APW O/Grodzisk Maz. digitalizacja i indeksacja PTG/APW

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Re: APW O/Grodzisk Maz. digitalizacja i indeksacja PTG/APW

Post autor: Popkowicz_Bronisław »

Wg oficjalnego wykazu zasobów AP GM są tam księgi Borzęcina od 1808 r. Wszystkie księgi sfotografowaliśmy i zostały zindeksowane. Całość jest dostępna w Metrykach. Istnieje również księga indeksów 1669-1810, która również została sfotografowana i jest dostępna w genbazie. Nic więcej nie możemy obiecać :).
Pozdrawiam
Bronisław
Pluzinski

Sympatyk

Post autor: Pluzinski »

Czy jest szansa na zdjęcia metryk z Rembertowa Grójeckiego z XVIII wieku? W metykach mamy od roku 1808, jednak wczesniejsze zostały zindeksowane, zatem zastanawiam się, czy ktoś to fotografował, czy tylko indeksował z oryginału.

Pozdrawiam,
Krzysztof
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Zanim zadasz pytanie sprawdź, co jest w AP GM na stronie szukajwarchiwach.pl. W AP GM nie ma ksiąg starszych, niż z roku 1808. Jeśli ktoś indeksował starsze, to pewnie pochodzą z AAW lub z parafii. Ale to już nie ten wątek.
Pozdrawiam
Bronislaw
Pluzinski

Sympatyk

Post autor: Pluzinski »

A to przepraszam, oczywiscie sprawdzalem i dlatego zadalem pytanie, bo nic nie znalazłem.
Pozdrawiam,
Krzysztof
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Księgi sfotografowane przez nas w ostatni piątek są już obrobione i czekają w Poczekalni na chętnych do indeksowania i przenumerowania.
Zdjęcia fotografów przy pracy można zobaczyć tutaj
http://www.cwiklinski.pl/ptg/bronek.jpg
http://www.cwiklinski.pl/ptg/wawrek.jpg
http://www.cwiklinski.pl/ptg/krzysiek.jpg

Jako ciekawostkę mogę podać że Wawrzyniec podczas tej sesji wykonał tyle zdjęć co pozostała trójka razem.
Doszedł już do prawdziwego mistrzostwa w szybkości przewracania kartek i fotografowania.

Stan prac przy fotografowaniu oddziałów AP-Warszawa przedstawiam w pliku:
http://www.cwiklinski.pl/ptg/apwarszawa.pdf

Widać z niego że wykonaliśmy już milion zdjęć w tych archiwach.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Dziękuję za ogrom pracy !

Dzisiejsza wiadomość o "mistrzostwie świata" w fotografowaniu ksiąg przez mojego ulubionego fotografa Wawrzyńca bardzo mnie ucieszyła i potwierdziła moje "podejrzenia" o jego pracowitości.Gratuluję wyniku!

Korzystając z okazji ponawiam prośbę o zwrot kosztów podróży i przesyłek dla naszego "Mistrza" - konto podam na pw.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Chylę czoła przed Wami, doceniam ogrom pracy, a z pewną nieśmiałością zapytam czy Zegrze jest w planach i ew. kiedy?
pozdrawiam
Krystyna
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Krystyno,
w AP GM jest Zegrze 1874-1936. Mamy w planach sfotografowanie tego zakresu, na jaki pozwala ustawa o ochronie danych osobowych. Nie nastąpi to jednak zbyt prędko, gdyż wg nowych ustaleń będziemy teraz fotografować parafie, wzorem innych archiwów, alfabetycznie. A literka Z niestety jest daleko :).
Pozdrawiam
Bronisław
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Bronku, myślałam o tych najstarszych zachowanych w AP ksiegach 1874-1909, tak jak Serock niedawno zrobiliście. Do Zegrza w koncu XIXw przybył mój dziadek z Podlasia, pracowal przy budowie fortyfikacji zegrzyńskich, potem ożenił się w Serocku. Byłam parę razy w archiwum w Grodzisku, ale zawsze jest za mało czasu na szukanie, a dzięki Wam my wszyscy mamy ten luksus spokojnego przeglądania ksiąg w zaciszu domowym. Wielkie dzięki jeszcze raz i czekam cierpliwie
sedecznie pozdrawiam
:k: :k: :k:
krystyna
Pozdrawiam Krystyna
pomponik

Sympatyk

Post autor: pomponik »

Witaj Bronku,

Prosze wybacz ze sie pytam, ale chce sie zapytac czy na brakujacych skanow, ktore wczesniej zglosilam ze Serocka, tez bedziemy musieli czekac az dojdziecie do literki S?

Pozdrawiam, pomponik
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Na nic nie musisz czekać :). Wspominałem już w tym wątku, że zadałem sobie duży trud i wszystkie fotografowane poprawki na sesjach z ok. 2 lat wstecz zidentyfikowałem, ponumerowałem i Leszek Ćwikliński po obróbce umieścił je w genbazie. Dość liczne poprawki dla Serocka znajdziesz pod adresem http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,100031,1
Na ostatniej sesji sfotografowałem jeszcze dwie poprawki, które wykryłem podczas numeracji, dotyczące roku 1905. Również niebawem powinny pojawić się w genbazie.
Pozdrawiam
Bronisław
pomponik

Sympatyk

Post autor: pomponik »

Witaj Bronku,

Dziekuje ci za podanie linku do poprawek Serocka (niestety przeoczylam napewno twoj post).

Takze dziekuje ci za prace ktora wkladasz azeby nam pomodz w naszych poszukiwan. Dzieki twojej i innych twoich kolegow pracy, znalazlam dwoch przyrodnych braci mojego dziadka o ktorych dzis nikt nie wiedzal ze byly na tym swiecie.

Zycze tobie duzo zdrowia,

Pomponik :k: :k: :k:
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

Post autor: Steamroller_Fly »

Witam,

Chciałbym wspomóc indeksację parafii Czerwińsk nad Wisłą, jednak od ok. miesiąca bez powodzenia próbuję się skontaktować z Panią Hanną Uszyńską, odpowiedzialną za indeksację tej parafii, wobec czego postanowiłem zamieścić info w tym temacie.
Pani Haniu proszę o kontakt.
Radek
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: apogorzelska »

Witam
Mam indeksy urodzeń Raszyna z lat 1840 - 1850. Dopiero niedawno odkryłam, że nie zostały dodane. Weryfikowałam je w zeszłym roku i po weryfikacji odesłałam do kasiamon, miała przesłać do genetyki. Nie mam z nią kontaktu, nie odpisuje na maile, na forum również się nie pojawia.Wyślę je dziś do Marty.
Pozdrawiam
Ania
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Witam
W nowo zamieszczonych w poczekalni indeksach z par. Osuchów, brakuje rocznika 1892.
Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”