Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Arek

Sympatyk

Post autor: Arek »

Czy lista zasobów w trakcie indeksacji (na genetece) jest aktualna?
Widzę tam, że w trakcie indeksacji jest Książ Wielki (1703-1866) - a ten zasób dat jest już dawno zindeksowany (sam go parę lat temu udostępniałem). No chyba, że w trakcie Waszej akcji odkryliście brakujące wcześniej kilka ksiąg (?).
Arek
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

arek pisze:Czy lista zasobów w trakcie indeksacji (na genetece) jest aktualna?
Widzę tam, że w trakcie indeksacji jest Książ Wielki (1703-1866) - a ten zasób dat jest już dawno zindeksowany (sam go parę lat temu udostępniałem). No chyba, że w trakcie Waszej akcji odkryliście brakujące wcześniej kilka ksiąg (?).
Witam.

Lista indeksowanych zasobów jest aktualna.
Książ Wielki może i udostępniałeś, ale do geneteki indeksu chyba nie dosłałeś, bo go tam brakuje. Zdjęc chyba też nam nie przekazałeś, aby opracować skany do metryk.
Teraz mamy zrobione zdjęcia tych ksiąg ( całość ) w bardzo dobrej jakości, a indeksuje to bardzo dobra " indeksatorka "
Zapraszam Cię do współpracy z nami.

Pozdrawiam, Kornelia
Arek

Sympatyk

Kornelio - 4 lata temu chyba nie było jeszcze "metryk" ;)
Zindeksowane w genetece jest wszystko to, co widać tutaj:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... =9128#9128
(płyty ze zdjęciami rozsyłałem chyba 4 osobom).
Ale jeśli znaleźliście jakieś błędy i chcecie "dla pewności" zindeksować jeszcze raz, to już się nie wtrącam.
Arek
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Arek pisze:Kornelio - 4 lata temu chyba nie było jeszcze "metryk" ;)
Zindeksowane w genetece jest wszystko to, co widać tutaj:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... =9128#9128
(płyty ze zdjęciami rozsyłałem chyba 4 osobom).
Ale jeśli znaleźliście jakieś błędy i chcecie "dla pewności" zindeksować jeszcze raz, to już się nie wtrącam.
No i wszystko jasne. Dobrze ,że to jest sfotografowane przez nas ,bo jak widzisz jest to rozproszone. Teraz to pozbieramy i będzie Ok !

Wtrącaj się wtrącaj,bo w ten sposób nawzajem sobie pomagamy
i eliminujemy ewentualna błędy.

Pozdrawiam, Kornelia
Arek

Sympatyk

Kornelia_Major pisze:Wtrącaj się wtrącaj
:)

Podrzuć mi proszę namiary ne tę "bardzo dobra indeksatorkę", która już zaczęła indeksować Książ.
Część danych z Książa Wielkiego mam w pliku xls, więc można by szybko zweryfikować poprawność. Ja np mam wrażenie, że w genetece brakuje jakiegoś małego kawałka, ale jakoś nie mogę się go doszukać wśród moich zdjęć...
Arek
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Post autor: agnieszka5995 »

Kornelio, jeszcze raz w sprawie Gnojna, ktore tez zostalo zindeksowane dla geneteki od chyba 1730 do 1870 roku: urodzenia, malzenstwa i zgony. Sprawdzcie prosze w jakim formacie (czy sa dane rodzicow), gdyz ja poprawiam moj indeks slubow Gnojno 1826-1843, ale jesli Edwar Jablonski zrobil kompletnie cale roczniki, to chyba to wystarczy jako podklad do Twoich zdjec i mozna by te wszystkie roczniki wstawic do metryk, a ja zabiore sie do innych parafii, ktore w ogole nie zostaly zindeksowane. Nie ma sensu dwa razy robic tego samego, jest nas za malo na to, a pracy ogrom. Zamiast siedziec 2. raz nad Gnojnem, zindeksuje lepiej Gozlice lub Pelcczyska!!!!!. Moze wyeliminujemy i ten blad. Pisalam w tej sprawie do Lukasza z metryk, ale bez odzewu (chcialam, aby sprawdzil w jakim formacie sa indeksy Jablonskiego). Moze ktos ma kontakt z Edwardem Jablonski i on sam wyjasni na forum, w jakim zakresie zindeksowal Gnojno UMZ.!! Dziekuje z gory i pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

[quote="agnieszka5995" jesli Edwar Jablonski zrobil kompletnie cale roczniki, to chyba to wystarczy jako podklad do Twoich zdjec i mozna by te wszystkie roczniki wstawic do metryk,

Witam.
Nie to nie wystarczy.
To nie jest dubel- przecież przygotowujesz indeks do metryk. Lukasz pracuje nad zdjęciami tj numeruje skany i trochę trzeba poczekać na nie.
Jak to zrobi to się odezwie.
Proszę przeniesmy dyskusję na stronę" świetogenu" - bo to nie wszystkich interesuje , a zajmuje tylko miejsce na forum.

