Nazwiska - F
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Farion
Witaj Ewo,
Tym razem podyskutuję... oczywiście chodzi mi tylko o naszą wspólną dociekliwość... może sie to komuś przyda... a nie przygadywanie sobie
Czy wywód Rymuta nie jest to zbyt prosty?: Fara - Farion?
Fara (Pfarrei) jest pochodzenia niemieckiego, znaczy parafia ew. probostwo... i brzmienie nazwiska nie pasuje do języka niemieckiego
Mój językoznawca wskazał mi na znaczenie w języku francuskim:
farillon, [wymowa fari'ą, fari'on] znaczy m.in. kaganiec smolny (nie wiem co to jest? chyba łuczywo lub jakiś rodzaj pochodni),
No i odnalazłam to nazwisko wśród starych nazwisk francuskich.
Niewątpliwie jest to nazwisko "wędrowne". Południowo amerykańska poetka nosząca to nazwisko pisze po portugalsku...
ukłony i serdeczności
Jadwiga Piwońska
Tym razem podyskutuję... oczywiście chodzi mi tylko o naszą wspólną dociekliwość... może sie to komuś przyda... a nie przygadywanie sobie
Czy wywód Rymuta nie jest to zbyt prosty?: Fara - Farion?
Fara (Pfarrei) jest pochodzenia niemieckiego, znaczy parafia ew. probostwo... i brzmienie nazwiska nie pasuje do języka niemieckiego
farillon, [wymowa fari'ą, fari'on] znaczy m.in. kaganiec smolny (nie wiem co to jest? chyba łuczywo lub jakiś rodzaj pochodni),
Niewątpliwie jest to nazwisko "wędrowne". Południowo amerykańska poetka nosząca to nazwisko pisze po portugalsku...
ukłony i serdeczności
Jadwiga Piwońska
-
Wladyslaw_Moskal

