Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Piotr1975

JAK ZDOBYC AKT MAŁŻEŃSTWA GRENOBLE FRANCJA

Post autor: Piotr1975 »

Witam
Proszę o pomoc w jaki sposób zdobyć Akt Małżeństwa moich dziadków. Małżeństwo zostało zawarte w 1939 lub 1940 roku w Grenoble we Francji. Każda informacja będzie cenna. Dziękuję. Piotr
Albertinio

Sympatyk

JAK ZDOBYC AKT MAŁŻEŃSTWA GRENOBLE FRANCJA

Post autor: Albertinio »

Dzień dobry.
Niedawno badając jedną z gałęzi rodzinnych odkryłem, że kilku członków mojej rodziny wyjechało w latach 30 XX wieku do Francji. Niestety nikt nie wiedział gdzie mieszkali. W latach 60 byli w Polsce. Na internecie znalazłem świadectwo świadczące, że Franciszek Kwilosz w kwietniu 1940 przyjął obywatelstwo francuskie. Moja prośba polega na tym, aby znaleźć pozostałych Kwiloszów urodzonych w Polsce w Kunowej niedaleko Jasła. Chciałbym też o ile to możliwe dowiedzieć się czegoś więcej o rodzinie Franciszka. Niestety nie mam pełnego dostępu do serwisu genealogie.com. Myślę, że ten serwis może posiadać dużo znaczących informacji. Poniżej wklejam link z informacją o przyjęciu obywatelstwa przez Franciszka Kwilosza. Bardzo proszę o pomoc.

http://www.genealogie.com/v4/genealogie ... Free=False
Patryk
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

michal2211 pisze: Trzeba tam pisać po Francusku czy można po angielsku? I listownie czy mailem?
To jest Polska Misja, tzn. polscy księża prowadzą polski kościół dla Polaków i ich potomków tam zamieszkałych.
Napisz wiec list po polsku, przede wszystkim wyjaśniając dlaczego ich poszukujesz.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Re: JAK ZDOBYC AKT MAŁŻEŃSTWA GRENOBLE FRANCJA

Piotr1975 pisze:Witam
Proszę o pomoc w jaki sposób zdobyć Akt Małżeństwa moich dziadków. Małżeństwo zostało zawarte w 1939 lub 1940 roku w Grenoble we Francji. Każda informacja będzie cenna. Dziękuję. Piotr
Napisz list po angielsku podając rodziców nowożeńców.
Kopia aktu przyjdzie na Twój domowy adres.
Nie ma opłat.

Hôtel De Ville-servis état civil
11 Boulevard Jean Pain
38100 Grenoble
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Albertinio pisze:Dzień dobry.
Niedawno badając jedną z gałęzi rodzinnych odkryłem, że kilku członków mojej rodziny wyjechało w latach 30 XX wieku do Francji. Niestety nikt nie wiedział gdzie mieszkali. W latach 60 byli w Polsce. Na internecie znalazłem świadectwo świadczące, że Franciszek Kwilosz w kwietniu 1940 przyjął obywatelstwo francuskie. Moja prośba polega na tym, aby znaleźć pozostałych Kwiloszów urodzonych w Polsce w Kunowej niedaleko Jasła. Chciałbym też o ile to możliwe dowiedzieć się czegoś więcej o rodzinie Franciszka. Niestety nie mam pełnego dostępu do serwisu genealogie.com. Myślę, że ten serwis może posiadać dużo znaczących informacji. Poniżej wklejam link z informacją o przyjęciu obywatelstwa przez Franciszka Kwilosza. Bardzo proszę o pomoc.

http://www.genealogie.com/v4/genealogie ... Free=False
W bazie naturalizacji (1900-1960)
data naturalizacji 08.04.1940, n° dekretu 2924-40
Kwilosz Francois ur. 04.02.1909 Kunowa (PL)
Kwilosz z d. Gurdek ur. 17.01.1912 Andrychow (PL)
Georges 21.05.1938 Auzat departament Ariege
Jean 28.01.32 Beyrede-Jument dep. Hautes-Pyrénées
Richard 07.03.1936 Andrychow (PL)
Wanda 10.11.1933 Auzat dep. Ariege
Wieslawa 10.11.1933 Auzat dep. Ariege

Dokumenty składane wraz z prośbą o naturalizacje znajdują się w archiwum w Fontainebleau. Kopalnia wiedzy, czasami tez zdjecia osób. Bywam w tym archiwum, niestety teraz jest w remoncie.

