Pochodzenie nazwisk (cz.7)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kamil_Kubica

Sympatyk

Szukać informacji nazwisko Piłat

Post autor: Kamil_Kubica »

Witam !!!
Szukać informacji nazwisko Piłat o pochodzeniu i o znaczeniu.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Piłat 1415 - od nazwy osobowej Piłat, znanej z Nowego Testamentu, przenośnie ‘niesprawiedliwy sędzia; człowiek, który nie chce brać odpowiedzialności’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Piłat jest biblijnym spolonizowanym zapisem imienia greckiego Theofilakt = boży strażnik mniej więcej. :)

Theofilakt z Pontu o ile mnie jeszcze świeżawa pamięć z rana nie myli: ergo Grek :)
Zbigniew
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Szukać informacji nazwisko Piłat.

Post autor: ROMAN_B »

Witam.

Dr hab. Alina Naruszewicz - Duchlińska - profesor Uniwersytetu Warmińsko -Mazurskiego tak pisze o genezie nazwiska Piłat: „ Piłat. Nazwisko pochodzi od nazwiska namiestnika rzymskiego w Judei Pilatusa, który sądził Chrystusa, przenośnie: 1. człowiek sądzący sprawę tak, jak dla niego samego wygodnie, 2. piłarz, 3. pręgierz, 4. ustęp, wychodek klasztorny. Por. także nazwę miejscową Piłaty z byłego powiatu dzisieńskiego, zob. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, t. VIII, s. 155. Nazwę osobową Piłat odnotowano na terenie Polski w 1415 roku, zob. K. Rymut, Nazwiska Polaków. Słownik historyczno-etymologiczny, t. II L-Ż, Kraków 2001, s. 239.”.

Słownik najstarszych nazwisk polskich – pochodzenie językowe nazwisk omówionych w Historii Nazwisk Polskich, Tom 1 autorstwa Zofii Kowalik – Kaleta, Leonarda Dacewicza, Beaty Raszewskiej – Żurek, który został wydany w Warszawie w roku 2007 przez Instytut Slawistki Polskiej Akademii Nauk, Fundacja Slawistyka na stronie 119 tak opisuje nazwisko Piłat:
„PIŁAT < piłat ‘człowiek uchylający się od odpowiedzialności’ SW (SSNO Piłat//Pilat)
1408, odap., s. 176.”.

Pozdrawiam – Roman.
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Szkoda że nie ma tu miejsca na dyskusje w temacie. Nie bez kozery bowiem postawiłem tezę powyżej.

Panie Romanie, Pani Ewo, inni Szanowni tutaj pisujący: może byśmy założyli wątek dyskusyjny, a nie prezentacyjny - jak ten - nt. etymologii nazwisk?
Zbigniew
Rychter_Ida

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk

Post autor: Rychter_Ida »

Bardzo proszę o wyjaśnienie pochodzenia nazwisk :
Z Polski centralnej Dukat, Sowiński, Karwański
Z kresów północno-wschodnich Poznański
Bardzo dziękuję Barbara Górska
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Dukat - od dukat ‘złota moneta’.

Karwański - od staropolskiego karw ‘wół, zwłaszcza stary, leniwy’, też ‘leniwy człowiek’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Sowiński 1432 - od nazw miejscowych Sowin, Sowiny, Sowiniec (kilka wsi)

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Rychter_Ida

Sympatyk

Serdecznie Pani dziękuję a czy może wie Pani gdzie znaleźć coś o Poznańskich. Czy to tylko wiąże się z Poznaniem. Sedecznie pozdrawiam Barbara Górska
Barbara
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Poznański 1399 - od nazwy miasta Poznań.

Rychter_Ida

Sympatyk

Serdecznie dziękuję za pomoc Barbara
Barbara
Jastrzebski_Wiktor

Sympatyk

Nazwisko Lepinski/Lepinska

Post autor: Jastrzebski_Wiktor »

W moich poszukiwaniach trafiłem na dość zagadkowe dla mnie nazwisko Lepinska (Lepińska?). Na pewno takie panieńskie nazwisko nosiła Katarzyna Lepinska z Wierzbicy w mazowieckiem (urodzona ok 1758 r.) . Jestem również przekonany że trafiłem na osoby o takim nazwisku w Wąchocku (ale w tym momencie nie mam zdjęć).

Natomiast przeszukiwanie Internetu daje dość dziwne rezultaty. Na MoiKrewni.pl widzę jedynie 11 osób o tym nazwisku w całej Polsce. Zdecydowanie więcej można obecnie znaleźć w USA. Jeżeli chodzi o zindeksowane księgi to jedyne rezultaty jakie otrzymuje są z terenów Pruskich oraz z Kresów.

Czy ktoś z forumowiczów może pomóc w tej sprawie? Poniżej załączam skan aktu zgonu Katarzyny Lepinskiej:
http://i68.tinypic.com/205qr6x.jpg
Lewicki_Przemysław

Sympatyk

Nazwisko Lepinski/Lepinska

Post autor: Lewicki_Przemysław »

Dzień dobry :)

Interesują mnie nazwiska Beda oraz Beca.
Pozdrawiam, Przemysław
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Beca - od beczeć ‘płakać; bekać’.

Beda - od imion złożonych typu Będzieciech, Będziemir, też od apelatywów na będ , por. będę.

Źródło:Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Lepiński- od lepić.

Jastrzebski_Wiktor

Sympatyk

Post autor: Jastrzebski_Wiktor »

Co do nazwiska Lepiński - nie wiem czy post trafił do dobrego tematu. Zamiast jego pochodzenia zastanawiało mnie bardziej to jak to możliwe, że ono w tym momencie praktycznie w Polsce nie występuje, natomiast w USA owszem. Może po XIX wieku zmieniło formę?
mariola_nosowska

Post autor: mariola_nosowska »

Czy ktoś z Was wie coś więcej na temat pochodzenia nazwiska Tarzyniec?
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”