Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Pawel2499

Sympatyk

Prośba i identyfiakcje munduru

Post autor: Pawel2499 »

witam,
w starych zdjęciach odnalazłem zdjęcie żołnierza,
z posiadanych informacji wiem że miałem w rodzinie
przodka którego tytułowano pułkownikiem w roku 1939
przed wybuchem wojny i a urodził się około 1870
ale nie wiem czy to on, może ktoś z szanownych kolegów i koleżanek
będzie potrafił zidentyfikować ten mundur i ewentualnie stopień

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

http://img12.imageshack.us/img12/1969/oficer.jpg
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam
Nie on podpisywał - tak zrozumiałem i to jest powodem błędnej interpretacji. Spisy osobowe żołnierzy - trudny problem. Książki ewidencyjne szeregowych są archiwizowane przez jakiś czas. Przy czym dotyczą konretnych jednostek wojskowych a nie dywizji, która jest związkiem taktycznym, a nie - w tym znaczeniu - administracyjnym. Zatem należy szukać w ewidencji konkretnej jednostki wojskowej. Gdzie? - w Centralnym Archiwum Wojskowym w odniesieniu do całości (okres przedwojenny i powojenny) oraz w sprawach powojennych w pozostałych archiwach wojskowych.
Powodzenia
WZ
Awatar użytkownika
Jan_Ogi

Sympatyk

Post autor: Jan_Ogi »

Witam, dostałem odpowiedź z AAN w Warszawie, że przechowują
w swoim zasobie materiały archiwalne Federacji Polskiego Związku
Obrońców Ojczyzny-grupa zespołów z lat 1928-1939.
Prosiłem aby odpowiedzieli mi czy w zasobach tych znajdują się interesujące mnie informacje i otrzymałem odpowiedź - AAN zaprasza Pana do Pracowni Naukowej Archiwum czynnej od poniedziałku do czwartku w
godzinach 9.00-18.30 w piątki 9.00-1530 w celu zapoznania się z wyżej
wymienionymi materiałami. Miałem nadzieję, że w dobie wszeobecnego internetu mogę otrzymać taką odpowiedz za pomocą poczty elektronicznej, ale nic z tego.
Pozdrawiam
Janusz
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Prośba i identyfiakcje munduru

Post autor: matix123 »

Witam !

Na moje oko jest to mundur I - szo wojenny, zdjęcie samo na okres wykonia wskazuje również. Na moje oko z armii Pruskiej lub Carskiej. Napewno nie Austriacki. Tyle mogę powiedzieć na ten temat.

Pozdrawiam.
Giera_Anna

prośba o identyfikację

Post autor: Giera_Anna »

Witam Koleżanki i Kolegów
Jestem pierwszy raz na forum i mam nadzieję, że spotkam się z Waszą pomocą. W moje ręce trafiły zdjęcia, których nie potrafimy zidentyfikować, choć wiemy, że na 100% przedstawiają naszych przodków. Pochodzili z terenu Prus Zachodnich, okolice Tucholi i Czerska. Może określenie mundurów pozwoli mi na umiejscowienie w czasie...
Ania

Zdjęcie 1: żołnierz w czapce - zdjęcie z atelier w Tucholi, być może przełom XIX i XX wieku
https://lh5.googleusercontent.com/-0YLs ... p-o/16.jpg

Zdjęcie 2: żołnierz bez czapki - zdjęcie w atelier w Gdańsku, być może ok.1880
https://lh6.googleusercontent.com/-vTdS ... p-o/11.jpg[/url]
Giera_Anna

prośba o identyfikację

Witam raz jeszcze,
W moim poprzednim poście nie działa drugi link - zdjecie zrobione w atelier Ernst Nacht Danzig. Jeszcze raz proszę o pomoc w datowaniu zdjęć z moimi żołnierzami
Ania
https://lh6.googleusercontent.com/-vTdS ... p-o/11.jpg
Giera_Anna

prośba o identyfikację

Dzień dobry,
Ponawiam moją prośbę:))
Istotna jest dla mnie każda informacja. Może pomocna będzie wiadomość, że zdjęcie żoołnierza bez czapki wykonano w Gdańsku w atelier Ernst Nacht, zaś zdjęcie żołnierza w czapce zrobiono w atelier Johna Greve, który miał swoje punkty w Człuchowie, Chojnicach, Tucholi i Sępólnie Krajeńskm (nie wiem niestety w jakich latach)
Pozdrawiam
Ania
krak210

Nieaktywny
Nowicjusz

Prośba o pomoc w identyfikacji mundurów

Post autor: krak210 »

Witam,
Ostatnio zmieniony ndz 03 lip 2016, 18:35 przez krak210, łącznie zmieniany 1 raz.
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Prośba o pomoc w identyfikacji mundurów

Post autor: Szymański_Wojciech »

krak210 pisze:Witam,
proszę o pomoc w rozpoznaniu mundurów na zdjęciach:

1. zdjęcie wykonano na Podlasiu, prawdopodobnie z I WŚ
http://imageshack.us/photo/my-images/35 ... wchud.jpg/

2. zdjęcie wykonano najwcześniej w 1939r.
http://imageshack.us/photo/my-images/96/czesawh.jpg/

3.zdjęcie wykonano nawcześniej w 1917r, prawdopodobnie koło Warszawy.
http://imageshack.us/photo/my-images/11 ... zekj2.jpg/

Z góry dziękuję za pomoc

Tylko dla wstępnego uporządkowania, bo specem w tej dziedzinie to ja nie jestem! Fot. 1, najgorzej zachowane, jest niewątpliwie najstarsze i może pochodzić rzeczywiście z okr. I Wojny Światowej; młodzian jest w mundurze legionowym lub polskiego Wehrmachtu, a dziewczyna - też w stroju z epoki. Fot. 2 to kompletna świeżynka, niewątpliwie LWP, zaryzykuję - po 1956 roku{!?}. Fot . 3 - okres międzywojenny, piechota (?),poźne l. 20-te lub wczesne 30-te XX w.

Sądzę, iż szybko uzyszkasz opinie bardziej szczegółowe

Pozdrawiam
Mieczysław
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
1. legionista Piłsudskiego
2.LWP- obszyte naramienniki wskazują na podchorążówkę. Niestety nie można powiększyć zdjęcia na tyle aby rozpoznać rodzaj patek i odznak. Fryzury żołnierzy zgodne z modą lat 50-tych.
3.st.szeregowcy wojsk lądowych IIRP- rogatywki wz.1919, kurtki wz.1919 szeregowców: pięć guzików, tylko dwie skośne kieszenie, bryczesy i owijaki. Kolor patki i wypustki(jeśli jest) można tylko zgadywać a co za tym idzie również rodzaj formacji. Numer pułku na naramienniku niewidoczny. Stawiam na połowę lat 20-tych.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
krak210

Nieaktywny
Nowicjusz

Witam
Ostatnio zmieniony ndz 03 lip 2016, 18:34 przez krak210, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Mieczysławie,
proponuję abyś wpisał w google : Legiony Polskie lub Legiony Piłsudskiego i w Wikipedii opisany jest z grubsza szlak bojowy Legionów. Z tego co wiem walczyli na Podlasiu i wtedy Twój Dziadek mógł się do nich zaciągnąć. Jeśli był odznaczony to jest szansa że jego dokumenty zachowały się w Centralnym Archiwum Wojskowym w Warszawie- warto sprawdzić.
Jeśli chodzi o 2 zdjęcie to wystarczy zidentyfikować odznaki i wszystko będziesz wiedział, również z gogle. Musisz jednak zeskanować zdjęcie w 300 lub 600 dpi aby można je było dobrze obejrzeć.
Zdjęcie 3 ta sama historia co z 2 : u osoby pierwszej z lewej widoczny jest naramiennik ; po numerze dojdziesz co to za formacja, niestety barwy patek (?) Mogę raczej wykluczyć piechotę bo mieli oni patki granatowe ze słoneczno-żółtą wypustką i byłoby to widoczne na zdjęciu.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
krak210

Nieaktywny
Nowicjusz

Witam
Ostatnio zmieniony ndz 03 lip 2016, 18:33 przez krak210, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
1. to rzeczywiście mundur legionowy, ale w świetle Twojej wypowiedzi jest inny kłopot: legioniści nie byli na Podlasiu a na Wołyniu (1915/1916). To jednak nie to samo. Alternatywą jest późniejsze wykonanie tej fotografii (na Podlasiu), tj. ok. 1919 r. - teoretycznie mógł się taki mundur uchować.
2. Podchorążowie jakiejś szkoły oficerskiej. Ci dwaj z "grubymi paskami" na rękawach to wg przepisu mundurowego z 1960 r. - 5-ty rok nauki.
3. Trochę kłopot. To co na fot. kłóci się z przepisem mundurowym. No bo cóż to za strzelcy, nawet gdy są to st. strz. :) co noszą rękawiczki skórzane i pasy oficerskie? Cóż to za samowola, nie wspominajac o spodniach jak z żurnala? Nie chcę robić za żandarma, ale do paki z nimi - no chyba, że ktos ich broni, no kto? no kto może łamać przepisy?
Myślę, że ci dwaj stojący, są to żołnierze Oddziału Zamkowego z okresu ok. 1930 r. Siedzący to pospolity szarak w przestarzałym mundurze, choć z jakichś powodów dla tych dwóch "ważnych" - ważniejszy :)
Pozdrawiam
WZ
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
pas dla szeregowców wz.24 skórzany,brązowy, klamra mosiężna dwutrzpieniowa później zmieniona na jednotrzpieniową.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”