Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Hoser_Magdalena

Post autor: Hoser_Magdalena »

Witam serdecznie
poszukuje dwóch metryk z archiwum w Płocku-najchetniej w formie skanu lub zdjęcia
gdyby ktoś mógł pomóc bedę bardzo wdzięczna

parafia GZY
Józef Tyszkiewicz i Emilia Kalinowska rok 1861, nr.7
oraz Józef Tyszkiewicz i Józefa Krasnodębska rok 1859 nr.9

pozdrawiam
M.H.
Gołowicz_Michał

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Gołowicz_Michał »

Witam!
Mam prośbę. Czy ktoś mógłby odwiedzając AD w Płocku zrobić zdjęcie lub skan aktu zgonu Franciszka Gołowicz
parafia Winnica 1860 akt nr.50

Na 95% był to mój 3xpradziadek. Nie znam jego rodziców. Wiem, że był mężem Marianny zd Strusińskiej, która wyszła ponownie za mąż w 1864 roku w parafii Winnica za Antoniego Koska. Wiem, że miał 3 synów (Ignacy, Piotr, Andrzej), którzy urodzili się w parafii Karniewo. Franciszek urodził się prawdopodobnie w parafii Karniewo lub Szwelice.
Mój mail: michael01t@interia.pl

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.
Pozdrawiam!
Michał Gołowicz
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: valdeq »

a tak wogóle to czy ktoś ostatnio otrzymał od kogoś pomoc w Archiwum Diecezjalnym? Bo tak czytam ten koncert życzeń a nie wiem czy warto prosić o pomoc. Nie widzę nigdzie słowa "Dziękuję", może ktoś wie kto tam bywa?
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Bogdan_Szymański

Post autor: Bogdan_Szymański »

Jana pisze:Ponawiam swoją prośbę !
Gdyby ktoś wybierał się do Archiwum, to była bym ogromnie wdzięczna za zdjęcie aktu urodzenia Józefa Ostaszewskiego ur. 8 marca 1777 r. w Ostaszewie, Parafia Szyszki syna Wojciecha i Konstancji.
Zespół: 514/187/0 Akta metrykalne parafii rzymskokatolickiej w Szyszkach

Z góry bardzo dziękuje !!!!

Witam
Podaj prywatnego e-maila to wyślę zdjęcie.

Pozdrawiam
Bogdan Szymański
robi112

Sympatyk
Adept

Post autor: robi112 »

Witam wszystkich
Mam wielką prośbę Gdyby ktoś był w AD w Płocku i mógłby zrobić zdjęcie aktu urodzenia Stanisław Bednarski nr 51 z 1849 roku parafia SKRWILNO to będę wdzięczny
Pozdrawiam i czekam na pozytywne wieści :)
Rafał S.
Awatar użytkownika
iwomi

Sympatyk
Ekspert

Post autor: iwomi »

Witam wszystkich serdecznie!
Bardzo proszę o ewentualne wskazówki dot. moich planów poszukiwania przodków.Planowałam wizytę w AP w Płocku, jednak po przeczytaniu wszystkich wątków w temacie "Archiwum Diecezjalne w Płocku..." zastanawiam się czy słusznie wybieram się do AP, może powinnam do AD. Niestety nie posiadam dokładnych dat i nr aktów, których szukam mimo: "internetowych" poszukiwań. Poszukiwania dotyczą miejscowości : Mysłownia, Gaśne (Gaśno) w gminie Gostynin, parafia Gostynin. Posiadam akt zgonu pradziadka Jana Kaszewskiego z 1939 r, syna Andrzeja i Petronelli, który urodził się w miejscowości Gaśno, jego żona Ewa Wichrowska zm. 1946, córka Piotra i Jadwigi. Ich dzieci rodziły się też w tych miejscowościach. Przypuszczam, iż ślub zawarli ok. 1895-1899. Jeżeli moje planowane poszukiwania idą w złym kierunku proszę o sprostowanie i radę. Czy najpierw powinnam odwiedzić AP czy AD w Płocku.
Będę wdzięczna za każdą radę
Iwona
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Sprawdź w pradziadzie albo na szwa gdzie są lata, w których szukasz.
Generalnie w AD masz typowo unikaty w których latwiej szukac jeśli szukasz okreslonegi rodzaju zdarzenia, ale nie jestes pewna daty bo w jednej ksiedze unikatowej mozesz mieć 10 lub wiecej kolejnych lat.
Czyli np U 1880-1890 a inna ksiega M 1880-1890
W AP masz raczej tzw. duplikaty, jedna księga zawiera wszytkie UMZ z danego roku np 1880 UMZ, 1881 UMZ .....

