Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Maria_Klimas

Sympatyk

Re: Nazwisko Woźniak

Post autor: Maria_Klimas »

zuzka2003 pisze:
Maria_Klimas pisze:
zuzka2003 pisze:Witam serdecznie Pani Mario,
bardzo proszę sprawdzenie wpisów dotyczących nazwiska Woźniak.
Z góry dziękuję za pomoc
Anna
Pani Aniu proszę bardziej sprecyzować Wożniak imię i może jaka parafia,bo jak moja babcia powiadała Wożniaków jak .... wypisywanie zajmie sporo czasu.
Pozdrawiam Maria.
Witam Pani Mario,

podaję dane, które posiadam: Teodozy Woźniak - rodzice Leon Woźniak i Eugenia Futkowska.
Dodatkowe informacje, które posiadam, to że dziadek (Teodozy lub Tadeusz lub Teodor , ponieważ te imiona dziadka występują naprzemiennie - najczęściej Teodozy) urodził się w Kowlu, a później mieszkał w Łucku. Interesują mnie więc wszelkie zapisy dotyczące tych trzech osób - daty, rodzeństwo, małżeństwa itp.
Mam nadzieję, że teraz będzie łatwiej. Dziękuję bardzo za pomoc.
Pozdrawiam
Anna
Znalazłam tylko dla tych imion jeden zapis.
Nawróceni parafii katedralnej w Łucku 1905-1943.

Woźniak Teodozjusz s. Hilariona i Eugenii z Futkowskich ur.12.03.1906 w Kowlu akt nawrócenia 1939/98./Łuck/

Pozdrawiam Maria.
zuzka2003

Post autor: zuzka2003 »

Dziękuję serdecznie.
Rozumiem, że o innych dzieciach Hilariona i Eugenii nic więcej nie ma i nie ma również innych zapisów o Teodozjuszu Woźniaku.
Pozdrawiam
Anna
Wojciechowski_Michal

Sympatyk

Post autor: Wojciechowski_Michal »

Witam Pani Mario,

Proszę o pomoc w znalezieniu rodziny Monkiewiczów.
o. Rudolf Monkiewicz ?-?
m. Leonlida Monkiewicz (zd. Rudnicka) 1852-16.04.1924
s. Ludomir Monkiewicz 1874-13.04.1955
s. Jan Edmund Monkiewicz 23.06.1890-18.06.1940 (ur. w Folwark Nikodemów, powiat kowelski)
s. Aleksander Monkiewicz
s. Witold Monkiewicz
c. Stanisława Monkiewicz
c. Maria Monkiewicz
c. Malwina Monkiewicz

Podejrzewam, że całe rodzeństwo urodziło się również w tym samym miejscu co Jan Edmund ale nie mam jak tego potwierdzić. Nie udało mi się Folwarku Nikodemów nigdzie znaleźć. Jest jedynie Nikodemówka ale czy to jest to samo?

Dziękuję ogromnie za pomoc!

Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku!
Michał
Maria_Klimas

Sympatyk

zuzka2003 pisze:Dziękuję serdecznie.
Rozumiem, że o innych dzieciach Hilariona i Eugenii nic więcej nie ma i nie ma również innych zapisów o Teodozjuszu Woźniaku.
Pozdrawiam
Anna
Anno!

Ja to tak rozumię że rodzina Teodezjusza Wożniak była prawosławna a On sam przyją wiarę katolicką,może żenił się z katoliczką. Prawie zawsze jak ktoś nawracał się przed ślubem to podane jest imię i nazwisko męża lub żony. W tym akcie brak takiej notatki . Zadnego innego dla Teodozjusz nia znalazłam . Brak też jakich kolwiek zapisów dla Hilariona i Eugenii.

Pozdrawiam Maria.
Maria_Klimas

Sympatyk

Panie Michale.
Sprawdzę i dam odpowiedz.
Maria.
zuzka2003

Post autor: zuzka2003 »

Maria_Klimas pisze:
Anno!

Ja to tak rozumię że rodzina Teodezjusza Wożniak była prawosławna a On sam przyją wiarę katolicką,może żenił się z katoliczką. Prawie zawsze jak ktoś nawracał się przed ślubem to podane jest imię i nazwisko męża lub żony. W tym akcie brak takiej notatki . Zadnego innego dla Teodozjusz nia znalazłam . Brak też jakich kolwiek zapisów dla Hilariona i Eugenii.

Pozdrawiam Maria.
Witam serdecznie,

bardzo bardzo jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas.
Mam jeszcze jedną prośbę. Do rodziny należała prawdopodobnie Leokadia Kasperczyk, ale nie możemy ustalić jak i czy faktycznie była spokrewniona. Bardzo proszę o sprawdzenie, czy są na jej temat jakieś zapisy. W jej przypadku będą to okolice Równego, Babina ew. Zdołbunowa.
Pozdrawiam
Anna
Maria_Klimas

Sympatyk

Wojciechowski_Michal pisze:Witam Pani Mario,

Proszę o pomoc w znalezieniu rodziny Monkiewiczów.
o. Rudolf Monkiewicz ?-?
m. Leonlida Monkiewicz (zd. Rudnicka) 1852-16.04.1924
s. Ludomir Monkiewicz 1874-13.04.1955
s. Jan Edmund Monkiewicz 23.06.1890-18.06.1940 (ur. w Folwark Nikodemów, powiat kowelski)
s. Aleksander Monkiewicz
s. Witold Monkiewicz
c. Stanisława Monkiewicz
c. Maria Monkiewicz
c. Malwina Monkiewicz

Podejrzewam, że całe rodzeństwo urodziło się również w tym samym miejscu co Jan Edmund ale nie mam jak tego potwierdzić. Nie udało mi się Folwarku Nikodemów nigdzie znaleźć. Jest jedynie Nikodemówka ale czy to jest to samo?

Dziękuję ogromnie za pomoc!

Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku!
Michał
Dziekuję za życzenia Noworoczne. Mam tylko dwa akta.

Monkiewicz Grzegorz i Katarzyna Schabowy;dz; Jan 1867/27. /Horoch ow/

Monkiewicz Witold i Emilia Kruszyńska;dz;Zbigniew Jerzy Jarosław ur. 18.09.1927/24. /Parafia Wojskowa w Łucku/
Pozdrawiam Maria/
Maria_Klimas

Sympatyk

zuzka2003 pisze:
Maria_Klimas pisze:
Anno!

Pozdrawiam Maria.
Witam serdecznie,

bardzo bardzo jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas.
Mam jeszcze jedną prośbę. Do rodziny należała prawdopodobnie Leokadia Kasperczyk, ale nie możemy ustalić jak i czy faktycznie była spokrewniona. Bardzo proszę o sprawdzenie, czy są na jej temat jakieś zapisy. W jej przypadku będą to okolice Równego, Babina ew. Zdołbunowa.
Pozdrawiam
Anna
Niczego nie znalazłam ale moż to jest ten trop.

Woźniak Ignacy i Helena z Gąpków;dz; Leokadia ur.13.07.1926/21 w
Cegielni./Włodzimierz/

Z nazwiskiem Kasperczyk Leokadia brak zapisów.
Pozdrawiam Maria.
Wojciechowski_Michal

Sympatyk

Maria_Klimas pisze: Mam tylko dwa akta.

Monkiewicz Grzegorz i Katarzyna Schabowy;dz; Jan 1867/27. /Horoch ow/

Monkiewicz Witold i Emilia Kruszyńska;dz;Zbigniew Jerzy Jarosław ur. 18.09.1927/24. /Parafia Wojskowa w Łucku/
Pozdrawiam Maria/
Czyli chyba jednak bez wizyty w AGAD nic nie da rady.

Dziękuje bardzo!

Pozdr.
Michal
małecki_adam

Post autor: małecki_adam »

Witam serdecznie.
Pani Mario przepięknie dziękuję za te cenne informacje.
Zapaliła Pani światełko w tunelu.
Pozdrawiam, życzę Nowym Roku spełnienia marzeń i dużo cierpliwości do pytających poszukiwaczy rodzin.
Adam :k:
Wojciechowski_Michal

Sympatyk

Maria_Klimas pisze:Dziekuję za życzenia Noworoczne. Mam tylko dwa akta.

Monkiewicz Grzegorz i Katarzyna Schabowy;dz; Jan 1867/27. /Horochow/

Szanowna Pani,
na spokojnie przeanalizowałem przesłane przez Panią informacje i byłbym wdzięczny za dodatkowe informacje o ile to możliwe:
1. Data ślubu Grzegorza i Katarzyny
2. rozumiem, że dziecko Jan urodził się w 1867 r.
3. co oznacza cyfra 27
4. Z pewnością Witold to brat mojego pradziadka Jana Monkiewicza z folwarku Nikodymow parafii Turzysk- wiem, że Witold był wojskowym (jest na liście oficerów Muzeum Wojska Polskiego), więc może ma Pani dostęp do pełniejszych informacji np. daty ślubu z Emilią, rozumiem, że mieli 1 syna: Zbigniewa Jerzego.
Przepraszam za być może mało rozumne pytania ale nie mam pojęcia jakie informacje są zawarte w tomach ks. Żurka
pozdrawiam
Michał Wojciechowski
Maria_Klimas

Sympatyk

Wojciechowski_Michal pisze:
Maria_Klimas pisze:Dziekuję za życzenia Noworoczne. Mam tylko dwa akta.

Monkiewicz Grzegorz i Katarzyna Schabowy;dz; Jan 1867/27. /Horochow/

Szanowna Pani,
na spokojnie przeanalizowałem przesłane przez Panią informacje i byłbym wdzięczny za dodatkowe informacje o ile to możliwe:
1. Data ślubu Grzegorza i Katarzyny
2. rozumiem, że dziecko Jan urodził się w 1867 r.
3. co oznacza cyfra 27
4. Z pewnością Witold to brat mojego pradziadka Jana Monkiewicza z folwarku Nikodymow parafii Turzysk- wiem, że Witold był wojskowym (jest na liście oficerów Muzeum Wojska Polskiego), więc może ma Pani dostęp do pełniejszych informacji np. daty ślubu z Emilią, rozumiem, że mieli 1 syna: Zbigniewa Jerzego.
Przepraszam za być może mało rozumne pytania ale nie mam pojęcia jakie informacje są zawarte w tomach ks. Żurka
pozdrawiam
Michał Wojciechowski
Michale po koleji;
1/ brak w obu aktach daty ślubu.
2/tak syn urodził się w 1867r.
3/ cyfra 27 oznacza nr. aktu chrztu.
4/ z Wykazow zapisane akta przepisuję tak jak ks. Żurek zapisal,nic nie poprawiam i niczego od siebie nie dodaję.
5/ Jest jeszcze zapis na nazwisko Mankiewicz jeżeli Pan chce to mogę je wypisać.
Pozdrawiam Maria.
Wojciechowski_Michal

Sympatyk

Pani Mario,

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Nigdy nie widziałem tego wykazu więc trudno mi było zrozumieć co się tam znajduje.
Rozumiem, że wykaz ten zawiera też informacje z parafii Turzysk z roku ok. 1890? Zastanawiam się czemu nie ma aktu mojego pradziadka pomimo miejsca urodzenia Folwark Nikodemów (czy może raczej Nikodymów) który należał do parafii Turzysk.
Będę wdzięczny również za informacje o nazwisku Mankiewicz - może to błąd w odczycie lub zapisie.

Pozdr.
Michał
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam.
Proszę sprawdź mi nazwisko Tomaszewicz w Dubnie.
Stefan
Maria_Klimas

Sympatyk

[quote="Marszycki"]Witam.
Proszę sprawdź mi nazwisko Tomaszewicz w Dubnie.
Stefan[/quote

Tomaszewicz Andrzej,porucznik(1857/9) i Anna Marcelina Krukowska r. Wincenty i Józefa z Szymańskich.
Tylko ten jeden zapis .

Pozdrawiam Maria.
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”