Pietrzyk_Daniel pisze:Witam serdecznie,
bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk "Kołodziejski Piotr" i "Kalinowski Konstanty" (syn Józefa)
Pozdrawiam
Daniel Pietrzyk
Witaj...
wszystkie znalezione osoby o nazwisku Kalinowski : T: wykaz nazwisk w wojsku carskim - opracowanie str. 1 http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... -asc.phtml
nazwisko Kołodziejski zapisałam sobie do poszukiwań.
karolszmit pisze:Szukam pradziadka w carskiej armii nazwisko Schmidt Bogumil syn Karola i Agnieszki
Witaj
wszystkie osoby znalezione przeze mnie o nazwisku Schmidt ( Bogumiła niestety nie ma ) T: wykaz nazwisk w wojsku carskim - opracowanie
str. 2 http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... t-15.phtml
trzeba od czasu do czasu przeglądać listę, która jest po znalezieniu osoby o danym nazwisku uzupełniana.
Witam,
Bardzo proszę o sprawdzenie osoby: Franciszek Tutakiewicz, w 1863 roku sztabs kapitan Smoleńskiego Pułku Piechoty oraz inne osoby o nazwisku Tutakiewicz.
arnaw7 pisze:Proszę o sprawdzenie osoby Walenty Krzykowski.
Pozdrawiam
Witaj
Filipie już raz prosiłeś o tą osobę ( w sierpniu)...jeżeli nie figuruje w T: wykaz nazwisk w wojsku carskim-opracowanie , to znaczy, że nie została przeze mnie odnaleziona...
nie ma potrzeby powtarzania postu; jak znajdę kogokolwiek dopiszę do opracowania.
Niektórzy forumowicze od maja czekają na swoje nazwiska.
Kłaniam się,
Poszukuję danych o swym pradziadku Adolfie, synu Andrzeja, Gramackim. Urodził sie w 1877, zmarł 1931 roku. Mieszkał w miejscowości Jasionowo. Służył w armii carskiej, garnizonował w Grodnie, brał udział w wojnie rosyjsko japońskiej, oraz w czasie 1 wojny swiatowej.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam
Prosze o sprawdzenie: Ignacy Strupiechowski ur. 22.01.1874, najprawdopodobniej sluzyl we Wladywostoku.
Ciekaw jestem rowniez jak wygladaja twoje poszukiwania Sawickich?
Pani Joanno, mam następujące pytanie:
ponieważ 100% znalezionych przez panią żołnierzy, to:
- oficerowie
- odznaczeni
- polegli
zwracam się z następującym pytaniem: - czy jest jakaś szansa na odnalezienie w pani źródłach żołnierza będącego szeregowcem z poboru, który po zakończeniu zasadniczej służby wojskowej wrócił do domu, a później, jako powołany rezerwista był uczestnikiem wojny rosyjsko-japońskiej, którą to wojnę udało mu się na szczęście przeżyć?
Pytam o to dlatego, że nie chcę pani maltretować prośbą o szukanie kolejnej osoby, jeśli nie będzie szans na jej znalezienie. Poradziłem sobie z wszystkimi żołnierzami w mojej rodzinie, ale tego jednego, najważniejszego, nie mogę "dopaść".
Mam też drugie pytanie:
- czy dysponuje pani może listą poległych w 1873 żołnierzy 82. Dagestańskiego pp.?
- czy dysponuje pani listą odznaczonych i poległych żołnierzy 125. Kurskiego pp. z 1877 roku?