Farion
Jadwiga Piwońska o nazwisku Farion.
farillon, [wymowa fari'ą, fari'on] znaczy m.in. kaganiec smolny (nie wiem co to jest? chyba łuczywo lub jakiś rodzaj pochodni).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jadwigo,
jezykoznawca, to nie etymolog. Twoj jezykoznawca posluzyl sie METODA ASOCJACYJNA, ktora
Ty akceptujesz i rozwijasz. Co to za metoda? Pisalem o niej na tym Forum;
METODA ASOCJACYJNA,
czyli wyszukiwanie w innych jezykach form podobnych lub identycznych jest tylko ekscytujacym
relaksem, albowiem nie wnosi nic do sprawy, bo nic wniesc nie moze.
To kwerenda genealogiczna, wskaze pierwsze zapisy nazwiska w metrykach, co z kolei moze
odpowiedziec w miare precyzyjnie, kiedy i czy w ogole nastapil import nazwiska.
Takze jedynie wiazace w tym przedmiocie sa polskie [!!!] zrodla onomastyczne.
Jesli nie odpowiada Tobie podana przez Ewe etymologia, ja proponuje zastanowic sie nad
powiazaniem nazwisk; Faron, Farion, Farjon, Faryon.
Wg prof. K. Rymuta, w gwarze polskiej "faron" = piorun [na Slasku, to slowo uzywane takze
jako przeklenstwo].
Wg mnie przezywano tak kogos szybkiego w pracy i decyzjach az utrwalilo sie to przezwisko
jako nazwisko, roznie zapisywane.
Jest to najbardziej prawdopodobna, ludowa etymologia, bo nie przypuszczam,
aby kilka wiekow temu z reguly niepismienni przodkowie, byli tak dobrze zorientowani
w j. francuskim i wiedzieli ... co to slowo znaczy.
Zobacz;
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/farion.html
jesli przywedrowalo to nazwisko na lubelszczyzne, to z nowosadeckiego,
razem z "faronami" - specjalistami od hodowli owiec.
Bez przygadywania, z powazaniem,
Wladyslaw
farillon, [wymowa fari'ą, fari'on] znaczy m.in. kaganiec smolny (nie wiem co to jest? chyba łuczywo lub jakiś rodzaj pochodni).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jadwigo,
jezykoznawca, to nie etymolog. Twoj jezykoznawca posluzyl sie METODA ASOCJACYJNA, ktora
Ty akceptujesz i rozwijasz. Co to za metoda? Pisalem o niej na tym Forum;
METODA ASOCJACYJNA,
czyli wyszukiwanie w innych jezykach form podobnych lub identycznych jest tylko ekscytujacym
relaksem, albowiem nie wnosi nic do sprawy, bo nic wniesc nie moze.
To kwerenda genealogiczna, wskaze pierwsze zapisy nazwiska w metrykach, co z kolei moze
odpowiedziec w miare precyzyjnie, kiedy i czy w ogole nastapil import nazwiska.
Takze jedynie wiazace w tym przedmiocie sa polskie [!!!] zrodla onomastyczne.
Jesli nie odpowiada Tobie podana przez Ewe etymologia, ja proponuje zastanowic sie nad
powiazaniem nazwisk; Faron, Farion, Farjon, Faryon.
Wg prof. K. Rymuta, w gwarze polskiej "faron" = piorun [na Slasku, to slowo uzywane takze
jako przeklenstwo].
Wg mnie przezywano tak kogos szybkiego w pracy i decyzjach az utrwalilo sie to przezwisko
jako nazwisko, roznie zapisywane.
Jest to najbardziej prawdopodobna, ludowa etymologia, bo nie przypuszczam,
aby kilka wiekow temu z reguly niepismienni przodkowie, byli tak dobrze zorientowani
w j. francuskim i wiedzieli ... co to slowo znaczy.
Zobacz;
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/farion.html
jesli przywedrowalo to nazwisko na lubelszczyzne, to z nowosadeckiego,
razem z "faronami" - specjalistami od hodowli owiec.
Bez przygadywania, z powazaniem,
Wladyslaw
Farion
Władysławie
Zgoda. Twoj wywód jest logiczny i ciekawy. Zwróć jednak uwagę, że ów śląski "faron" = piorun ma coś wspólnego z francuskim "farillon" w luźnym tłumaczeniu jakies oświetlenie, błysk(?). I przyznasz, że jest to jednak daleko od "fary"
Jak najbardziej zgadzam się z Twoim -
"To kwerenda genealogiczna, wskaze pierwsze zapisy nazwiska w metrykach, co z kolei moze
odpowiedziec w miare precyzyjnie, kiedy i czy w ogole nastapil import nazwiska."
Z Farionów była moja prababka, przed wojną było to województwo lwowskie. Rozumiesz więc, ze te poszukiwania mam więcej niż utrudnione.
Pozdrawiam serdecznie
Jadwiga
Zgoda. Twoj wywód jest logiczny i ciekawy. Zwróć jednak uwagę, że ów śląski "faron" = piorun ma coś wspólnego z francuskim "farillon" w luźnym tłumaczeniu jakies oświetlenie, błysk(?). I przyznasz, że jest to jednak daleko od "fary"
Jak najbardziej zgadzam się z Twoim -
"To kwerenda genealogiczna, wskaze pierwsze zapisy nazwiska w metrykach, co z kolei moze
odpowiedziec w miare precyzyjnie, kiedy i czy w ogole nastapil import nazwiska."
Z Farionów była moja prababka, przed wojną było to województwo lwowskie. Rozumiesz więc, ze te poszukiwania mam więcej niż utrudnione.
Pozdrawiam serdecznie
Jadwiga
- Aftanas_Jerzy

- Ewa_Szczodruch

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Aftanas_Jerzy

Farbaniec
Witam wszystkich.
Chciałem się zapytać o nazwisko Farbaniec.
Nigdzie nie ma żadnych informacji o tym nazwisku...
Pozdrawiam!
Chciałem się zapytać o nazwisko Farbaniec.
Nigdzie nie ma żadnych informacji o tym nazwisku...
Pozdrawiam!
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

-
Agnieszka_Szumska

- Ewa_Szczodruch

Witaj Agnieszko
Fyk (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od fikać ‘tańczyć, skakać’ lub od staropolskiego fik, fika ‘figa’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Fyk (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od fikać ‘tańczyć, skakać’ lub od staropolskiego fik, fika ‘figa’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch