Litwa kowieńska

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: RoRo500 »

Dla formalności zapytam też o Janczewskich, Lutkiewiczów, Staszewiczów, Misiewiczów, Siawrymowiczów, Jagiełłowiczów
Janczewskich i Lutkiewiczów brak
Staszewiczów brak ale jest jedna Staszewska
21 XI 1837 - Bogusławiszki, ślub Izydora Widmunta syna Leona i Katarzyny ze Staszewskich
Misiewiczów sporo
5 VI 1921 - Bogusławiszki, ślub Stefana Misiewicza, syna Stanisława i Katarzyny Urbanowicz
25 IX 1911 - Bogusławiszki, Helena Misiewicz, c. Stanisława i Katarzyny z Urbanowiczów
16 VI 1883 - Bogusławiszki, Bronisław Montwiło syn Aleksandra i Marii z Misiewiczów
16 XI 1854 - Bogusławiszki, Jerzy Grigorowicz, syn Macieja i Anny z Misiewiczów
26 XI 1872 - Giełwany, Petronela Misiewicz, córka Józefa i Rozalii Marcinkiewicz
16 II 1888 - Giełwany, Stanisław Misiewicz, syn Józefa i Rozalii Marcinkiewicz

Siawrymowiczów nie ma, tylko Rymowicze i Kontrymowicze. Jagiełłowiczów brak.

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Bardzo dziekuję za wsparcie. Zarejestruję się na ellisisland.com bo własnie odkryłam, że jeszcze będę mogła tam znależć inne dowody podróży Kulwieciów do Stanów.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Romanie, czy mógłbyś sprawdzić nazwisko: Dubiczyński.
Oni gdzieś się na kowieńszczyźnie plątali - jeszcze nie znalazłam w jakim rejonie. Ale może akurat u ciebie się znajdą?
Maria
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

czy mógłbyś sprawdzić nazwisko: Dubiczyński
Niestety wśród ślubów szlacheckich z Giełwan i Bogusławiszek nikogo nie znalazłem.

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam Mario!
Wpisz w cyrylicy nazwisko Дубичинские w google
i masz np. to:
http://pl.rodovid.org/wk/Specjalna:Tree/286722
Pozdrawiam Jerzy
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Jerzy, dzięki, ale właśnie z nimi szukamy wspólnych korzeni na kowieńszczyźnie, okolicach Nowogródka - jakiś Dubiczyński pojawił sie w 19 w. Maluszycach koło Nowogródka, a ostatnie "wykopaliska " (dzięki temu wątkowi) prowadzą do guberni grodzieńskiej i chersońskiej - niestety bardzo ogólne, ale nie tracę nadziei. Trzeba cierpliwie przeszukiwać parafie guberni kowieńskiej i gdzieś w końcu ich znajdziemy.

Romanie, dziękuję
Maria
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Salvete,

No coz, skoro nie macie Rafanowiczow, a glownie chodzi mi o Salomee Rafanowicz, to moze natkneliscie sie na Gallerow na Litwie Kowienskiej? - Nazwisko Gallera albo Galera.
Dziekuje :-)
Amen123

Sympatyk

Post autor: Amen123 »

To moze i ja się zapytam o Bernatowiczów , Linkiewiczów .Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika
JanczewskaM

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JanczewskaM »

Teraz do mnie dotarło, że 1827 r to trochę za późno dla mojej Petronelki Misiewicz bo ona ślub z Józefem brała na pewno przed 1804 (wtedy urodził się ich syn,a mój prapra Michał). Nigdzie tej Petroneli w Wędziagole nie mogłam namierzyć, Józefa akt urodzenia znalazłam w 1777 a Petronelki nie ma :( Sporo tych Misiewiczów w Bogusławiszkach tylko... jakos tak daleko są ... no nic trzeba przejrzec śluby przed 1804, a nóż stamtąd ją przywiało, bardzo dziękuję
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

No i mam problem. Utknęłam na dobre w poszukiwaniach moich Kulwieciów. Na Litwie przeszukałam (akt po akcie) całą Wędziagołę i Ławaryszki i znalazłam mnóstwo osób. Znalazłam 1 szt. w Łabunowie i kilka w Kiejdanach i Wilnie. W Szatach tez kilka osób. Napisałam do AP w Suwałkach i czekam na wynik z tamtych okolic. I utknęłam. Zupełnie nie wiem gdzie dalej szukać. Macanie po aktach z epaveldas po omacku troche mnie przeraża. Czekam z utęsknieniem na pojawienie się w sieci akt z Żejm bo tam napewno są moi.
Amerykańskich Kulwieciów nie tknęłam bo "są płatni" a za dużo ich jest żeby prosić kogoś kto ma dostęp do Ancestry lub JewishGen o pomoc. A poza tym dlaczego ktoś, kto zapłacił ma finansować moje zachcianki! Drobna pomoc to owszem, ale tak masowo to bez przesady!
Narazie porządkuję to co już mam i myślę co dalej. A żeby było weselej "zgubiłam" jednego Kulwiecia. Zapisałam sobie, że niejaki Antoni Kulwieć urodził się w Wedziagolskiej parafii w Piadziach w dn. 21.07.1828r i jego matka była Józefata z d. Anuszowska lub Ganułowska (ojca nie zapisałam ale skąd innąd wiem, że jej mężem był Albert Kulwieć). Wczoraj porządkując metryki stwierdziłam, że nie mam jego metryki. Ponownie przeszukałam epaveldas i nie znalazłam. A więc nie wiem skąd wzięłam te informacje.
Chyba zaczynam się gubić!
Małgorzata
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

No coz, skoro nie macie Rafanowiczow, a glownie chodzi mi o Salomee Rafanowicz, to moze natkneliscie sie na Gallerow na Litwie Kowienskiej? - Nazwisko Gallera albo Galera.
To moze i ja się zapytam o Bernatowiczów , Linkiewiczów
Niestety, żadnego z wymienionych nazwisk nie znalazłem. Przypominam, że w indeksie mam tylko śluby szlacheckie z Giełwan i Bogusławiszek z lat 1824-1921

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Serdecznie dziekuje za sprawdzenie :-)
Awatar użytkownika
AntonowiczII_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: AntonowiczII_Krzysztof »

Odnalazłem w archiwum LVIA fond zawierający dokumentację dot. urodzin z lat 1823-1834 zarejestrowanych w katedrze Św.Św. Apostołów Piotra i Pawła w Kownie. Innych ksiąg metrykalnych dla tej katedry nie pokazują ani w LVIA ani w KAA (kowieńskim) .
Czy ktoś być może był w katedrze i dowiadywał się o inne księgi, lub coś wie, gdzie je można znaleźć i czy są dostępne?
Dziękuję za informację

Krzysztof[/url]
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Dzisiaj zamówiłem 5 mikrofilmów na których są księgi parafii Wodakle.
Mormoni mają dla parafii Wodakle lata 1780-1847 a więc sporo w porównaniu z innymi parafiami Litwy.
Mikrofilmy "naładowane" są innymi parafiam. Jeżeli będą indeksy roczne dla Wodakli i innych parafii to je zeskanuje.
Zabawa zaczyna być kosztowna bo wypożyczenie mikrofilmu na najkrótszy okres kosztuje $7.50
Przemek Kisielewski
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Czy ktoś mógłby mnie oświecić co to za dokument - "Akta podawcze dóbr gracialnych Simna y Metel"

http://www.epaveldas.lt/vbspi/biRecord. ... rdId=41723

z góry dziękuję
Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”