Nazwisko szlacheckie ?

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Pietrek83

Sympatyk

Post autor: Pietrek83 »

Witam, czy Borucińscy to ród szlachecki? nigdzie nie mogę znaleźć czy ten ród posiadał herb.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Pietrek,
To nazwisko wystepuje wsrod rodow szlacheckich, ale samo nazwisko nie wskazuje na pochodzenie rodziny.
Aby sprawdzic czy rod byl szlachecki trzeba odnalesc metryki w przelomu XVIII i XIX wieku.
90% polskich nazwisk wystepuje jednoczesnie w rodach chlopskich, mieszczanskich i szlacheckich.
Pozdrawiam,
Bozenna
Pietrek83

Sympatyk

Bozenna gdzie znalazłaś że jest to nazwisko szlacheckie? z którego regionu jest to szlachta? ja przeszukałem sto różnych herbarzy i spisów i nie było!
Awatar użytkownika
tonffillka

Sympatyk
Adept

Post autor: tonffillka »

Przepraszam że pisze tutaj ale szczerze mówiąc to nie wiem w jaki wątek wpisać moje pytanie - otóż w akcie urodzenia żony mojego prapradziadka - Marianny Cichockiej znajduje się zapis odnoszący się do jej ojca Andrzeja Cichowskiego jako że był on szlachcicem rolnym - co to oznacza? Jeszcze nigdy się nie spotkałam z taki określeniem. Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Małgosia
Pietrek83

Sympatyk

tonffillka pisze:Marianny Cichockiej znajduje się zapis odnoszący się do jej ojca Andrzeja Cichowskiego jako że był on szlachcicem rolnym
Małgosia
Cichocki nazwisko szlacheckie, szlachcic rolny, bardzo prosta sprawa, drobna szlachta utrzymująca się z roli tzw, szlachta zagrodowa, majętni byli jak chłopi nie szlachta i tylko tym się odróżniali od chłopów że nosili białe rękawiczki: taka metafora
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Witam

Zwracam się z zapytaniem czy Nazwisko Czarnowski jest nazwiskiem szlacheckim parafia Niegów akty urodzeń zgonów i małżeństw tej rodziny wpisywane są jako szlachta.

Czy posiadali herb?

Z góry dziękuję za informację.
Pozdr Agnieszka.
Jerzyk_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Re: Jeżyk/Jerzyk -prośba o pomoc

Post autor: Jerzyk_Kamil »

Orchidee77 pisze:Witam
Poszukuje jakichkolwiek informacji o szlachcie o nazwisku Jeżyk/Jerzyk (...)
Dobry wieczór, nazywam się Kamil Jerzyk.
Niestety na chwilę obecną nie dysponuję wiedzą o wielkopolskich korzeniach mimo pewnych przesłanek (co jednak nie wyklucza ich). Z tego co wiem korzenie mojej rodziny sięgają głównie Kujaw, Pomorza (+ Kaszuby) a także USA.
Zapiszę sobie Pani post i dam znać w razie jakiegoś tropu.
Robert_Kostecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Jeżyk/Jerzyk -prośba o pomoc

Post autor: Robert_Kostecki »

Pietrek 83, w tym roku rozmawiałem z kustoszem jednego z muzeów "szlacheckich". Powiedział, że jeżeli nawet teraz pojedzie się do wioski "szlacheckiej", to od razu widać różnicę. Na czym miałaby ona polegać, tego się nie dopytywałem. Mam tylko nadzieję, że jeżeli w kościele parafialnym takiej miejscowości "gniazdowej" ma miejsce ślub mieszany, to już się nie zakrywa obrazu Matki Boskiej "... co by Biedula na to nie patrzyła". ;-)

Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”