Pochodzenie nazwisk (cz.6)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- historyk1920

Nazwisko Marcelewicz, kresy
Witaj!
Nazwisko Marcelewicz jest formą patronimiczną, czyli pochodzącą od imienia ojca. Podstawę nazwiska stanowi imię Marceli, notowane w Polsce już w XI wieku, pochodzące od łacińskiego Marcellus, zdrobnienia imienia Marcus, które z kolei pochodzi od imienia boga Marsa.
Macelewicz - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Maciej, także od macać.
Pozdrawiam
Marek
Nazwisko Marcelewicz jest formą patronimiczną, czyli pochodzącą od imienia ojca. Podstawę nazwiska stanowi imię Marceli, notowane w Polsce już w XI wieku, pochodzące od łacińskiego Marcellus, zdrobnienia imienia Marcus, które z kolei pochodzi od imienia boga Marsa.
Macelewicz - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Maciej, także od macać.
Pozdrawiam
Marek
Nazwisko Cetter
Witam,
Czy mógłby ktoś pomoc mi w określeniu pochodzenia nazwiska Cetter, probowałem znaleźć coś na ten temat, lecz moje poszukiwania nie były zbyt owocne.
Z góry dziękuje.
Czy mógłby ktoś pomoc mi w określeniu pochodzenia nazwiska Cetter, probowałem znaleźć coś na ten temat, lecz moje poszukiwania nie były zbyt owocne.
Z góry dziękuje.
- historyk1920

Witaj alekTT !
Informacje co do poszukiwanego przez ciebie nazwiska są bardzo skromne
Jeżeli chodzi o moje zdanie co do pochodzenia nazwiska , mam tu taką wskazówkę [ nazwisko francuskie Sète dawniej Cette ] proszę doczytaj sobie
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/Sete;3974269.html
Pozdrawiam, życzę owocnych poszukiwań i 100 % odpowiedzi
Marek
Informacje co do poszukiwanego przez ciebie nazwiska są bardzo skromne
Jeżeli chodzi o moje zdanie co do pochodzenia nazwiska , mam tu taką wskazówkę [ nazwisko francuskie Sète dawniej Cette ] proszę doczytaj sobie
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/Sete;3974269.html
Pozdrawiam, życzę owocnych poszukiwań i 100 % odpowiedzi
Marek
-
sleepyseven

- historyk1920

-
sleepyseven

Re: Nazwisko - Sil - jakie pochodzenie ?
bloom pisze:Dzień dobry
Witam serdecznie wszystkich użytkowników serwisu genealodzy.pl i zarazem proszę o Waszą pomoc.
Już od dawna zastanawiam się jakie jest pochodzenie nazwiska "Sil"
Osoby o tym nazwisku głównie mieszkały pomiędzy Tomaszowem Mazowieckim a Częstochową ( żródło : mapa nazwisk )
Poprzez serwis Geneteka dowiedziałem się, że w Parafii Bęczkowice ( dawne województwo Piotrkowskie ) oraz w Parafii Mstów ( dawne województwo Częstochowskie ) mieszkały osoby o nazwisku Sil , Sill , Siel oraz Siela.
Na stronie www.stankiewicze.com napisane jest, że nazwisko Sil pochodzi od siły , mocy
Siela natomiast znaczy po litewsku "dusza"
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
bloom
W parafii Mstów Siel występuje od połowy XVIII wieku. Dziś w zmienionej wersji, jako "Sil". Była to rodzina rolniczo-owczarska. Poza polską i niemiecką etymologią, jak już podała Pani Ewa Szczodruch, dodam, że może to być też spolszczone niemieckie Schiel, występujące w Polsce w wariantach Szyl, Szyla. Pozdrawiam, Witek.
Re: Nazwisko - Sil - jakie pochodzenie ?
Chcialabym sie dowiedziec wiecej nt. pochodzenia nazwiska Komoniecki-Komuniecki. Wiem o Andrzeju Komonieckim http://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Komoniecki Czy ktos moze pomoc?
- Ewa_Szczodruch

Strebejko
Witam,
moje pytanie dotyczy znaczenia nazwiska Strebejko(Strebeyko).
Z tego co mi wiadomo, to do końca XVI wieku była w użyciu orginalna(no chyba, że była jeszcze jakaś wcześniejsza), Litewska wersja tego nazwiska, która brzmiała Strebeika.
Mam więc pytanie, czy może wie ktoś lub ma dostęp do takiej informacji, co znaczy moje nazwisko?
Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Kokomo
moje pytanie dotyczy znaczenia nazwiska Strebejko(Strebeyko).
Z tego co mi wiadomo, to do końca XVI wieku była w użyciu orginalna(no chyba, że była jeszcze jakaś wcześniejsza), Litewska wersja tego nazwiska, która brzmiała Strebeika.
Mam więc pytanie, czy może wie ktoś lub ma dostęp do takiej informacji, co znaczy moje nazwisko?
Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Kokomo
Strebejko
Strebejko - od strzęp, też strzęb ‘kawałek’, strzępić, strzębić.
Strebeyko - od strzęp, też strzęb ‘kawałek’, strzępić, strzębić.
źródło: http://www.stankiewicz.e.pl/index.php?kat=44&sub=826
Strebeyko - od strzęp, też strzęb ‘kawałek’, strzępić, strzębić.
źródło: http://www.stankiewicz.e.pl/index.php?kat=44&sub=826
Krzysztof
Strebejko
Nie jestem pewien trafności tego tłumaczenia nazwiska, ale dziękuję za zainteresowanie.
-
_Katarzyna_
pochodzenie nazwisk
Witam,
chciałabym się dowiedzieć czegoś o pochodzeniu nazwiska - Krysztofiński (pochodzenie, oboczności). Utknęłam w martwym punkcie przeszukując metryki w pow. wieluńskim. Jednakże w parafiach, którymi się interesuję pojawiło się nazwisko Krysztofik. Być może przekształcono nazwisko (pewnie to możliwe) w kolejnych metrykach... Z góry dziękuję za każdą cenną podpowiedź
chciałabym się dowiedzieć czegoś o pochodzeniu nazwiska - Krysztofiński (pochodzenie, oboczności). Utknęłam w martwym punkcie przeszukując metryki w pow. wieluńskim. Jednakże w parafiach, którymi się interesuję pojawiło się nazwisko Krysztofik. Być może przekształcono nazwisko (pewnie to możliwe) w kolejnych metrykach... Z góry dziękuję za każdą cenną podpowiedź
- historyk1920

Witam !
Nazwisko Krysztofiński jak sądzę pochodzi od ; Krisztof - od imienia Krzysztofor, notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia greckiego Christophóros ‘noszący, wyznający Chrystusa’. W Polsce już w XIV wieku imię używane było w formie skróconej Krzysztof, może pod wpływem formy Christoph.
Przyrostek -iński to spolszczenie?
Pozdrawiam
Marek
Nazwisko Krysztofiński jak sądzę pochodzi od ; Krisztof - od imienia Krzysztofor, notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia greckiego Christophóros ‘noszący, wyznający Chrystusa’. W Polsce już w XIV wieku imię używane było w formie skróconej Krzysztof, może pod wpływem formy Christoph.
Przyrostek -iński to spolszczenie?
Pozdrawiam
Marek