Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
B.P. w adresie, to skrzynka pocztowa.
Adres jest poprawny.
W okresie międzywojennym miała miejsce następna duża fala migracji do Francji.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polonia_we_Francji
Francja potrzebowała rak do pracy.
Robotnicy-cudzoziemcy posiadali tymczasowe pozwolenia na pobyt, odnawiane co kilka lat.
Potem przyszedł kryzys i bezrobocie. Niektórzy wracali do ojczyzny, inni byli odsyłani.
Adres jest poprawny.
W okresie międzywojennym miała miejsce następna duża fala migracji do Francji.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polonia_we_Francji
Francja potrzebowała rak do pracy.
Robotnicy-cudzoziemcy posiadali tymczasowe pozwolenia na pobyt, odnawiane co kilka lat.
Potem przyszedł kryzys i bezrobocie. Niektórzy wracali do ojczyzny, inni byli odsyłani.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
Marek_Klara
-
BernadetaM

Szukam braci mojego dziadka we Francji
Witam,
szukam braci mojego dziadka, którzy wyemigrowali do Francji przed II wojną swiatową. Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, bo niestety nie znam francuskiego, ani nie mam żadnych danych na temat ich ówczesnego zamieszkania. Daty urodzenia, których w żaden sposób Pani w USC nie mogła odszukać w księgach znalazłam sama na necie a dziś potwierdziłam w USC( jednak się odnalazły).
Szukam: Szlosek Bronislaw ur 5/08/1898 Świebodzin( może być również Bolesław), oraz Szlosek Szczepan ur 19/09/1903 w Świebodzinie, ostatni zmienił imię i nazwisko na Slosek Stephane ( ktos z potomków szukał korzeni w Polsce na stronie Gazety Beskid). Imiona ich rodziców to Antoni i Katarzyna z domu Borek.
Moze ktoś mi podpowie jak ich odszukać?
szukam braci mojego dziadka, którzy wyemigrowali do Francji przed II wojną swiatową. Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, bo niestety nie znam francuskiego, ani nie mam żadnych danych na temat ich ówczesnego zamieszkania. Daty urodzenia, których w żaden sposób Pani w USC nie mogła odszukać w księgach znalazłam sama na necie a dziś potwierdziłam w USC( jednak się odnalazły).
Szukam: Szlosek Bronislaw ur 5/08/1898 Świebodzin( może być również Bolesław), oraz Szlosek Szczepan ur 19/09/1903 w Świebodzinie, ostatni zmienił imię i nazwisko na Slosek Stephane ( ktos z potomków szukał korzeni w Polsce na stronie Gazety Beskid). Imiona ich rodziców to Antoni i Katarzyna z domu Borek.
Ostatnio zmieniony pt 22 maja 2015, 19:00 przez BernadetaM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
BernadetaM

Szukam braci mojego dziadka we Francji. Proszę o pomoc
Witam,
Szukam: Szlosek Bronislaw ur 5/08/1898, oraz Szlosek Szczepan ur 19/09/1903, ostatni zmienił imię i nazwisko na Slosek Stephane ( ktos z potomków szukał korzeni w Polsce na stronie Gazety Beskid).
Szukam: Szlosek Bronislaw ur 5/08/1898, oraz Szlosek Szczepan ur 19/09/1903, ostatni zmienił imię i nazwisko na Slosek Stephane ( ktos z potomków szukał korzeni w Polsce na stronie Gazety Beskid).
Witaj,
Tu cos jest - moze ktos ma dostep do tej strony?
http://www.genealogie.com/recherche-gen ... LOSEK.html
Pozdrawiam,
Iwona
Tu cos jest - moze ktos ma dostep do tej strony?
http://www.genealogie.com/recherche-gen ... LOSEK.html
Pozdrawiam,
Iwona
- Zerkowski_Michel

- Kontakt:
Pozdrawiam
Michel
Szukam :
Flaczynski, Lulka, Woroch
Zerkowski, Zawadzki, Rohwein, Polakowski
Michel
Szukam :
-
BernadetaM