Kornelia
Ostatnio zmieniony sob 10 mar 2012, 11:04 przez Kornelia_Major, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Arek pisze:
Kornelia_Major pisze:Wtrącaj się wtrącaj
:)

Podrzuć mi proszę namiary ne tę "bardzo dobra indeksatorkę", która już zaczęła indeksować Książ.
Część danych z Książa Wielkiego mam w pliku xls, więc można by szybko zweryfikować poprawność. Ja np mam wrażenie, że w genetece brakuje jakiegoś małego kawałka, ale jakoś nie mogę się go doszukać wśród moich zdjęć...
Witam.

Świetnie,,że będzie to weryfikowane,ale przenieśmy się z dyskusją na stronę "świętogenu". Proszę podaj tam swój adres mailowy.

Kornelia
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

W tym tygodniu Piotrek fotografował księgi w AP Sandomierz.
Zostały sfotografowane następujące Parafie:
Baćkowice
Czyżów Szlachecki
Gliniany
Kurzyna
Lasocin
Majdan Królewski
Przybysławice
Pysznica
Ruda Kościelna
Sobótka
Stany

Dokładne sprawozdanie z przebiegu prac umieszczam na stronie:
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/apsandomierz.pdf

Zdjęcia są już obrobione i udostępnione dla indeksujących

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Wczoraj w AD Kielce Kornelia sfotografowała:

uzupełnienia:
Gnojno, Ociesęki, Pińczów, Niedźwiedź

Następne Parafie:
Ostrowce, Piekoszów, Podlesie, Przemyków

Maciek zaczął fotografować Pierzchnicę.

Zdjęcia są wstępnie obrabiane i za kilka dni będą dostępne dla indeksujących.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Do wszystkich którzy proszą mnie o podanie prywatnych adresów mailowych indeksujących - NIE PODAM - nikt mnie nie upoważnił do podawania komukolwiek swojego adresu.
Dajmy im spokojnie indeksować - nie przeszkadzajmy.

Równocześnie informuję,że nie spełnię prośby ponad 70 osób i nie prześlę zdjęć o które proszą do swoich poszukiwań. ( niektórzy proszą np.o 17 zdjęć ). Proszę poczekać na skany.

Pozdrawiam, Kornelia Major
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Kornelia_Major pisze:NIE PODAM
W sumie słusznie, skoro nie upoważnili.
Swoją drogą ja na miejscu indeksujących byłbym jednak zainteresowany, że ktoś interesuje się parafią którą opracowuję - może to jakiś daleki kuzyn. Może warto jednak dać wybór indeksującym? Przesłać im prośbę z adresem maila pytającego i niech sami decydują czy chcą odpowiedzieć, nie trzeba wówczas ujawniać ich e-maili. Ja tak robię gdy ktoś pyta o telefon do znajomego. No chyba, że zamiast upoważnili jest zastrzegli sobie, że nie interesuje ich taka korespondencja.
Dajmy im spokojnie indeksować - nie przeszkadzajmy
Co, jeśli taki kontakt bardziej motywuje do pracy, niż przeszkadza?
Proszę poczekać na skany.
Czekam, czekam, już 9 miesięcy jak czekam, dziecko można w tym czasie począć i urodzić, a nie da się opublikować skanów?
Nie żebym narzekał, na szczęście nie chodzi o moich przodków ani krewnych, raczej o zagadkę pewnego nazwiska, które dziś już nie występuje w Świętokrzyskim.

Dostałem swego czasu odpowiedź, że zdjęcia będą w metrykach.
Od Włodka Sroczyńskiego zapewnienie, że są umieszczane bez zbędnej zwłoki, co po jakimś czasie okazało się nieprawdą, ale mniejsza o to.
Jakie jest założenie co do publikacji materiałów? W genetece widzę, idzie na bieżąco, a co z metrykami? Zdjęcia leżą w Świętogenie? W PTG? Czekają na co? Na opracowanie, na zindeksowanie?
Jak mówię, czekam 9 miesięcy i nadal nie mam jasnej informacji, co musi się stać, aby zdjęcia były (ja już nie mówię o dacie publikacji, bo to zbyt trudne pytanie).
Może chociaż tyle można by się dowiedzieć, kiedy - w następstwie czego - będą?
Moja teoria jest taka, że leżą w metrykach nie skompresowane do 1MB, nie opisane i czekają na lepsze czasy (tak jak jedna parafia z tego obszaru, o której wiem). Tylko po co mam snuć teorie, czy nie lepsza rzetelna informacja u źródła?
Mimo wszystko robicie wspaniałą robotę, za którą wielkie szczere podziękowania.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

dpawlak pisze:
Kornelia_Major pisze:NIE PODAM
W sumie słusznie, skoro nie upoważnili.
Swoją drogą ja na miejscu indeksujących byłbym jednak zainteresowany, że ktoś interesuje się parafią którą opracowuję - może to jakiś daleki kuzyn. Może warto jednak dać wybór indeksującym? Przesłać im prośbę z adresem maila pytającego i niech sami decydują czy chcą odpowiedzieć, nie trzeba wówczas ujawniać ich e-maili. Ja tak robię gdy ktoś pyta o telefon do znajomego. No chyba, że zamiast upoważnili jest zastrzegli sobie, że nie interesuje ich taka korespondencja.
Dajmy im spokojnie indeksować - nie przeszkadzajmy
Co, jeśli taki kontakt bardziej motywuje do pracy, niż przeszkadza?
Czekam, czekam, już 9 miesięcy jak czekam, dziecko można w tym czasie począć i urodzić, a nie da się opublikować skanów?
Nie żebym narzekał, na szczęście nie chodzi o moich przodków ani krewnych, raczej o zagadkę pewnego nazwiska, które dziś już nie występuje w Świętokrzyskim.

Dostałem swego czasu odpowiedź, że zdjęcia będą w metrykach.
Od Włodka Sroczyńskiego zapewnienie, że są umieszczane bez zbędnej zwłoki, co po jakimś czasie okazało się nieprawdą, ale mniejsza o to.
Jakie jest założenie co do publikacji materiałów? W genetece widzę, idzie na bieżąco, a co z metrykami? Zdjęcia leżą w Świętogenie? W PTG? Czekają na co? Na opracowanie, na zindeksowanie?
Jak mówię, czekam 9 miesięcy i nadal nie mam jasnej informacji, co musi się stać, aby zdjęcia były (ja już nie mówię o dacie publikacji, bo to zbyt trudne pytanie).
Może chociaż tyle można by się dowiedzieć, kiedy - w następstwie czego - będą?
Moja teoria jest taka, że leżą w metrykach nie skompresowane do 1MB, nie opisane i czekają na lepsze czasy (tak jak jedna parafia z tego obszaru, o której wiem). Tylko po co mam snuć teorie, czy nie lepsza rzetelna informacja u źródła?
Mimo wszystko robicie wspaniałą robotę, za którą wielkie szczere podziękowania.

Tutaj można sprawdzić, kto co indeksuje, a skontaktować się z taką osobą łatwo, bo albo przez formularz na Genealodzy.pl albo poszukać na portalach społecznościowych ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Włodek Sroczyński zapewniał o tym o czym mógł zapewniać, tj o projektach które współtworzył/inicjował par. Wszystkich Świętych, część AAW, WZiowy Grodzisk, takiż Radom i Pułtusk (niecałkowicie WZIowy)
I tam bez zbędnej zwłoki co można było (a można było) -często 3 dni po sfotografowaniu publikacja była.
Moja aktywność "kielecka" jest zerowa, proszę Cię Darku o czytanie ze zrozumieniem, nie posługiwanie się mną w swoich żalach i pretensjach.
Jeśli się niecierpliwisz, to pomoc przy opracowaniu plików pewnie się przyda.
Wątków "potrzebna pomoc przy opracowaniu plików" nie zauważyłeś -dość selektywnie wybierasz informacje:(

Ja też nie wiem jakie są zasady publikacji kieleckich zasobów i też na "kilka ciekawostek" liczę. Ale skoro nie mogę pomóc to przynajmniej nie przeszkadzam. I to w taki sposób:(
Reasumując:
nieprawdą jest, abym kiedykolwiek czy to publicznie czy w korespondencji prywatnej stwierdzał, że pliki z Kielc będą publikowane ze zwłoką czy bez zwłoki. Nie wchodzę w buty Kornelii i nigdy tego nie robiłem.
P.S. nawet nie wiem czy Kornelii czy Świętogenu całego czy Leszka, w uprawnienia osób/organizacji, które podpisały umowę/porozumienie, ustaliły zasady etc
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

dpawlak

Odpowiem tylko na ten zarzut - na resztę logicznie odpowiedział Włodek - dziękuję mu za to.

...nie da się opublikować skanów, których jeszcze nikt nie zrobił ,
i nikt nie zgłosił się aby je wykonać. Zachęcam Cię do wspólpracy z nami. Może pomożesz - będzie szybciej.

Pozdrawiam, Kornelia Major
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”