Ale moga byc odchylenia. ;-)
pozdrawiam
Piotr
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Witaj Iwonko!
Jeśli chodzi o powiat Gostynin, to akta za okres 1808 - 1913 są w całości dostępne w AP w Płocku, możesz robić fotki i bezstresowo szukać swoich przodków, a w AD możesz szukać potem swoich przodków już od 1579 r.
Jest jeszcze jeden szczegół, że akta, które są w AP w Płocku nie są wydawane w AD -po prostu te osoby są odsyłane do AP, natomiast jeśli w AP w Płocku nie ma tych akt (np. tak jak parafie z terenu Pułtuska) to akta w AD są wszystkie dostępne bez względu na lata.
Ja osobiście radzę Ci zacząć od AP w Płocku, a jeśli nie jest to sprawa pilna to skontaktuj się z AP i zapytaj, kiedy będzie Gostynin w całości na stronie szukajwarchiwach.W lipcu słyszałam, że na Nowy Rok Płock w całości będzie przekazany na w/w stronę, ale od dawna nie byłam w archiwum i nic więcej nie wiem.
Pozdrawiam - Ala
Awatar użytkownika
iwomi

Sympatyk
Ekspert

Post autor: iwomi »

Bardzo dziękuję za pomoc. Wybiorę się w przyszłym tygodniu do AP bo mając na uwadze nasilone objawy choroby genealogicznej + ADHD to do Nowego Roku nie usiedzę, mimo znacznej odległości dzielącej mnie z Płockiem. Pozdrawiam serdecznie i cieplutko Iwona :D
Awatar użytkownika
Pawel2499

Sympatyk

Post autor: Pawel2499 »

Witam

Pozdrawiam
Bogdan Szymański[/quote]

wysłałem PM
Paweł
Bogdan_Szymański

Post autor: Bogdan_Szymański »

Pawel2499 pisze:Witam

Pozdrawiam
Bogdan Szymański

wysłałem PM
Paweł[/quote]

wysłałem zdjęcie

Bogdan Szymański
Awatar użytkownika
MDGralewski

Sympatyk

Post autor: MDGralewski »

Witam,
jeżeli ktoś wybrałby się przypadkiem do Archiwum Diecezjalnego w Płocku to bardzo byłbym wdzięczny jeżeli spojrzałby/aby na Akta urodzenia z Gąbina z roku 1804. Poszukuję osoby o imieniu i nazwisku Florian Gralewski rodzice to Antonii i Zuzanna zd. Glińska.

Pozdrawiam, Daniel.
Awatar użytkownika
gosiagosia2

Sympatyk
Ekspert

Post autor: gosiagosia2 »

Witam serdecznie,
Mam wielką prośbę, gdyby ktoś z odwiedzających Archiwum mógł sprawdzić sumariusze ślubów sprzed 1794 z parafii Grzebsk, szukam ślubu, w którym pan młody to Sarbiewski. Może być ich dwóch: Jakub i Antoni Sarbiewscy. Bardzo zależałoby mi na zdjęciach.
Byłabym niezmiernie wdzięczna.
Pozdrawiam,
Gosia
Sarbiewscy (Szemplino Czarne, Zembrzus)
Rudowscy (Wichrowiec, Labiau)
Ćwikła vel Ćwiklińscy (Paterek)
Kaźmierczak vel Kaźmierscy (Rgielsko)
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marcinguzek »

Witam!
jezeli ktos wybiera sie do AD Plock mam prosbe o zdjecia
akt slubu parafia w Winnicy
1826 akt.17 Stanisław Guzek i Józefa Kościesza
akt urodzenia parafia w Winnica
1833 akt.100 Franciszek Guzek, syn Stanisława Guzek i Józefy Guzek z d. Kościesza

oczywiscie jezeli ktos z forumowiczow ma jakes informacje o powyzszych osobach bylbym wdzieczny, osby te pochodza ze wsi Domoslaw w parafii Winnica (obecnie pow pultuski woj mazowieckie byle ciechanowskie)
pozdrawiam
Marcin Guzek
beatpatt35

Sympatyk
Adept

Post autor: beatpatt35 »

Dzień dobry
Bardzo proszę Państwa odwiedzających Archiwum Diecezjalne w Płocku o spróbowanie odnalezienia w księgach zgonów parafii Skępe aktu zgonu mojego przodka. Nazywał się Wilhelm Sosiński. Prawdopodobnie zmarł w latach 50-tych lub 60-tych XIX wieku. Niestety dokładniejszych informacji nie posiadam. Dziękuję. Michał. rent@interia.pl
Michał Chrzanowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”