Pani Iwono, bardzo dziękuję za podpowiedź. Ktoś na stronie Gazety Beskid pisał, że Stephane Slosek był więziony przez Niemców podczas okupacji, ale być może jest coś więcej.
Panie Michel,
Pani Elzbieta poradziła mi właśnie szukać na tej stronie.
Pozdrawiam
Panie Michel,
Pani Elzbieta poradziła mi właśnie szukać na tej stronie.
Pozdrawiam
Witaj Bernadeto.
Książka telefoniczna http://www.pagesjaunes.fr/pagesblanches ... Express.do [Qui ?=nazwisko]
Dwie osoby mieszkające w departamencie LOT ET GARONNE (47) mogą być potomkami Bronisława.
Dwie osoby mieszkające w departamencie VAL D OISE (95) mogą być potomkami Stefana.
Stefan przebywał w Niemczech na robotach przymusowych.
Więcej informacji możesz prawdopodobnie uzyskac w Bad Arlosen https://www.its-arolsen.org/fr/page-daccueil/index.html oraz we francuskim archiwum posiadającym dane o ofiarach konfliktów wojennych.
BAVCC
B.P. 552
14 037 Caen Cedex
Książka telefoniczna http://www.pagesjaunes.fr/pagesblanches ... Express.do [Qui ?=nazwisko]
Dwie osoby mieszkające w departamencie LOT ET GARONNE (47) mogą być potomkami Bronisława.
Dwie osoby mieszkające w departamencie VAL D OISE (95) mogą być potomkami Stefana.
Stefan przebywał w Niemczech na robotach przymusowych.
Więcej informacji możesz prawdopodobnie uzyskac w Bad Arlosen https://www.its-arolsen.org/fr/page-daccueil/index.html oraz we francuskim archiwum posiadającym dane o ofiarach konfliktów wojennych.
BAVCC
B.P. 552
14 037 Caen Cedex
Ostatnio zmieniony ndz 14 cze 2015, 01:45 przez elgra, łącznie zmieniany 1 raz.
-
BernadetaM

Dziękuję Pani Elżbieto za wskazówki i czas poswięcony mojej sprawie.
Nie dzwoniłam do tych osób, bo na forum gazety Beskid odezwali się potomkowie Stefana. Nie wiem jak pani to odgadła, ale rzeczywiście kuzyn mojej mamy mieszka w 95 departamencie. Potomków Bronisława bedę dalej szukać I napewno skorzystam z podanych przez Panią wskazówek.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Bernadeta
Nie dzwoniłam do tych osób, bo na forum gazety Beskid odezwali się potomkowie Stefana. Nie wiem jak pani to odgadła, ale rzeczywiście kuzyn mojej mamy mieszka w 95 departamencie. Potomków Bronisława bedę dalej szukać I napewno skorzystam z podanych przez Panią wskazówek.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Bernadeta
-
michal2211
Rodzina z Francji.
Witam.
Poszukuję rodziny z Francji. Henryk Reynolds, Joanna Reynolds oraz Józefa Reynolds. Jeszcze w 2002 roku mieszkali w La Ricamarie. Adres: 4 Rue Jean-Pierre Blachier,. Szukałem po ksiązkach telefonicznych oraz drzewach genealogicznych, ale nic nie ma. Może państwo pomogą mi odnaleźć rodzinę?
ps. Jeśłi chodzi o imiona to mogą być po Francusku.
Poszukuję rodziny z Francji. Henryk Reynolds, Joanna Reynolds oraz Józefa Reynolds. Jeszcze w 2002 roku mieszkali w La Ricamarie. Adres: 4 Rue Jean-Pierre Blachier,. Szukałem po ksiązkach telefonicznych oraz drzewach genealogicznych, ale nic nie ma. Może państwo pomogą mi odnaleźć rodzinę?
ps. Jeśłi chodzi o imiona to mogą być po Francusku.
- Zerkowski_Michel

- Kontakt:
RE: Rodzina z Francji.
Witam,
W rzeczywistości, nie znalazłem nic na razie.
W rzeczywistości, nie znalazłem nic na razie.
Pozdrawiam
Michel
Szukam :
Michel
Szukam :
-
michal2211
Witam Cię. Zerkowski Michel. Widzę, że meiszkasz we Francji. Jeśli by ci się udało, nawet jakimiś swoimi prywatnymi kontaktami dowiedzieć, czy mieszka ktoś tam o tym nazwisku to byłbym chyba najszczęśliwsza osobą na świecie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Zerkowski_Michel

- Kontakt:
Witam,
Dodałem ten post na stronie genealogicznej francuskiej geneanet.org
http://www.geneanet.org/forum/?topic=516717.0
Dodałem ten post na stronie genealogicznej francuskiej geneanet.org
http://www.geneanet.org/forum/?topic=516717.0
Pozdrawiam
Michel
Szukam :
Michel
Szukam :
@Michel
Merci Michel. C'est une bonne idée.
@Michal2211
La Ricamarie to mała miejscowość w departamencie 42 Loire.
W 2004 roku liczyła 8 073 mieszkańców, wiec mozliwe ze wszyscy się znali.
W La Ricamarie były kopalnie.
[W lipcu 1944 roku 23 partyzantów, przeważnie Polaków, w tym jedna dziewczyna, zostało zamordowanych przez niemców]
Znajduje się tam Polska Misja Katolicka
http://www.mission-catholique-polonaise ... 65&lang=fr
Napisz tam lub zadzwoń. Poproś o odszukanie np. aktu zgonu lub aktu slubu ich dzieci (dla kobiet podaj nazwisko panieńskie).
Józefa była córką Henryka i Joanny ? Ile może mieć teraz lat ?
Daj znać co załatwiłeś.
Merci Michel. C'est une bonne idée.
@Michal2211
La Ricamarie to mała miejscowość w departamencie 42 Loire.
W 2004 roku liczyła 8 073 mieszkańców, wiec mozliwe ze wszyscy się znali.
W La Ricamarie były kopalnie.
[W lipcu 1944 roku 23 partyzantów, przeważnie Polaków, w tym jedna dziewczyna, zostało zamordowanych przez niemców]
Znajduje się tam Polska Misja Katolicka
http://www.mission-catholique-polonaise ... 65&lang=fr
Napisz tam lub zadzwoń. Poproś o odszukanie np. aktu zgonu lub aktu slubu ich dzieci (dla kobiet podaj nazwisko panieńskie).
Józefa była córką Henryka i Joanny ? Ile może mieć teraz lat ?
Daj znać co załatwiłeś.
-
michal2211
Dodaję jeszcze raz informację, ponieważ wszystko pokręciłem.
Mieszkali tam jeszcze w 2002roku.
Zamiast Józefa, powinna być Helena. Ona teraz ma mniej więcej ponad 80 lat. Jej mąż Francuz nie żyje. A Henryk i Joanna to jej dzieci. Najprawdopodobniej się nie ożenili. Helena mieszkała w La ricamarie.
Adres. 4 Rue Jean-Pierre Blachier .
Do poprawy też na Francuskiej stronie wybacz
Trzeba tam pisać po Francusku czy można po angielsku? I listownie czy mailem?
Mieszkali tam jeszcze w 2002roku.
Zamiast Józefa, powinna być Helena. Ona teraz ma mniej więcej ponad 80 lat. Jej mąż Francuz nie żyje. A Henryk i Joanna to jej dzieci. Najprawdopodobniej się nie ożenili. Helena mieszkała w La ricamarie.
Adres. 4 Rue Jean-Pierre Blachier .
Do poprawy też na Francuskiej stronie wybacz
Trzeba tam pisać po Francusku czy można po angielsku? I listownie czy mailem?