Poszukaj w tym wątku mapa urodzeń we Francji i wpisz tam to nazwisko.

Nie mam abonamentu na genealogie.com. Nie lubię naciągaczy, z resztą tam więcej nic nie ma o tym nazwisku.
ola24

Post autor: ola24 »

Witam,
Poszukuję dalszego członka mojej rodziny. Nazywa się Michael Komorowski. Jedyny trop jaki udało mi się znaleźć jest na stronie ancestry, szczególnie że jednym z dodanych zdjęć osoby (Michael Joseph Komorowski) jest flaga Polski. Jednak nie mam konta premium i nie mogę dowiedzieć się niczego więcej. Według informacji zdobytych przez krewnych powinien on mieć ponad 50 lat, a panieńskie nazwisko jego matki to Bakalarczyk. Za jakąkolwiek pomoc będę wdzięczna.
Aleksandra Nowak
Awatar użytkownika
Zerkowski_Michel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Zerkowski_Michel »

Pozdrawiam
Michel

Szukam :
Flaczynski, Lulka, Woroch
Zerkowski, Zawadzki, Rohwein, Polakowski
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam!
Panie Michale proszę napisać czy z linku, który Pan podał można coś więcej uzyskać. Występuje tam Marcin Chodak ur w 1889 roku syn Jana i Katarzyny z d. Majchrzyk urodzony w Biestrzykowie parafia Rzejowice pow. radomszczański zmarły w 1959 roku w Estree Blanche ( akt jego zgonu dzięki pomocy Bożeny otrzymałam). Miejsce zgonu wyszukałam na :
http://www.cimetieres-de-france.fr/recherche/defunt
Marcin wyjechał do pracy do Francji około 1930 roku już jako wdowiec. Zostawił w Polsce córkę i podobno listy do kraju pisał w jego imieniu kolega, bowiem Marcin był niepiśmienny. A ja chciałam się dowiedzieć czy we Francji założył nową rodzinę?, bowiem tak twierdziła jego nieżyjąca już od wielu lat córka.
Jego zgon zgłosili najprawdopodobniej koledzy a to by świadczyło, że męskich potomków najprawdopodobniej nie miał.
Alicja
Awatar użytkownika
Zerkowski_Michel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Zerkowski_Michel »

Pozdrawiam
Michel

Szukam :
Flaczynski, Lulka, Woroch
Zerkowski, Zawadzki, Rohwein, Polakowski
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Dzięki :k:
Jeszcze poszukuję rodziny ze strony mojej mamy o nazwisku Rejzowicz, ale w tym przypadku najpierw muszę odszukać wszystko co się da w Polsce.

Pozdrawiam Alicja
diskopolo

Sympatyk

Post autor: diskopolo »

Witam,

Poszukuję informacji z okresu emigracji do Francji mojego wujka Józefa Dudy, ur. 28.01.1901 we wsi Uszew w Małopolsce. Mianowicie wujek wyjechał w latach 20'tych do Francji i tam pracował jako górnik w jednej z kopalni w okolicach Lille. Powrócił w latach 60'tych do Polski wraz z żoną Marią. Wujek po powrocie pobierał w emeryturę górniczą z Francji. I tu chciałem zapytać gdzie najlepiej skierować swoje poszukiwania na temat pracy wujka za granicą? Wydaje mi się, że jakieś informacje odnośnie emerytury mogłby się zachować w Urzędzie Gminy lub jakimś innej istytucji? Przeszukiwałem również listy górników jednak nie udało mi się go na nich znaleźć. Może ktoś posiada linki do najbardziej aktualnych i zdigitalizowanych list górników?

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam,

Łukasz
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

A.N.G.D.M., Avenue de la fosse, B.P 19, 62221 NOYELLES SOUS LENS
tel 03.21.79.48.48 (service des archives)
diskopolo

Sympatyk

Post autor: diskopolo »

Dziękuję Christian! Czy mógłbyś jednak jeszcze podpowiedzieć czy można się kontaktować w j.angielskim i mailowo czy tylko listownie w języku francuskim?
Pozdrawiam,

Łukasz
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

discopolo

Christian podał adres pocztowy, a nie meilowy.

Możesz pisać po angielsku.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Osoba która na PW prosiła o pomoc w zdobyciu aktu zgonu we Francji, proszona jest o kontakt.
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”