbył szlak bojowy. Czy tak?
Pozdrawiam
WZ
Awatar użytkownika
eneanka

Sympatyk

Wojtku, napiszę tak: pewnikiem się nie mylisz.
Ów 1939 rok to stąd, że długopisem po drugiej stronie zdjęcia dopisano imię, nazwisko, miejsce oraz datę. Właśnie tę datę.
Pasowało dodatkowo o tyle, że mniej więcej w tych okolicach (no, może z rok wcześniej poznał wilniankę Janinę z Podolskich, która została jakoś wówczas jego żoną, a potem matką jego dzieci).
Dziadek Józef to rocznik 1906. Urodzony w okolicach Sokołowa Podlaskiego.
Z pułkiem przeszedł cały szlak, łącznie z powojennymi (chyba dla owego pułku najbardziej znanymi) wydarzeniami związanymi z Karolem Świerczewskim...
Pozdrawiam - Joanna

Moja biblioteka jest rodzajem mojej biografii... /"Ma bibliotheque est une sorte d'autobiographie" - Alberto Mangel/
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Witam,
Skoro znamy już faktyczny rok urodzenia Dziadka Józefa, zatem w oparciu o to co widzimy z fot., zaryzykuję (powiedzmy 90%) twierdzenie, że Dziadek pomylił się w datacji. Myślał "1929" wpisał "1939" - być może pod presją wojennych przeżyć. Niestety z fot. nie wynika miejsce służby, więc nie można go zaprzeczyć. Natomiast wynika rodzaj wojsk - piechota.W Wilnie stacjonowała 1. DP Leg. w składzie 1,5,6 pp Leg. a w pobliżu jeszcze kilka innych. Możliwości więc sporo.
Pozdrawiam
WZ
Awatar użytkownika
eneanka

Sympatyk

Wojtku, dziękuję za wszystkie informacje.
Nie mam pewności, że to dziadek Józef podpisywał zdjęcie. Pójdę dalej nawet i dodam, że na 90% to nie on. (Zdjęcie było w zbiorach syna kuzynki Józefa, a nie mojego teścia, czyli syna Józefa.)
Czy gdzieś mogę znaleźć spisy osobowe Dywizji podanej przez Ciebie?
Pozdrawiam - Joanna

Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”